Τι κάνει ένας ψυχολόγος; Μια σύντομη περιγραφή των κύριων τομέων της ψυχολογίας

Τι κάνει ένας ψυχολόγος;

Οι επαγγελματίες ψυχολόγοι μπορούν να εργαστούν σε διάφορες θέσεις ανάλογα με την ειδικότητα που θα ακολουθήσουν. Πολλοί ψυχολόγοι εργάζονται στα  Πανεπιστήμια ή σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα όπου διδάσκουν, κάνουν έρευνες ή συμβουλευτική. Άλλοι εργάζονται σε ερευνητικά ιδρύματα, σχολεία, νοσοκομεία, επιχειρήσεις ή κυβερνητικούς φορείς. Υπάρχουν ,επίσης, κάποιοι που ασκούν το επάγγελμα ιδιωτικά.

Παρακάτω θα περιγράψουμε σύντομα κάποιους τομείς της ψυχολογίας:

  • Βιολογική ψυχολογία είναι ο κλάδος που ασχολείται με τη σχέση μεταξύ βιολογικών διεργασιών και συμπεριφοράς.
  • Αναπτυξιακή ψυχολογία είναι ο κλάδος που μελετά την ανθρώπινη ανάπτυξη και τους παράγοντες που διαμορφώνουν τη συμπεριφορά σε όλη τη διάρκεια της ζωής.
  • Κοινωνική ψυχολογία είναι ο κλάδος που ασχολείται με τη μελέτη του τρόπου που αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι το κοινωνικό τους περιβάλλον, πώς το ερμηνεύουν και πώς επηρεάζονται οι συμπεριφορές τους, οι πεποιθήσεις τους και οι στάσεις τους από τους άλλους. Αντικείμενο μελέτης τους είναι, επίσης, οι συμπεριφορές  των ομάδων   και οι κοινωνικές σχέσεις των ανθρώπων.
  • Ψυχολογία της προσωπικότητας . Οι ψυχολόγοι που ασχολούνται με την προσωπικότητα μελετούν τις διαφορές μεταξύ των ατόμων και τις συμπεριφορές, τις σκέψεις, τα συναισθήματα που ορίζουν το προσωπικό ύφος του κάθε ανθρώπου.
  • Κλινική ψυχολογία. Οι περισσότεροι ψυχολόγοι ασχολούνται με την κλινική ψυχολογία. Ασχολούνται, δηλαδή, με τη διάγνωση, και τη θεραπεία προβλημάτων συμπεριφοράς,  συναισθηματικών προβλημάτων, ψυχικών διαταραχών, εξαρτήσεις, οικογενειακές συγκρούσεις και άλλα εφαρμόζοντας τις ψυχολογικές αρχές.
  • Συμβουλευτική ψυχολογία. Οι συμβουλευτικοί ψυχολόγοι ασχολούνται με παρόμοια θέματα με τους κλινικούς ψυχολόγους αν και συχνά έχουν να κάνουν με λιγότερο σοβαρά προβλήματα. Εργάζονται συχνά με μαθητές ή φοιτητές.
  • Σχολική και εκπαιδευτική ψυχολογία είναι ο κλάδος που ασχολείται με τη διαδικασία της μάθησης και τη διδασκαλία. Κάποιοι από αυτούς καταλαμβάνουν κάποιες θέσεις σε σχολεία ενώ άλλοι εργάζονται στα πανεπιστήμια κάνοντας έρευνες που αφορούν τις  μεθόδους διδασκαλίας και  συμβάλλοντας στην εκπαίδευση των εκπαιδευτικών.
  • Βιομηχανική ή οργανωτική και μηχανική ψυχολογία. Ο χώρος εργασίας των οργανωτικών ψυχολόγων είναι συνήθως κάποια εταιρία όπου ασχολούνται με την επιλογή κατάλληλου προσωπικού ή με προγράμματα εκπαίδευσης σε μια συγκεκριμένη εργασία άλλα και με τη μελέτη της ατομικής και ομαδικής συμπεριφοράς μέσα στους οργανισμούς. Οι μηχανικοί ψυχολόγοι βοηθούν στο σχεδιασμό κατάλληλων μηχανών ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα ανθρώπινα σφάλματα. Μηχανών που προάγουν την καλύτερη απόδοση, άνεση και ασφάλεια των εργαζομένων.
  • Νευροψυχολογία είναι ο κλάδος της ψυχολογίας που ερευνά τις σχέσεις μεταξύ των ψυχολογικών λειτουργιών και της δραστηριότητας και δομής του εγκεφάλου. Ασχολείται επίσης με τη μελέτη των ψυχολογικών επιπτώσεων που έχουν οι εγκεφαλικές βλάβες στον άνθρωπο.

Εκτός από τους παραπάνω κλάδους υπάρχουν κι άλλοι κλάδοι της ψυχολογίας, που ασχολούνται με διάφορα θέματα, όπως η αθλητική ψυχολογία, η δικαστική ψυχολογία η ψυχολογία υγείας κ.α. Μπορούμε λοιπόν να καταλάβουμε πόσο πολυδιάστατο και πλούσιο είναι το επάγγελμα του ψυχολόγου και πόσο χρήσιμη είναι η συμβολή της επιστήμης της ψυχολογίας σε όλους τους τομείς.

Advertisement

Τι κάνει ένας ψυχολόγος;

Βιβλιογραφία:

Atkinson, R.L., Atkinson, R.C.,  Smith, E.E., Bem, D. J., & Hoeksema, S. N. (2003). Eισαγωγή στην ψυχολογία του Hilgard. Αθήνα: Παπαζήση.

Martin, G.N. (2011). Nευροψυχολογία. Αθήνα: Έλλην.

Pinel, P.J. (2011). Βιοψυχολογία. Αθήνα: Έλλην.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννήθηκα στα Τρίκαλα. Σπουδάζω ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα με τις σπουδές μου κάνω εθελοντισμό στον ΣΟΨΥ Θεσσαλονίκης και συμμετέχω σε ραδιοφωνικές εκπομπές στο εθελοντικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης. Τα συγγραφικά μου ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως θέματα ψυχολογίας. Γράφω επίσης γνωμικά,ποιήματα και ό,τι άλλο μου υπαγορεύει η έμπνευσή μου...Εκτός απ' την ψυχολογία κ το γράψιμο, αγαπώ τα ταξίδια,τη φύση και τα καλά βιβλία. Επίσης διαχειρίζομαι σελίδα στο facebook, σχετική με θέματα ψυχολογίας, όπου μπορείτε να διαβάζετε περισσότερα άρθρα μου και όχι μόνο. Για να την επισκεφθείτε πατήστε πάνω στο παρακάτω (στρόγγυλο) εικονίδιο:

Αφήστε το σχόλιο σας

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG