Τι είναι η Διασχιστική Αμνησία;

διασχιστική ανμησία

Στην περίπτωση της διασχιστικής αμνησίας το άτομο παρουσιάζει ένα ή περισσότερα επεισόδια κατά τα οποία δε μπορεί να θυμηθεί σημαντικές πληροφορίες που το αφορούν προσωπικά οι οποίες συνήθως έχουν σχέση με μια τραυματική εμπειρία του. Αυτά τα κενά μνήμης παρουσιάζουν μεγαλύτερη έκταση απ΄ ότι μια συνηθισμένη λησμοσύνη. Η απώλεια των πληροφοριών αυτών δεν είναι οριστική αλλά κατά τη διάρκεια του αμνησικού επεισοδίου δεν μπορεί το άτομο να τις ανακαλέσει. Ένα τέτοιο επεισόδιο είναι δυνατόν να διαρκέσει από λίγες ώρες έως αρκετά χρόνια ενώ συνήθως η αμνησία σταματάει το ίδιο ξαφνικά όπως ξεκίνησε και το άτομο αναρρώνει πλήρως. Σε ποιο σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να λησμονηθούν ολόκληρα γεγονότα που συνέβησαν σε μια περίοδο έντονου στρες, μπορεί, επίσης, η αμνησία να διαρκεί από τη στιγμή που συνέβη το τραυματικό γεγονός έως το παρόν ή να αφορά όλη τη ζωή του ατόμου (ολική αμνησία).Όταν ένα άτομο πάθει ολική αμνησία δε μπορεί να αναγνωρίσει πρόσωπα, ούτε τα οικεία όπως στενοί συγγενείς ή φίλοι, αλλά άλλες ικανότητές του όπως ομιλία, ανάγνωση, λογική σκέψη και γενικά γνώσεις που έχει αποκτήσει ως τότε σχετικά με τον κόσμο διατηρούνται.

Στη διασχιστική αμνησία, όπως και στις άλλες διασχιστικές διαταραχές, συνήθως παρουσιάζονται ελλείμματα στην έκδηλη μνήμη αλλά η άδηλη μνήμη σε πολλών ανθρώπων που παρουσιάζουν τέτοιες διαταραχές παραμένει ανέπαφη. Η έκδηλη μνήμη αφορά τη συνειδητή ανάκληση εμπειριών ενώ η άδηλη μνήμη αφορά εμπειρίες που δεν ανακαλούνται συνειδητά.διασχιστική αμνησία

Εδώ καλό είναι να αναφέρουμε ότι αμνησία συμβαίνει συχνά και σε πολλές άλλες διαταραχές όπως σε πολλές εγκεφαλικές διαταραχές ή στην κατάχρηση ουσιών. Όμως, υπάρχουν εμφανείς διαφορές ανάμεσα σε αυτά τα είδη απώλειας μνήμης και στη διασχιστική αμνησία. «Στις εκφυλιστικές του εγκεφάλου η μνήμη φθίνει με αργούς ρυθμούς με την πάροδο του χρόνου, δε συνδέεται με το στρες και συνοδεύεται και από άλλα γνωστικά ελλείμματα, όπως είναι η αδυναμία εκμάθησης νέων πληροφοριών» (Kring, Davison,Neale &Johnson, 2007).

Advertisement

Να πούμε επίσης ότι για να δοθεί η διάγνωση της διασχιστικής αμνησίας, σύμφωνα με το DSM-IV-TR, δεν πρέπει η αμνησία να συμβαίνει στο πλαίσιο άλλων διασχιστικών διαταραχών και δεν είναι αποτέλεσμα άλλων ψυχολογικών ή σωματικών δυσκολιών. Επίσης κριτήριο για τη διάγνωση είναι η σημαντική δυσφορία του ατόμου ή μείωση της λειτουργικότητάς του εξ αιτίας των συμπτωμάτων.

Βιβλιογραφία:

Kring, A. M., Davison, G. C., Neale, J. M., & Johnson , S. L. (2010). Ψυχοπαθολογία. Αθήνα: Gutenberg.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννήθηκα στα Τρίκαλα. Σπουδάζω ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα με τις σπουδές μου κάνω εθελοντισμό στον ΣΟΨΥ Θεσσαλονίκης και συμμετέχω σε ραδιοφωνικές εκπομπές στο εθελοντικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης. Τα συγγραφικά μου ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως θέματα ψυχολογίας. Γράφω επίσης γνωμικά,ποιήματα και ό,τι άλλο μου υπαγορεύει η έμπνευσή μου...Εκτός απ' την ψυχολογία κ το γράψιμο, αγαπώ τα ταξίδια,τη φύση και τα καλά βιβλία. Επίσης διαχειρίζομαι σελίδα στο facebook, σχετική με θέματα ψυχολογίας, όπου μπορείτε να διαβάζετε περισσότερα άρθρα μου και όχι μόνο. Για να την επισκεφθείτε πατήστε πάνω στο παρακάτω (στρόγγυλο) εικονίδιο:

Αφήστε το σχόλιο σας

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG