Βιασύνη: Ένας παράγοντας που επηρεάζει τις διαπροσωπικές μας σχέσεις

βιασύνη

Η βιασύνη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια από τις κυριότερες αιτίες που εμποδίζουν τις διαπροσωπικές σχέσεις. Οι περισσότεροι με το που γνωρίζουν κάποιον, σπεύδουν να καταχωρήσουν πληροφορίες για εκείνον ώστε να τον τοποθετήσουν νοητά στο κατάλληλο πεδίο. Με αυτήν την τακτική επιταχύνουν τις διαδικασίες γνωριμίας και ουσιαστικά καταστρέφουν την μαγεία της ανθρώπινης επαφής.

Με ποιον τρόπο επηρεάζει η βιασύνη τις σχέσεις μας ;

Σε κάθε νέα γνωριμία αμφότερες οι δύο πλευρές επιθυμούν ορισμένα πράγματα. Είτε πρόκειται για εν δυνάμει φιλική σχέση, είτε για επαγγελματική είτε για ερωτική. Το κάθε άτομο προσπαθεί να εξωτερικεύσει όλα όσα αισθάνεται με σκοπό να δει την ανταπόκριση του άλλου. Σε αυτήν την προσπαθεί οι άνθρωποι έχουν ως απώτερο σκοπό να εντοπίσουν κοινά σημεία επαφής, όμοια ενδιαφέροντα, ίδιες απόψεις, ταυτόσημες ιδέες. Όταν αυτό συμβεί, ο ενθουσιασμός είναι διάχυτος. Μήπως όμως έχουμε πέσει στην παγίδα της βιασύνης ;

Γιατί βιαζόμαστε να γνωρίσουμε κάποιον ;

Αυτό μπορεί να συμβαίνει για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Αρχικά, η εξωστρέφεια μερικών ανθρώπων τους ωθεί να μπορούν ευκολότερα και γρηγορότερα να συνάπτουν δεσμούς με τους γύρω τους. Οι εξωστρεφείς άνθρωποι ζουν και εκφράζονται έντονα γεγονός που αντικατοπτρίζεται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους. Ωστόσο, μια τέτοια αντίδραση μπορεί να υποκρύπτει την ανασφάλεια. Επιδεικνύοντας διακαές ενδιαφέρον, επιθυμώντας να αφιερώνετε πολύ χρόνο στον άλλο, επιδιώκοντας να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερα σχετικά με εκείνον καταλήγετε να ψάχνετε τρόπους ώστε να επιβεβαιώσετε αν τα συναισθήματα είναι αμοιβαία. Δηλαδή αν στη σχέση το ενδιαφέρον είναι αληθινό και από τους δύο.  Σκέφτεστε πως αν τον βάλετε στη ζωή σας, θα εξασφαλίσετε με κάποιους τρόπους ότι θα το κάνει και εκείνος. Κάτι που δυστυχώς δεν ισχύει πάντα.

Η βιασύνη μπορεί να μας  κάνει να χάσουμε όσα προσπαθούμε να αποκτήσουμε;

Με τη «βιασύνη»  δεν θα κερδίσετε τίποτα από αυτά που πιστεύετε. Ωστόσο μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές ιδέες προκειμένου να μην είστε τόσο βιαστικοί και να αφήσετε τα πράγματα να κυλήσουν σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Για παράδειγμα, θα ήταν εποικοδομητικό να αφιερώνετε χρόνο, χτίζοντας τη σχέση σας. Μπορείτε να συζητάτε για την καθημερινότητα σας, τις σκέψεις, τις ανησυχίες και όλα όσα σας προβληματίζουν αυτό το διάστημα. Μοιραστείτε τους στόχους που έχετε θέσει, τα όνειρα που θέλετε να πραγματοποιήσετε και τις υποσχέσεις που θέλετε να εκπληρώσετε. Για να ενισχύσετε τη σχέση σας μπορείτε να κάνετε κοινές δραστηριότητες. Να ξεκινήσετε ένα καινούργιο άθλημα, να πηγαίνετε σε κινηματογραφικές ή θεατρικές αίθουσες, να παρευρίσκεστε σε εκδηλώσεις που σας ενδιαφέρουν, να πηγαίνετε για περίπατο… Οι επιλογές είναι αναρίθμητες, αρκεί να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην περίπτωση που ο ενθουσιασμός και η βιασύνη υπερφορτίσει τη σχέση σας και εκδηλώνεται με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, θα δημιουργήσει πίεση. Είτε είστε εσείς ο κύριος αποδέκτης είτε ο άλλος, το κλίμα που θα υπάρχει δεν θα είναι το επιθυμητό.  Όλες αυτές οι σκέψεις θα σας βάλουν σε μια διαδικασία να σκέφτεστε το επόμενο βήμα, να «ελέγχετε» αν η συμπεριφορά πληροί τον στόχο και τον σκοπό σας και έτσι δεν θα απολαύσετε την γνωριμία σας.

Πηγές: 

aggelikikavallieratou.gr

https://www.tlife.gr/


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρά Μεγαγιάννη

Εκ φύσεως άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια, λατρεύω να ακούω μουσική ή να διαβάζω ή να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Αγαπημένη ρήση: οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ, Kant.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;