To σύνδρομο του Παρισιού: μια περίπτωση πολιτισμικού σοκ

To σύνδρομο του Παρισιού: μια περίπτωση πολιτισμικού σοκ
Πηγή εικόνας: https://www.citymetric.com/

Το σύνδρομο του Παρισιού είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο σπάνια ψυχολογικά σύνδρομα. Το πολιτισμικό σοκ είναι ένα αναγνωρισμένο φαινόμενο στη ψυχολογία. Αυτό το φαινόμενο που παρατηρείται στη γαλλική πρωτεύουσα είναι μοναδικό. Η πόλη του φωτός, η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που φιλοξενεί σπουδαία μνημεία και έργα τέχνης και αποτέλεσε την αφετηρία της  πνευματικής επανάστασης του 17ου αιώνα, φαίνεται να προκαλεί πολιτισμικό σοκ στους επισκέπτες.

Πώς ανιχνεύτηκε το σύνδρομο του Παρισιού:

Μελετώντας τους περισσότερους ορισμούς για το «Συνδρόμου Παρισιού», είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι πρόκειται για έναν ακόμη αστικό μύθο. Θα μπορούσαμε να το προσδιορίσουμε σε γενικές γραμμές ως ένα είδος ψυχικής διαταραχής που προκαλείται στους τουρίστες που επισκέπτονται το Παρίσι και απογοητεύονται από αυτό που αντικρίζουν. Η επικοινωνιολόγος Deborah Swallow, επιβεβαίωσε ότι «το Σύνδρομο του Παρισιού» είναι πραγματικό. Η ίδια εντόπισε την απαρχή του στις συζύγους Ιαπώνων διπλωματών, τη δεκαετία του 1970. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «οι σύζυγοι συνήθως δεν ήταν πολύ μορφωμένες εκείνη την εποχή και έρχονταν στο Παρίσι γνωρίζοντας μόνο ό,τι είχαν δει στις ταινίες. Βλέποντας την πραγματικότητα, βίωναν ένα τεράστιο πολιτισμικό σοκ».

Γιατί  επηρεάζει ως επί το πλείστον τους Ιάπωνες τουρίστες:

Αρχικά, ο ιαπωνικός και ο γαλλικός πολιτισμός είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι. Οι περισσότεροι γνωρίζουμε πως οι Ιάπωνες διακρίνονται για την ευγένειά τους, σε αντίθεση με τους Γάλλους που εκνευρίζονται ακόμη και με ασήμαντες αφορμές. Είναι εύκολο, λοιπόν, να αντιληφθούμε πως οι ακραίες καταστάσεις που δημιουργούνται  μεταξύ ντόπιων και επισκεπτών καταστρέφουν τις υψηλές προσδοκίες των τελευταίων. Η πόλη του έρωτα και του ρομαντισμού φαίνεται πως δεν ανταποκρίνεται στην εικόνα που είχαν διαμορφώσει οι τουρίστες για αυτήν. Από πολλούς, έχει χαρακτηριστεί ως «η ουρική αρθρίτιδα του 21ου αιώνα». Ένα πρόβλημα που απασχολεί ως επί το πλείστον την ελίτ. Περιγράφει τη διάψευση των προσδοκιών που βιώνουν οι τουρίστες όταν ταξιδεύουν στο Παρίσι και αναμένουν να μείνουν έκθαμβοι από την ομορφιά του, όμως τελικά απογοητεύονται. Τέλος, πολλά από τα συμπτώματα που περιγράφονται από τις σύγχρονες αναφορές αντικατοπτρίζουν τα συμπτώματα θερμοπληξίας ή υπερβολικής άσκησης.

Διαβάστε επίσης  Σχολικός Εκφοβισμός & Θεωρίες Εγκλήματος

Το γαλλικό ψυχιατρικό περιοδικό Nervure αναφέρει ότι η απογοήτευση -που πολλοί επισκέπτες αισθάνονται- προκαλείται από τις υπερβολικά ρομαντικές προσδοκίες του Παρισιού ως πόλης αγάπης, μόδας και λαμπερών ανθρώπων.

Κατά την τελευταία δεκαετία, από τότε που άρχισαν να ταξιδεύουν πιο πολύ οι Κινέζοι τουρίστες, ανέφεραν ότι αντιμετώπιζαν τα ίδια συμπτώματα με τους Ιάπωνες. Αυτό όμως δεν πρόκειται για μια σύμπτωση. Τόσο οι Κινέζοι όσο και Ιάπωνες πέφτουν θύματα κακοποιών, αφού πιστεύετε ότι μεταφέρουν μεγάλα ποσά για να τα δαπανήσουν στη γαλλική πρωτεύουσα. Η Deborah Swallow πιστεύει ότι η λύση στο σύνδρομο απαιτεί προσαρμογή στη νέα κουλτούρα. Πρέπει αμφότεροι επισκέπτες και κάτοικοι να διαθέτουν εν-συναίσθηση, υπομονή και κατανόηση.

