Η διπολική διαταραχή

 

διπολικη διαταραχη

Η διπολική διαταραχή εμφανίζεται συνήθως μεταξύ 20 και 30 ετών και είναι εξίσου συχνή και στους άνδρες και στις γυναίκες. Η συμβολή της κληρονομικότητας στην συγκεκριμένη διαταραχή της διάθεσης έχει βρεθεί να είναι αρκετά μεγάλη. Υπάρχει η διπολική διαταραχή τύπου Ι και η διπολική διαταραχή τύπου ΙΙ. Ουσιαστικά ο διαχωρισμός αυτός συνίσταται στην διαφορά της έντασης των συμπτωμάτων κι όχι στην διαφορά των ίδιων των συμπτωμάτων. Η διπολική διαταραχή τύπου Ι θεωρείται μία από τις πιο σοβαρές μορφές ψυχικές ασθένειες.

Σε αυτή την διαταραχή το άτομο κινείται ανάμεσα σε δύο πόλους διαμετρικά αντίθετους. Από την μία πλευρά βρίσκεται η κατάθλιψη και από την άλλη η μανία. Γι’ αυτό και παλαιότερα επιλεγόταν ο όρος μανιοκατάθλιψη της συγκεκριμένης ψυχολογικής διαταραχής, αλλά σήμερα εφαρμόζεται ο όρος διπολική διαταραχή εξαιτίας και πάλι αυτού του δίπολου κατάθλιψη-μανία. Όπως και να ‘χει, πάντως, οι “ταμπέλες” δεν έχουν και τόσο μεγάλη σημασία. Για την ακρίβεια, θα έλεγα, αμυδρή ως και καθόλου.

  • Τι είναι το μανιακό επεισόδιο;

Η μανία είναι μια κατάσταση έντονης εφορίας και ευερεθιστότητας. Το άτομο βιώνει σωματική διέγερση, έχει ελάχιστη ανάγκη για ύπνο ή φαγητό και μπορεί να εμφανίσει ασυνήθιστη ομιλητικότητα. Συχνά παρουσιάζεται, επίσης, και φυγή ιδεών. Με τον όρο φυγή ιδεών εννοούμε πως το άτομο δεν μπορεί να παραμείνει σε ένα θέμα όταν μιλάει ή όταν σκέφτεται. Σε ένα επεισόδιο μανίας το άτομο, επίσης, μπορεί να γίνει κοινωνικό σε βαθμό αδιακρισίας, επιδίδοντας τον εαυτό του σε ακατάπαυστα και ακατάλληλα σχόλια.

Κάποιος, επίσης, σε επεισόδιο μανίας ίσως να βιώνει μια αίσθηση μεγαλείου και παντοδυναμίας. Είναι πιθανόν, ακόμη, να εμπλακεί σε ριψοκίνδυνες δραστηριότητες, όπως ακραία οδήγηση, σπατάλη μεγάλων χρηματικών ποσών, έντονη σεξουαλική δραστηριότητα, κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών. Σε ένα έντονο μανιακό επεισόδιο το άτομο μπορεί να παρουσιάσει μέχρι και ψυχωτικά στοιχεία (λ.γ. ψευδαισθήσεις).

Advertisement

Η μανία εμφανίζεται ξαφνικά χωρίς κάποια προειδοποίηση. Τα επεισόδια μπορεί να είναι μανιακά ή υπομανιακά. Τα τελευταία αναφέρονται σε καταστάσεις όπου τα συμπτώματα ναι μεν εμφανίζονται, αλλά όχι τόσο έντονα (διπολική διαταραχή τύπου ΙΙ). Όσον αφορά, τώρα, στα μανιακά επεισόδια μπορεί να χρειαστεί ακόμη και νοσηλεία, προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση.

διπολικη διαταραχη

  • Τι είναι το καταθλιπτικό επεισόδιο;

Στο καταθλιπτικό επεισόδιο εμφανίζονται συμπτώματα παρόμοια με αυτά της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής (ΜΔΚ), την οποία περιγράψαμε σε προηγούμενο άρθρο.

  • Τι είναι το μεικτό επεισόδιο;

Με τον όρο μεικτό επεισόδιο εννοούμε συμπτώματα μανίας και συμπτώματα κατάθλιψης, που παρουσιάζονται στο άτομο μέσα στην ίδια εβδομάδα.

  • Τι είναι η κυκλοθυμική διαταραχή;

Εδώ το άτομο, για τουλάχιστον δύο χρόνια, έχει συχνά καταθλιπτικά και υπομανιακά επεισόδια, τα οποία ωστόσο είναι λιγότερα έντονα από αυτά που παρουσιάζονται στον τύπο Ι και τύπο ΙΙ της διπολικής διαταραχής. Δηλαδή, το άτομο είναι άλλοτε στα “κάτω του” κι άλλοτε στα “πάνω του”.

Πάντως, η κυκλοθυμία αναφέρεται συχνά στην καθημερινή ομιλία για ανθρώπους που είναι “μια έτσι μια αλλιώς”, αλλά παρόλα αυτά, σύμφωνα με το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM), αποτελεί διαταραχή. Αυτό δεν σημαίνει προφανώς ότι τα ολίγον “κυκλοθυμικά” άτομα που συναντούμε στην ζωή μας είναι και “διαταραγμένα”. Πρόκειται περισσότερο για σύγχυση ορολογίας. Ο όρος κυκλοθυμικός χρησιμοποιείται από πολλούς σαν ένα γενικό χαρακτηριστικό, όπως λέμε “ευέξαπτος” ή “γκρινιάρης”, ωστόσο στην κλινική ψυχοπαθολογία χρησιμοποιείται για μια έκφανση της διπολικής διαταραχής.  

Για την θεραπεία της διπολικής διαταραχής, τώρα, αρκετές φορές συνίσταται φαρμακευτική αγωγή. Το άτομο είτε σε έξαρση μανίας είτε σε έξαρση κατάθλιψης μπορεί να καταλήξει επικίνδυνο για τον εαυτό του και να είναι ανεξέλεγκτο. Το λίθιο έχει αποδειχθεί αρκετά αποτελεσματικό, αν και έχει πολλές παρενέργειες. Εκτός από το λίθιο, χρησιμοποιούνται αντιεπιληπτικά και αντιψυχωτικά φάρμακα. Πέρα από την φαρμακευτική αγωγή, η ψυχοθεραπεία μπορεί να συμβάλει σε μια καλύτερη διαχείριση των προβλημάτων. Σε περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα δεν είναι έντονα, η ψυχοθεραπεία από μόνη της μπορεί να είναι αρκετή, για μια αποτελεσματική αντιμετώπιση.

Advertisement

Κύρια βιβλιογραφία:

Kring, A. M., Davison, G. C., Neale, J. M., & Johnson, S. L. (2007). ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ. Αθήνα: Gutenberg, 2010.

*Το παρόν άρθρο δε συνιστά εργαλείο διάγνωσης

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Πτυχιούχος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. με μεγάλη αγάπη για τη λογοτεχνία.

Αφήστε το σχόλιο σας

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG