Βρίσιμο: ένδειξη κακής διαγωγής ή όχι;

βρίσιμο
πηγή εικόνας: nbcnews.com

Έχουμε μάθει από πολύ μικρή ηλικία ότι χρειάζεται να έχουμε μία αξιόλογη συμπεριφορά προς τους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε, χρησιμοποιώντας ένα ευπρεπές λεξιλόγιο. Παράλληλα, έχει τονιστεί ότι το να μιλάμε -κατά καιρούς- με τρόπο όχι τόσο κομψό και εξευγενισμένο είναι ιδιαίτερα αρνητικό. Αυτό, κυρίως, μας το έχει μεταλαμπαδεύσει το οικογενειακό μας περιβάλλον. Μας έχει πείσει ότι οπωσδήποτε θα δημιουργήσουμε μία “άσχημη” εντύπωση στους άλλους και ότι αυτή η συμπεριφορά προβάλλει έλλειψη επιχειρημάτων. Όμως, δεν ισχύουν απαραίτητα όλα αυτά, αλλά ανάλογα την περίπτωση κάθε φορά. Το βρίσιμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο διακωμώδησης ενός γεγονότος, με αποτέλεσμα να ενισχύονται οι δεσμοί μιας ομάδας ατόμων. Ακόμη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δώσει έμφαση σε κάτι σημαντικό ή στην αφήγηση ιστοριών, ενώ μπορεί να κάνει καλή διαχείριση του στρες που βιώνει κάποιος. Είναι, επίσης, ένα υποκατάστατο της σωματικής επιθετικότητας (σε ορισμένες συνθήκες).

Βέβαια, παρά τις θετικές αυτές πτυχές του, δεν ξεχνάμε και τον αντίθετο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει. Συγκεκριμένα, συνηθίζεται να χρησιμοποιείται από ανθρώπους που θέλουν να υποτιμήσουν και να βλάψουν λεκτικά κάποιον άλλον. Όχι μόνο αυτό, αλλά η δύναμη των διάφορων αισχρών λέξεων που ξεστομίζονται ακατάπαυστα και αλόγιστα είναι ικανή να καταστρέψει και τις πιο δυνατές φιλίες, εάν δε δοθεί μία ξεκάθαρη λύση.

Τα οφέλη που έχει το βρίσιμο:

Πολλές είναι οι θετικές του επιδράσεις, κάποιες από τις οποίες μάλιστα ίσως μας εκπλήξουν. Ένα ξεκάθαρο μήνυμα που μεταδίδεται μέσα από το βρίσιμο είναι η ειλικρίνεια του ατόμου. Μία πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι όσοι βρίζουν, συχνά λένε λιγότερα ψέματα και έχουν έναν υψηλότερο βαθμό ακεραιότητας, ενώ βρέθηκε ότι η χρήση ύβρεων ήταν συνδεδεμένη με λιγότερη εξαπάτηση σε διαπροσωπικό επίπεδο. Επίσης, μέσα από αυτή τη διέξοδο απελευθερώνεται το στρες από τον οργανισμό. Είναι απελευθερωτικό να χρησιμοποιεί κανείς λέξεις και όρους που δεν ενδείκνυται σε πολλά κοινωνικά πλαίσια (π.χ. οικογένεια ή επαγγελματικός χώρος). Η σκέψη και μόνο αυτών των λέξεων δε φαίνεται να βοηθά την κατάσταση. Αντίθετα, είναι πολύ ανακουφιστικό όταν κάποιος τις εκφράζει λεκτικά, γιατί όλη αυτή η ένταση βρίσκει ευκαιρία να εκτοπιστεί, ώστε να χαλαρώσει.

Ένα ακόμη όφελος είναι ότι η βωμολοχία βελτιώνει την προπόνησή μας. Σε μία σχετική μελέτη βρέθηκε ότι οι συμμετέχοντες που εξύβριζαν είδαν μία αύξηση στην απόδοσή τους του ποσοστού 2 με 4%. Επίσης, η δύναμή τους ενισχύθηκε κατά 8% περισσότερο, σε σχέση με όσους δεν εκφράστηκαν με τον ίδιο τρόπο. Η εξήγηση των ερευνητών πίσω από αυτό είναι ότι η βωμολοχία αποσπά την προσοχή μας από το να σκεφτούμε τη δυσκολία της προπόνησης. Έτσι, αποδίδουμε καλύτερα.