Advertisements
Ad 14

Περίπου έξι εκατομμύρια Ιάπωνες επισκέπτονται τη Γαλλία κάθε χρόνο.

Δύο μελέτες, μία που πραγματοποιήθηκε το 1998 και μία το 2004, δείχνουν πως το πολιτισμικό σοκ και η απογοήτευση λόγω της εξιδανικευμένης εικόνας του Παρισιού έχουν οδηγήσει Ιάπωνες τουρίστες να εκδηλώσουν έντονο στρες και συμπτώματα νευρικού κλονισμού. Το 2006 το BBC ανέφερε ότι 12 Ιάπωνες ήρθαν αντιμέτωποι με το σύνδρομο του Παρισιού και σε μερικούς αυτό είχε ως αποτέλεσμα πλήρη «ψυχιατρική βλάβη». Λίγο αργότερα, το 2014, το Bloomberg σημείωσε πως το σύνδρομο επηρεάζει και τους Κινέζους τουρίστες.

Λογοτεχνικές αναφορές:

Το σύνδρομο Paris, ένα μυθιστόρημα του Tahir Shah του 2014, χρησιμοποιεί το φαινόμενο ως θέμα και τίτλο. Σε αυτόν, ένας χαρακτήρας αποκτά εμμονή με τη γαλλική πρωτεύουσα καθ ‘ όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και της ενηλικίωσής του. Τελικά, επισκέπτεται το Παρίσι για να καταπολεμήσει το σύνδρομο αυτό. Παρακάτω παρατίθεται ορισμένα αποσπάσματα από το βιβλίο:

Διαβάστε επίσης  6 αρχιτεκτονικά διαμάντια προς πώληση στο Παρίσι

«Η εμμονή, μια ακραία εμμονή με το Παρίσι. Μια μεθυσμένη αίσθηση δέους για την αρχιτεκτονική, τα έθιμα και το γενικό της  joie de vivre. Το σύνδρομο του Παρισιού είναι μια μανιακή αδυναμία να τα κατανοήσει όλα… Το σύνδρομο του Παρισιού είναι από τις πιο παρεξηγημένες και επικίνδυνες από όλες τις ψυχολογικές καταστάσεις».

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ ένα αρκετά ενδιαφέρον κείμενο για το σύνδρομο του Παρισιού

Το σύνδρομο του Παρισιού δε συναντάται μόνο στη γαλλική πρωτεύουσα. Παρατηρείται και σε άλλες πόλεις όπως η Φλωρεντία και η Ιερουσαλήμ. Ως βάση φέρεται να είναι η εξιδανίκευση μιας ιδέας, εν προκειμένω η επίσκεψη στο Παρίσι. Στη συνέχεια, αυτή η ανύψωση φτάνει σε τέτοιο βαθμό που ποτέ δε θα μπορέσει να ικανοποιηθεί. Η συνήθης θεραπεία που προτείνεται είναι η επιστροφή στο σπίτι.

Πηγές:

  • Τι είναι το Σύνδρομο του Παρισιού που πλήττει τους Ιάπωνες τουρίστες, www.onmed.gr, (Ανακτήθηκε 24/7/2020, 9:28)
  • Is “Paris Syndrome” actually a real thing? (Το σύνδρομο του Παρισιού υφίσταται; ) www.citymetric.com, (Ανακτήθηκε 24/7/2020, 9:28)
  • Paris Syndrome: culture shock sickness sends Japanese tourists packing (Σύνδρομο του Παρισιού: η ασθένεια που προκαλεί πολιτισμικό σοκ και στέλνει τους Ιάπωνες τουρίστες να ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους) www.sbs.com.au, (Ανακτήθηκε 24/7/2020, 9:28)
  • Το σύνδρομο του Παρισιού: ένα απίθανο αλλά πέρα για πέρα πραγματικό σύνδρομο  www.bovary.gr,(Ανακτήθηκε 24/7/2020, 9:28)

Εκ φύσεως άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια, λατρεύω να ακούω μουσική ή να διαβάζω ή να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Αγαπημένη ρήση: οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ, Kant.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Όλοι κουβαλάμε "red flags"

Όλοι κουβαλάμε “red flags”

Όλοι κουβαλάμε red flags. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κι όλοι

Το σεξ ως εργαλείο χειραγώγησης στον κινηματογράφο

Η απεικόνιση του σεξ στον κινηματογράφο δεν αφορά μόνο συναισθήματα,