Τοξικές σχέσεις: φιλία, οικογένεια, έρωτας

πηγή εικόνας: iatropedia.gr

Τοξικές σχέσεις και τοξικοί άνθρωποι

Τοξικές σχέσεις ονομάζονται οι δεσμοί που έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε κάθε άνθρωπο. Οι τοξικοί άνθρωποι απορροφούν μεγάλο κομμάτι της ενέργειας  του καθενός. Οι τοξικές σχέσεις μπορεί να υπάρχουν στην φιλία, στην οικογένεια και στον έρωτα. Έχουν έναν παράξενο τρόπο να σου καταστρέφουν τη στιγμή, να μπλοκάρουν τη χαρά σου, να υποτιμούν τη δουλειά σου και να μηδενίζουν ό,τι σε ευχαριστεί. Πώς όμως συμπεριφέρονται οι τοξικοί άνθρωποι και ποια σημάδια το καταμαρτυρούν;

Τοξικές σχέσεις – Φιλία

Οι τοξικές σχέσεις επεκτείνονται και στην φιλία. Οι αρνητικοί φίλοι δε χαίρονται με τη χαρά σου, δημιουργούν προβλήματα κι εντάσεις για ασήμαντα θέματα και σε επιβαρύνουν ψυχολογικά. Εγωκεντρικά ασχολούνται μόνο με τα δικά  τους προβλήματα και αδιαφορούν για τις δικές σου ανάγκες. Σε θυμούνται μόνο αν σε χρειάζονται και υποτιμούν τις επιθυμίες σου ή καταπατούν τα όριά σου. Απουσιάζουν από τις δικές σου στιγμές ευτυχίας. Στην περίπτωση που εμφανιστούν σίγουρα θα βρουν έναν τρόπο να σκιάσουν την χαρά σου και την ευχάριστη ατμόσφαιρα . Ακόμα δίνουν έμφαση στις αδυναμίες σου και καλλιεργούν τις ανασφάλειές σου. Τέλος αποφεύγουν να σε ενθαρρύνουν ή να επικροτούν καλές επιλογές σου και φθονούν τις επιτυχίες σου.

Τοξικές σχέσεις στην οικογένεια

Τοξικές σχέσεις εμφανίζονται και στην οικογένεια. Αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχει αγάπη. Συχνά εμμένουν στα αρνητικά χαρακτηριστικά σου και σε αποθαρρύνουν να κάνεις νέα ξεκινήματα που απαιτούν ρίσκο. Υπερτονίζουν τις αδυναμίες σου και εμμένουν να επαναλαμβάνουν πως δε θα τα καταφέρεις. Έτσι ενισχύουν τους δεσμούς αλληλεξάρτησης με σκοπό να μην απογαλακτιστείς και αυτονομηθείς. Τείνουν να ενισχύουν τους φόβους σου και ασκούν αρνητική επιρροή πάνω σου καταβαραθρώνοντας την αυτοπεποίθησή σου. Θα το καταλάβεις αν νιώθεις στάσιμος χωρίς ενθάρρυνση και κάθε νέο σου βήμα που οδηγεί στην χειραφέτησή σου διακόπτεται τη στιγμή της συζήτησής του μαζί τους.

Τοξικές σχέσεις – Έρωτας

Πόσες φορές ο έρωτας δεν κατέληξε όπως ανέμενες; Ποιος είναι ο τοξικός σύντροφος; Δημιουργεί μια αίσθηση βαριάς ατμόσφαιρας ακόμα και στην πιο ευχάριστη στιγμή σου. Δεν του είναι ευχάριστο να περνάς καλά και ειδικά με ανθρώπους που σε αγαπούν. Να σημειωθεί πως οι δικοί σου άνθρωποι συνήθως τον έχουν απορρίψει αλλά εσύ επιμένεις να μη βλέπεις όσα εκείνοι διακρίνουν. Υποβαθμίζει τις αρετές σου, υποτιμά τα ταλέντα σου και ζηλεύει τις επιτυχίες και τον θαυμασμό του κοινωνικού περίγυρού σου. Επίσης δεν ικανοποιεί τις ανάγκες σου και συχνά σε κάνει να αναρωτιέσαι αν παραλογίζεσαι, όταν διεκδικείς την αυτονόητη προσοχή. Τέλος αναπαράγει τις αδυναμίες σου και σε κάνει να νιώθεις ανίσχυρη χωρίς εκείνον. Η χειραγώγηση ολοκληρώνεται αποκόπτοντας σε από ανθρώπους που διαχρονικά σε στηρίζουν. Ο τοξικός σύντροφος δε θέλει να σε βλέπει ενθουσιασμένη και δεν συμβάλει στην υλοποίηση των επιθυμιών σου αλλά φρενάρει τα όνειρα σου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διάλυσε τις τοξικές σχέσεις

Η λύση στις τοξικές σχέσεις είναι μια και λέγεται απομάκρυνση. Όσο διατηρείς επαφές με τον αρνητισμό που αποπνέουν αυτοί οι άνθρωποι απλώς θα ρουφούν κομμάτι της ενέργειάς σου. Εσύ θα ματαιοπονείς προσπαθώντας να τους αλλάξεις δίνοντας νέες ευκαιρίες. Μόλις βρεις το κουράγιο να αποκοπείς, τότε το συναίσθημα θα είναι λυτρωτικό και η αλλαγή στη διάθεσή σου θα είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της ορθότητας της επιλογής σου. Η χειραφέτηση είναι επίπονη διαδικασία μα σίγουρα αξίζει τον κόπο. Μήπως ήρθε η στιγμή να αξιολογήσεις τους ανθρώπους γύρω σου; Ίσως το χρωστάς στον εαυτό σου.

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δήμητρα Τσαμπάζη

Φιλόλογος, ειδική παιδαγωγός και σχολική ψυχολόγος . Αυτοδημιούργητη, δραστήρια και φύσει αισιόδοξη με ιδιαίτερη αγάπη για τα παιδιά και το διάβασμα. Διευθύντρια σπουδών του φροντιστηρίου Γνωθι Σαυτόν στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;