Θάνατος: Πράξεις που απαλύνουν τον φόβο & νοηματοδοτούν τη ζωή

Θάνατος: Πράξεις που απαλύνουν τον φόβο και νοηματοδοτούν τη ζωή σου
Πηγή εικόνας : psycho-logia.gr

Λέγεται ότι ο θάνατος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής, κομμάτι ενός κύκλου ζωτικού και φυσικού. Ο θάνατος σηματοδοτεί το τέλος της βιολογικής ζωής του ανθρώπου. Σύμφωνα με πολλές θρησκείες βέβαια, η ψυχή δε γνωρίζει θάνατο, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει. Ο άνθρωπος γνωρίζει ότι το μόνο σίγουρο στη ζωή του από τη στιγμή που γεννήθηκε είναι ότι θα πεθάνει. Ωστόσο, όχι μόνο φοβόμαστε το τέλος μας και το πώς θα φτάσουμε σε αυτό, αλλά  μας προκαλεί ένα βαθύ άγχος και η απώλεια των αγαπημένων μας προσώπων. Όταν φεύγουμε εμείς δεν υποφέρουμε πια, αλλά όταν αυτοί που φεύγουν είναι οι άνθρωποι γύρω μας, αισθανόμαστε πόνο εξαιτίας της απώλειας αυτής.

Όπως εξηγεί ο ψυχολόγος Gregory Jantz στο βιβλίο του για το πώς να ξεπερνάει κανείς το άγχος, την ανησυχία και τον φόβο: Για κάποιους, το χειρότερο που μπορεί να τους συμβεί είναι η αρρώστια ή ο θάνατος των ίδιων ή η αρρώστια ή ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου. Ο υπολογισμός των πιθανοτήτων να συμβεί οδηγεί σε ένα τρομερό συμπέρασμα: οι άνθρωποι μπορεί να αρρωστήσουν κι όλος ο κόσμος πεθαίνει τυχαία.

Σύμφωνα, όμως, με τον I. Yaloom «ενώ ο ίδιος ο θάνατος σε αφανίζει, η ιδέα του θανάτου μπορεί να σου σώσει την ζωή». Εννοώντας πως η επεξεργασία και η επίγνωση του γεγονότος της θνητότητάς σου μπορεί να νοηματοδοτήσει θετικά τη ζωή σου. Δεδομένου, λοιπόν, ότι πρόκειται για κάτι το αναπόφευκτο και δε χρησιμεύει σε τίποτα να ανησυχείς για κάτι που δε γίνεται ν’ αλλάξει, σημαντική είναι η αποβολή του φόβου σου για αυτόν. Ιδού κάποιες ιδέες-πράξεις που μπορούν να “απαλύνουν” τον φόβο σου για αυτόν, νοηματοδοτώντας θετικά τη ζωή σου:

Απόλαυσε τη ζωή και τον χρόνο με τους ανθρώπους γύρω σου.

Όταν περιτριγυρίζεσαι από ανθρώπους με τους οποίους έχεις κοινά ενδιαφέροντα, ασχολίες, τρέφεις θετικά συναισθήματα για αυτούς και αποτελούν κομμάτι της ζωής σου, ο χρόνος κυλάει πολύ πιο όμορφα. Απολαμβάνεις ωραίες στιγμές και βιώνεις θετικά συναισθήματα, τα οποία “απαλύνουν” φόβους και αρνητικές σκέψεις. 

• Τακτοποίησε τη ζωή σου και οργάνωσέ τη.

Δημιουργώντας ένα πρόγραμμα σύμφωνα με τις ανάγκες σου και φυσικά τηρώντας το, οργανώνεις καλύτερα την καθημερινότητά σου. Θέσε στόχους και προσπάθησε για αυτούς!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγχώρησε, ζήτα συγγνώμη, διόρθωσε τα λάθη του παρελθόντος

Μονάχα με αυτό τον τρόπο θα καταφέρεις να νιώσεις ουσιαστική γαλήνη και ηρεμία. Ένα άτομο που συγχωρεί σημαίνει ότι παίρνει την απόφαση να μη νιώθει θυμό, μίσος και δε διακατέχεται από την επιθυμία της εκδίκησης. Παράλληλα, η απόφαση να συγχωρέσουμε και να ζητήσουμε και εμείς οι ίδιοι συγγνώμη μπορεί να μας κάνει πιο ευτυχισμένους. Μειώνει το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα.

Βοήθησε όλους όσοι σε χρειάζονται.

Προσφέροντας έμπρακτα τις υπηρεσίες σου (εθελοντισμός, είδη πρώτη ανάγκης, χρήματα και άλλα) βοηθάς εκείνους που έχουν ανάγκη. Με αυτόν τον τρόπο νιώθεις πιο πλήρης και ότι οι πράξεις σου βοήθησαν άλλους ανθρώπους, ενώ διακατέχεσαι από θετικά συναισθήματα. 

Η φιλοδοξία μας πρέπει να είναι να ζούμε μια ζωή γεμάτη. Έτσι, κοιτάζοντας πίσω, θα νιώθουμε θετικά συναισθήματα. Τότε, ο θάνατος δε θα είναι τίποτα περισσότερο από μια άξια ανάπαυση.

Πηγή: Percy Allan -Μαθήματα Φιλοσοφίας για τη Ζωή


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρά Μεγαγιάννη

Εκ φύσεως άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια, λατρεύω να ακούω μουσική ή να διαβάζω ή να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Αγαπημένη ρήση: οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ, Kant.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;