Το κουκλοθέατρο ως μέσο ανάπτυξης του παιδιού

SHARE:

Πηγή εικόνας: xamogelakia.com

Το κουκλοθέατρο έχει καθιερωθεί ως μέσο ψυχαγωγίας από την αρχαιότητα. Ωστόσο, το κουκλοθέατρο και τα ερεθίσματα που δίνει στα παιδιά βοηθούν επίσης στην κινητική και συναισθηματική τους ανάπτυξη. Συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση τους και στη δημιουργία ομαδικού πνεύματος. 
Αναρωτιέστε πώς ; 

Ας ξεκινήσουμε με τη δημιουργία της κούκλας 

Η διαδικασία αυτή δίνει διέξοδο στην εκφραστικότητα και στη δημιουργικότητα των παιδιών, αφού μπαίνουν στη διαδικασία να “δώσουν ζωή” σε μία κούκλα με ό,τι εξωτερικά και εσωτερικά χαρακτηριστικά εκείνα θέλουν. Η κούκλα ζωντανεύει ό,τι λαχταρούν τα παιδιά, δεδομένου ότι μέσα από αυτήν μπορούν να εκφράσουν τον δικό τους εσωτερικό κόσμο (φοβίες, προβληματισμούς, όνειρα). 

Επιπλέον, αναπτύσσει στα παιδιά την εφευρετικότητα, καθώς ενισχύει και τον πειραματισμό. Βελτιώνει τη σχέση των παιδιών με το περιβάλλον, αφού πολλές φορές θα κλιθούν να κατασκευάσουν μια κούκλα ακόμα και από τρόφιμα, όπως λαχανικά. Μέσα από τον χειρισμό των υλικών αυτών, τα παιδιά συντονίζουν την κινητικότητα τους και αναπτύσσουν τις λεπτές κινητικές τους δεξιότητες . 

Το παιδί στον ρόλο του κουκλοπαίχτη 

Όταν το παιδί παίρνει πια τον ρόλο του κουκλοπαίχτη, χρειάζεται να δημιουργήσει μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά ένα σενάριο. Η διαδικασία αυτή συντελεί στη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού, καθώς και στην ανάπτυξη της παρατηρητικότητας και του αυτοσχεδιασμού. Το παιδί αποκτά αυτοπεποίθηση και μαθαίνει να συνεργάζεται με ομαδικό πνεύμα με τα άλλα παιδιά, ώστε να φτάσουν μαζί στο επιθυμητό αποτέλεσμα, την δημιουργία μιας ιστορίας. Καλλιεργεί την επικοινωνία του και νιώθει ελεύθερο να δημιουργήσει.

Πηγή εικόνας: mylittleworld.gr

Το κουκλοθέατρο ως θέαμα

Το κουκλοθέατρο, ως θέαμα, προσφέρει στο παιδί πολλά ερεθίσματα, αφού οι ιστορίες των ηρώων το επηρεάζουν και ταυτίζεται μαζί τους. Μέσα από μια παράσταση το παιδί βιώνει καταστάσεις και συναισθήματα, τα οποία συντελούν στην ψυχοσυναισθηματική εκπαίδευσή του. 

Advertisement

Επιπλέον, η ιστορία μιας παράστασης βοηθά το παιδί να αφομοιώσει ηθικούς κανόνες, αξίες και ιδανικά, αφού αντικατοπτρίζει την κοινωνία στην οποία ζούμε. Συμβολικά, λοιπόν, τα παθήματα των ηρώων συντελούν και ως ηθικά διδάγματα και μηνύματα που διαμορφώνουν την προσωπικότητα του παιδιού. 

Τέλος, ύστερα από έρευνες έχει αποδειχτεί πως το κουκλοθέατρο είναι θεμιτό να αποτελείται και από “κακά” στοιχεία, αφού πάνω σε αυτά τα παιδιά μπορούν να εξωτερικεύσουν δικούς τους φόβους. Μεγαλώνοντας, θα είναι πιο εύκολο για εκείνα να ξεπεράσουν κάποιον φόβο τους, εφόσον θα τον έχουν ήδη “τοποθετήσει” και εξωτερικεύσει σε ένα σενάριο μιας χαρούμενης και ψυχαγωγικής διαδικασίας. 

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ονομάζομαι Αλεβίζου Θέμις και είμαι πτυχιούχος στο τμήμα της ψυχολογίας με κατεύθυνση στην ειδική αγωγή. Αυτήν την περίοδο, εκπαιδεύομαι ,επίσης, στην Γνωστική - Συμπεριφορική ψυχοθεραπεία. Όταν έχω ελεύθερο χρόνο, μου αρέσει να διαβάζω βιβλία, να ακούω μουσική και να γράφω. Κλείνοντας, θα αφήσω εδώ αυτό το quote : "Don't forget to tell yourself positive things daily."

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG