Τσιγάρο. Σωματική ή ψυχολογική εξάρτηση;

Αν ρωτήσεις τι είναι το τσιγάρο για τον κάθε άνθρωπο είναι σίγουρο πώς θα λάβεις διαφορετικές απαντήσεις από τον καθένα. Το τσιγάρο είναι ο φίλος όταν όλοι οι άλλοι λείπουν. Είναι η παρηγοριά σε μια δύσκολη στιγμή, το αγχολυτικό μετά το πέρας μιας δύσκολης ημέρας. Είναι απόλαυση μπορεί να σου πει κάποιος άλλος. Γιατί όμως καπνίζουν πραγματικά οι άνθρωποι;

Σύμφωνα με τον Φρόιντ, οι άνθρωποι που καπνίζουν είναι καθηλωμένοι στο στοματικό στάδιο (0-18 μήνες από την γέννηση) γιατί οι μητέρες τους δεν έδειξαν το ανάλογο ενδιαφέρον στους 18 πρώτους μήνες. Έτσι, ο καπνιστής προσπαθεί να καλύψει αυτήν την έλλειψη με τη στοματική σχέση που αναπτύσσει με το τσιγάρο. Άλλος ένας μηχανισμός άμυνας που σχετίζεται με το τσιγάρο είναι η άρνησή του ότι κάτι μπορεί να συμβεί στον ίδιο. Όταν δεν βλέπεις τη ζημιά να γίνεται μπροστά σου άλλωστε δύσκολα θα πεισθείς. Σιγά μη πιστέψουμε ότι οι φωτογραφίες στα πακέτα είναι από πραγματικούς πνεύμονες.

Όποια δικαιολογία και αν έχει ο καθένας για τον εαυτό του, το σίγουρο είναι πώς εκείνη ενισχύεται ακόμη περισσότερο από την νικοτίνη. Η νικοτίνη ουσία δρα ως διεγερτικό για το κεντρικό νευρικό σύστημα, αυξάνοντας την αδρεναλίνη. Ρόλος της είναι να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος καθώς και τα επίπεδα ορισμένων ορμονών. Έτσι, ο καπνιστής αισθάνεται χαλαρός και έχει μια ευχάριστη αίσθηση. Αυτή η αίσθηση είναι που τον κάνει εξαρτημένο. Αξίζει να σημειωθεί πως η ανοχή στη νικοτίνη είναι πολύ γρήγορη και έτσι το επιθυμητό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται πολύ άμεσα. Επιστήμονες αναφέρουν χαρακτηριστικά πως ο εθισμός στο τσιγάρο είναι πιο δύσκολος από τον εθισμό στην κοκαΐνη και την ηρωίνη.

Η ψυχολογική εξάρτηση της νικοτίνης αναπτύσσεται μέσω ενός μηχανισμού που λέγεται μαθημένη μάθηση, δηλαδή ο καπνιστής ανάβει τσιγάρο με τον καφέ, ανάβει τσιγάρο στο διάλειμμα της εργασίας του και γενικώς όταν νομίζει ότι χαλαρώνει. Όταν αισθανόμαστε πιεσμένοι, αγχωμένοι και σε κατάσταση στρες, ανάβουμε τσιγάρο. Αυτό ουσιαστικά νομίζουμε ότι δρα αγχολυτικά, ενώ στην πραγματικότητα χρησιμοποιούμε ένα εργαλείο για να διώξουμε τα δυσάρεστα συναισθήματα.
Οι καπνιστές κάνουν χιούμορ για την εξάρτησή τους, ώστε να μην έρχονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα, η οποία λέει ότι καταφεύγουν σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Το άτομο ξέρει ότι βλάπτει τον εαυτό του αλλά αρνείται να το δεχτεί. Ακόμη οι καπνιστές χρησιμοποιούν τον αμυντικό μηχανισμό της μετάθεσης, θεωρώντας ότι άλλοι παράγοντες είναι πιο επικίνδυνοι από το τσιγάρο, όπως είναι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, τα μικρόβια και οτιδήποτε άλλο μπορεί να βλάψει σοβαρά την υγεία. Το κάπνισμα κατηγορείται για 1 στους 3 καρκίνους και το 85% των θανάτων από χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια. Η βλάβη τσιγάρου-υγείας είναι γραμμική, όσο περισσότερο καπνίζεις, τόσο μεγαλώνουν οι πιθανότητες για σοβαρές βλάβες υγείας.

Αν μετά από όλα αυτά μπήκες σε σκέψεις πρόσεξε καλά. Ο δρόμος είναι από τους δυσκολότερους και συνάμα από τους πιο εύκολους να τον ξανά βρεις όσο μακρυά και αν έχεις χαθεί. Τα σωματικά συμπτώματα με το κόψιμο του καπνίσματος είναι ημικρανίες, αϋπνία, τρόμος αλλά και αυξομειώσεις της πίεσης. Τρόμαξες; Έχει και άλλο. Mε τη διακοπή του τσιγάρου έρχεται η αύξηση των κιλών. Κάπως πρέπει να ξεχαστεί το μυαλό. Έτσι, από τα πακέτα τσιγάρων περνάμε στα πακέτα της πίτσας, πακέτα με σοκολατάκια, σακούλες με τσιπς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι περισσότεροι άνθρωποι αποτυγχάνουν να κόψουν το τσιγάρο εντελώς ακόμη και μετά από χρόνια διακοπής. Λύσεις και τρόποι υπάρχουν πολλοί. Το κύριο μέλημα πριν αρχίσεις το τρέξιμο, τον βελονισμό, την ψυχοθεραπεία ή τις τσίχλες νικοτίνης, είναι να δώσεις στον εαυτό σου να καταλάβει την σωστή ισοστάθμιση των κινδύνων της υγείας που καραδοκούν σε σχέση με την απόλαυση. Αν δε το κάνεις πρώτος, δε θα το κάνει κανείς άλλος για σένα.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;