Τοξικοί άνθρωποι: Ποιοι είναι και πώς αποστασιοποιούμαστε;

τοξικοί άνθρωποι
Πηγή εικόνας : medium.com

Σίγουρα όλοι κάποια στιγμή έχουμε έρθει σε επαφή με έναν τοξικό άνθρωπο. Στο σχολείο μας, στη γειτονιά μας ή χειρότερα στον πιο στενό μας κύκλο. Η ιδιαιτερότητα αυτών των ανθρώπων είναι πως ενώ δεν μπορούμε με μία λέξη να τους χαρακτηρίσουμε “κακούς”. Για κάποιον λόγο η επαφή μαζί τους μας αφήνει μία περίεργη πικρία. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, οι λεγόμενοι τοξικοί άνθρωποι, δεν μπορούν με κανένα τρόπο να ευεργετήσουν αυτόν που έχουν δίπλα τους. Αντιθέτως, είναι “προγραμματισμένοι” να απορροφούν όλα τα καλά στοιχεία του περιβάλλοντός τους και να αφήνουν πίσω μία “μαύρη τρύπα”. Δεν είναι πολύ εύκολο να τους ξεχωρίσεις ανάμεσα στο πλήθος επαφών που έχουμε καθημερινά, όμως παρατηρώντας λίγο πιο προσεκτικά τη συμπεριφορά τους προς όλους και όλα, το τοπίο αρχίζει να ξεκαθαρίζει.

Tα χαρακτηριστικά των τοξικών ανθρώπων

Για να δώσουμε έναν σαφή ορισμό της “τοξικότητας” αυτών των ανθρώπων ίσως θα ήταν σοφό να παραθέσουμε κάποια παραδείγματα από την καθημερινή ζωή. Εκείνο το συγγενικό πρόσωπο που καυχιέται για τα κατορθώματά του σε κάθε οικογενειακό τραπέζι χωρίς να αφήνει το χώρο σε κανέναν να μιλήσει, η τάδε φίλη που της ανακοίνωσες γεμάτος χαρά πως πήρες προαγωγή στη δουλειά και το μόνο πράγμα που σου είπε ήταν πως θα τα βρεις σκούρα με το ωράριο, ο γείτονας από το διπλανό σπίτι που ακούς να γκρινιάζει με τις ώρες για τη ζωή του. Όλοι αυτοί αποτελούν παραδείγματα τοξικών ανθρώπων.

Πιο συγκεκριμένα, ο τοξικός άνθρωπος είναι αυτός που θα σου μιλήσει ατελείωτες ώρες για τον εαυτό του χωρίς να υπολογίσει το αν εσύ είσαι καλά ή όχι. Ο λόγος αυτού είναι πως δεν τον ενδιαφέρει κάτι πέρα από το να αποτελέσει το κέντρο της προσοχής. Θα παραπονεθεί για οτιδήποτε χωρίς καμία εξαίρεση, κάνοντας τα πάντα να μοιάζουν “μίζερα” και λίγα. Δεν είναι δυνατόν να αποκομίσεις κοπλιμέντα και φιλοφρονήσεις από αυτά τα άτομα, αντίθετα θα σου τονίσουν τα αρνητικά σου σημεία και τις αδυναμίες σου όποτε βρεθεί η ευκαιρία. Φυσικά αυτό δεν ισχύει μόνο για εσάς καθώς δε θα διστάσουν να κατακρίνουν το οτιδήποτε.

Άλλο ένα βασικό χαρακτηριστικό του τοξικού ανθρώπου είναι πως δεν θα χαρεί σε περίπτωση που κάτι καλό συμβεί στους γύρω του. Στην καλύτερη περίπτωση θα νιώσει φθόνο και στη χειρότερη θα προσπαθήσει να το μειώσει και να το “αντιστρέψει” κάνοντάς το να δείχνει όσο το δυνατόν πιο δυσμενές γίνεται. Αν όμως κάτι δυσάρεστο προκύψει, είναι οι πρώτοι που θα θελήσουν χαιρέκακα να το μάθουν και θα το συζητήσουν με τρόπο κάθε άλλο παρά βοηθητικό. Η δυστυχία και η αρνητικότητα που υπάρχει στον κόσμο αποτελεί την “τροφή” αυτού του είδους των ατόμων.

Πώς θα περιορίσουμε την επίδρασή τους πάνω μας και θα αποστασιοποιηθούμε από αυτούς τους ανθρώπους;

Επειδή το να αφαιρέσουμε ένα άτομο από τη ζωή μας οριστικά εν μία νυκτί αποτελεί μία δύσκολη απόφαση, υπάρχουν διάφοροι άλλοι τρόποι για να απαλλαγούμε από τους τοξικούς ανθρώπους. Εφόσον έχουμε κατανοήσει πως πρόκειται για μία τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στον τρόπο επικοινωνίας μας μαζί τους. Δεν είναι σοφό να μοιραζόμαστε μαζί τους τις χαρές αλλά και τις λύπες μας ούτε και να τους αποκαλύπτουμε τα σχέδιά μας. Οι τοξικοί άνθρωποι δεν είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν με θετικό τρόπο αλλά ούτε και να συμπράξουν με οποιοδήποτε τρόπο στην ανέλιξή μας. Επίσης, δεν πρέπει να τους αφήνουμε να μας επηρεάζουν με οποιοδήποτε τρόπο στις αποφάσεις και σε ό,τι μας αφορά άμεσα. Η τυπική επαφή μαζί τους, με πλήρη συνείδηση των υστεροβουλιών τους, αλλά και η τήρηση αποστάσεων κρίνεται μία πολύ ευεργετική κίνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ακραίες περιπτώσεις, όπου η απομάκρυνση είναι η μόνη λύση, οι πολλές εξηγήσεις είναι περιττές καθώς οι τοξικοί άνθρωποι δεν πρόκειται να αλλάξουν επειδή κάποιος τους συμβούλευσε να το κάνουν. Εκείνοι δε βιώνουν τη φθορά που βιώνεις, αντίθετα “τρέφονται¨ με το να βλέπουν τους γύρω του να βγαίνουν εκτός ορίων και να χάνουν τις ισορροπίες τους. Η σιωπή και η λήξη των σχέσεων αποτελεί μονόδρομο.

Οι άνθρωποι οι οποίοι επιλέγουμε να έχουμε δίπλα μας οφείλουν να μας εκτιμούν, να μας στηρίζουν και να μας ενθαρρύνουν να προχωρήσουμε και να εξελιχθούμε. Το να πλαισιώνουμε αυτή την προσπάθειά μας με άτομα που απλά μας κρατούν στάσιμους και μας “αφοπλίζουν” αφαιρώντας την αισιοδοξία και τη θετικότητα από μέσα μας είναι καταστροφικό και συνυφασμένο με την αποτυχία. Η απομάκρυνση, λοιπόν, από κάθε τι αρνητικό και ικανό να προκαλέσει “διάβρωση” στην ψυχολογία μας αποτελεί ένα δώρο για τον εαυτό μας και μία τεράστια ένδειξη αυτοσεβασμού.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μάρθα Μοίρα

Φοιτήτρια Δημοσιογραφίας με πάθος για την αρθρογραφία βρήκα την ευκαιρία να εκφράσω τις σκέψεις μου εδώ . Με μία κλίση στην Ψυχολογία καθώς πάντα με ενδιέφερε τι κρύβουν οι άλλοι στο μυαλό τους και τι τους οδηγεί στο να πράξουν όπως πράττουν. Αυτό τον "μικρόκοσμο" θα εξερευνήσουμε μαζί.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;