Τι να μην πείτε ΠΟΤΕ στο παιδί σας

τι να μην πείτε ποτέ
Πηγή εικόνας: insperity.com

Θα ήταν ωραίο εάν οι γονείς και τα παιδιά ήταν τέλειοι. Δε θα απογοητευόταν ποτέ οι γονείς από τα παιδιά τους, γιατί αυτά ποτέ δε θα παρεκτρέπονταν. Οι γονείς και τα παιδιά είναι όμως άνθρωποι και αυτό σημαίνει πως δεν είναι τέλειοι. Όταν είσαι γονέας και απογοητεύεσαι μπορεί να πεις κάτι στο παιδί σου χωρίς να το σκεφτείς. Τα παρακάτω είναι μερικά παραδείγματα τα οποία καλό θα ήταν να αποφεύγονται.

  1. ”Εύχομαι να μη γεννιόσουν ποτέ.” Κανένα παιδί δε θα έπρεπε ποτέ να ακούσει κάτι τέτοιο από τους γονείς του. Ακόμα και αν κάποιος είναι τόσο απογοητευμένος με το παιδί του, είναι προτιμότερο να συγκρατήσει τον θυμό του παρά να πει κάτι τέτοιο. Όχι απλά θα πληγωθούν τα συναισθήματα του παιδιού, αλλά θα νιώσει απόρριψη και συνεπώς θα πληγωθεί η αυτοεκτίμησή του.
  2. ”Βιάσου, αλλιώς θα σε αφήσω εδώ.” Τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται την έννοια του χρόνου όπως οι ενήλικες. Εάν το παιδί σας έχει ήδη τον φόβο της εγκατάλειψης ή του να χαθεί, όταν του λέτε κάτι τέτοιο, επιβεβαιώνετε τις σκέψεις του. Προσπαθήστε να βρείτε γιατί κωλυσιεργούν και ωθήστε τα να κάνουν πιο γρήγορα χωρίς να τους προκαλείτε φόβο.
  3. ”Ποτέ δεν κάνεις ό,τι σου ζητώ να κάνεις.” Όταν κάνετε αυτή τη δήλωση επαναλαμβανόμενα, το παιδί σας σύντομα θα νιώσει πως δεν μπορεί να κάνει τίποτα σωστό. Θα ξεκινήσει να αναρωτιέται γιατί να συνεχίσει να προσπαθεί. Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε καλύτερα αυτή τη φράση: ”Θα ήθελα να κάνεις αυτό με αυτόν τον τρόπο”. Γίνετε συγκεκριμένοι σχετικά με το τι θέλετε ώστε να καταλαβαίνει και να είναι ικανό να καταφέρει ό,τι του ζητήσατε.
  4. ”Εύχομαι να έμοιαζες περισσότερο με τον αδερφό/την αδερφή σου”. Σε κανέναν δεν αρέσει να τον συγκρίνουν με κάποιον άλλον. Όλοι είναι χαρούμενοι, εάν τους εκτιμούν για αυτό που πραγματικά είναι. Το μόνο που θα καταφέρετε, αν λέτε στο παιδί σας την παραπάνω φράση, είναι να του προκαλέσετε αισθήματα κατωτερότητας και αδερφικό ανταγωνισμό. Όταν ένα παιδί ακούει μία τέτοια πρόταση, συχνά πιστεύει πως δεν μπορεί να καταφέρει τίποτα με την αξία του καθώς και πως δε θα καταφέρει ποτέ να είναι τόσο καλό όπως τα αδέρφια του. Από το να συγκρίνετε τα παιδιά σας μεταξύ τους, είναι πολύ πιο εποικοδομητικό να αναγνωρίζετε πως το κάθε παιδί είναι διαφορετικό με τις δικές του ικανότητες και δυναμική. Αποδεχθείτε τη διαφορετικότητα και αγαπήστε τα για αυτό που είναι.
  5. ”Υποτιμητικά σχόλια για τον άλλον γονέα του παιδιού σας.” Τα παιδιά δε χρειάζεται να μπαίνουν στη μέση των γονικών διαφωνιών. Επίσης δε χρειάζεται να τους μιλάτε με άσχημα λόγια για τον άλλο γονέα. Αυτό μπορεί να κάνει τα παιδιά να σκέφτονται πως πρέπει να διαλέξουν μία πλευρά ή να αρχίσουν να μιλούν άσχημα για έναν από τους δύο γονείς. Ακόμα και αν είστε χωρισμένοι γονείς, είναι σημαντικό να αναφέρεστε στον άλλον γονέα μόνο με καλοπροαίρετο τρόπο. Αν κάτι τέτοιο είναι αδύνατον, προτιμήστε να μην τον σχολιάζετε καθόλου.
  6. ”Δεν μπορούμε να το αγοράσουμε αυτό.” Εάν λέτε επανειλημμένα στο παιδί σας ότι δεν μπορείτε να αγοράσετε κάτι, είναι πολύ πιθανό να σκεφτεί πως τα λεφτά και τα υλικά αγαθά είναι σημαντικά στη ζωή τόσο τη δική σας όσο και του ίδιου. Μπορεί επίσης να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η οικογένεια έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ακόμα κι αν αυτό δεν είναι αλήθεια. Γενικότερα, είναι προτιμότερο να εξηγείτε, όποτε χρειάζεται και όταν επιθυμείτε να απορρίψετε μια επιθυμία του παιδιού σας, ότι μια αγορά γίνεται όταν κάτι μας είναι αναγκαίο κι ότι δεν είναι απαραίτητη όταν το παιδί κατέχει ήδη ένα ίδιο ή παρόμοιο αντικείμενο.
απαγορευμένες φράσεις για τα παιδιά
Πηγή εικόνας: yahoo.com

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρίνα Τσακίρη

Hallo! Είμαι ψυχολόγος με ειδίκευση στην Κλινική Νευροψυχολογία. Αγαπημένο μου ''πρόσωπο΄΄ η Αμελή - συνοδοιπόρος στα εύκολα και υποστηρικτής στα δύσκολα. Όχι, δεν είναι άνθρωπος. Είναι το σκυλάκι μου. Ο Τίτος Πατρίκιος, η Κική Δημουλά, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, ο August Strindberg και ο Boris Vian είναι μερικοί από τους αγαπημένους μου συγγραφείς- ποιητές.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;