βρίσιμο
πηγή εικόνας: theguardian.com

Έρευνες για το βρίσιμο:

Έγινε μία έρευνα στο Πανεπιστήμιο Keele το 2009 για να διαπιστωθεί αν το βρίσιμο άλλαζε την εμπειρία πόνου που θα βίωνε κάποιος. Οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι θα έκανε τον πόνο χειρότερο. Όμως, προς μεγάλη τους έκπληξη, βρήκαν ότι η βωμολοχία αυξάνει την ανοχή του ατόμου σε αυτόν. Συγκεκριμένα, ζήτησαν σε 67 προπτυχιακούς εθελοντές να βυθίσουν τα χέρια τους σε παγωμένο νερό για όσο χρόνο μπορούσαν να το χειριστούν. Τους είπαν, επίσης, να επαναλαμβάνουν -εκείνη τη στιγμή- όποια αισχρή λέξη ήθελαν. Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν ξανά το πείραμα με μία αλλαγή. Αυτή τη φορά έπρεπε να πουν μία ουδέτερη λέξη που δεν ήταν ταμπού. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές μπόρεσαν να εκτελέσουν αυτό το έργο για περισσότερη ώρα, ενώ επαναλάμβαναν τη βρισιά που επέλεξαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πίσω από το βρίσιμο υπάρχει μία κοινή υπόθεση ότι όσοι εκφράζονται με αυτό τον τρόπο έχουν έλλειψη λεξιλογίου, εκπαίδευσης ή ακόμα και νοημοσύνης. Με σκοπό να αποδομήσουν αυτό το μύθο, το 2015 ο Timothy Jay και μία ερευνητική ομάδα διεξήγαγαν μία μελέτη. Βρήκαν ότι η ευχέρεια κάποιου ανθρώπου στην αγγλική γλώσσα συνδέθηκε με την ευχέρεια στην εξύβριση. Δηλαδή, το βρίσιμο μπορεί στην πραγματικότητα να είναι σημάδι μεγαλύτερης νοημοσύνης και ενός πιο ισχυρού λεξιλογίου. Πιο αναλυτικά, στη μελέτη ζητήθηκε από τους εθελοντές να σκεφτούν όσες περισσότερες λέξεις γινόταν σε ένα λεπτό, οι οποίες άρχιζαν με ένα συγκεκριμένο γράμμα της αλφαβήτου. Έπειτα, οι ερευνητές τους ανέθεσαν να πουν όσες περισσότερες αισχρές λέξεις μπορούσαν εντός του ίδιου χρονικού πλαισίου. Μετά ακολούθησε η σύγκριση των βαθμολογιών και των δύο πειραμάτων. Βρέθηκε ότι όσοι είχαν υψηλότερη βαθμολογία στη λεκτική ευχέρεια, ήταν, επίσης, περισσότερο εξοπλισμένοι στο να εκστομίσουν διάφορες αισχρολογίες.

 

Πηγές:

  1. The Science of Swearing. Ανακτήθηκε από https://www.psychologicalscience.org/ (τελευταία πρόσβαση 13/12/2020 στις 23:30)
  2. Worried About Swearing Too Much? Science Says You Shouldn’t Be. Ανακτήθηκε από https://www.discovermagazine.com/ (τελευταία πρόσβαση 13/12/2020 στις 23:30)
  3. When cursing is good for your health. Ανακτήθηκε από https://www.nbcnews.com/better (τελευταία πρόσβαση 13/12/2020 στις 23:30)
  4. Swearing helps us battle pain – no matter what language we curse in. Ανακτήθηκε από https://theconversation.com/uk (τελευταία πρόσβαση 13/12/2020 στις 23:30)

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημήτριος Λάμπρος

Φοιτητής Ψυχολογίας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανθρώπινη συμπεριφορά, τον αθλητισμό και τον κινηματογράφο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;