Ταξίδια: 3 λόγοι που αποτελούν την καλύτερη ψυχοθεραπεία

 

Ταξίδια: 3 λόγοι που αποτελούν την καλύτερη ψυχοθεραπεία:

Άγχος, υποχρεώσεις, έντονη καθημερινότητα, καθόλου χρόνος για τον εαυτό μας. Αυτή θα μπορούσε να είναι μία λακωνική περιγραφή της καθημερινής ζωής ενός μέσου ανθρώπου σήμερα. Τα αποτελέσματα; Εκνευρισμός,έλλειψη αποδοτικότητας, αίσθηση απώλειας, ρουτίνα. Η μόνη λύση; Μία διέξοδος, μία ανάσα από το ασφυκτικό πρόγραμμα που φαντάζει σαν “θηλιά”. Ένα ταξίδι με ωραία παρέα, σε έναν προορισμό που πάντα ήθελες να επισκεφτείς, ένα τριήμερο μακριά από όλα και από όλους. Όχι απαραίτητα σε ένα κοσμοπολίτικο μέρος, οπουδήποτε και μόνο η σκέψη του να βρίσκεσαι εκεί σε κάνει να νιώθεις γαλήνη.

Παρακάτω θα παραθέσουμε τρεις λόγους που ένα ταξίδι μπορεί να αποτελέσει την πιο αποδοτική μορφή ψυχοθεραπείας και το “οξυγόνο” που χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις υποχρεώσεις μας και να αποδράσουμε από την ρουτίνα.

1. Ο οργανισμός μας εκκρίνει “ορμόνες της ευτυχίας” όταν ταξιδεύουμε

Οι ορμόνες της ευτυχίας,ή αλλιώς ενδορφίνες, εκκρίνονται από τον οργανισμό μας όταν πραγματοποιούμε κάτι που μας ευχαριστεί . Η ευχαρίστηση όμως, μέρα με την μέρα φθίνει. Σε αντίθεση με την αγορά ενός καινούριου φορέματος ή ενός υπερσύγχρονου smartphone, οι ορμόνες της ευτυχίας διαρκούν περισσότερο όταν πραγματοποιήσουμε ένα ταξίδι. Ο λόγος; Το ταξίδι μας δημιουργεί αναμνήσεις, αποκομίζουμε εικόνες και εμπειρίες τις οποίες θυμόμαστε και αφηγούμαστε. Άρα, ανασύροντας το στη μνήμη μας, αναβιώνουμε κατά κάποιο τρόπο την εμπειρία σε συνδυασμό με την όμορφη αίσθηση που μας αφήνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

2. Τα ταξίδια μας κάνουν πιο δημιουργικούς και λειτουργικούς

Πέρα από την επιστημονική όψη του νομίσματος. ένα ταξίδι μας γεμίζει με νέες εικόνες και εμπειρίες. Αντλούμε τον αέρα του προορισμού που επισκεφτήκαμε και τον διοχετεύουμε στην δουλειά μας, στις σχέσεις μας και σε όλες τις πλευρές της καθημερινότητας μας. Ένα ταξίδι, θα έλεγε κανείς, μας εμπνέει. Αλλάζει κατά κάποιο τρόπο κάτι μέσα μας, δίνοντας μας έναυσμα να δούμε τη ζωή από μία άλλη σκοπιά, “ξεκολλώντας” μας από κάθε λογής αδιέξοδο έχουμε βρεθεί.

3. Τα ταξίδια μας βοηθούν να σκεφτούμε “εξ αποστάσεως”

Η επίσκεψη ενός όμορφου μέρους μπορεί να αποτελέσει την κατάλληλη ευκαιρία να αναλογιστούμε τι πραγματικά μας φταίει και μας φθείρει σε καθημερινή βάση. Η απόσταση από το πρόβλημα και η εξέταση του από εξωτερική σκοπιά μπορεί να βοηθήσει ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή. Ίσως η δουλειά μας δεν μας ικανοποιεί, ίσως κάτι έχει αλλάξει στη σχέση μας, ίσως εμείς οι ίδιοι φταίμε κάπου που δεν είχαμε αντιληφθεί.Σίγουρα η ενδοσκόπηση δεν είναι στα σχέδια μας όταν αλλάζουμε περιβάλλον και απλά θέλουμε να ηρεμήσουμε, όμως μερικές φορές γίνεται “ερήμην”.

Παρά τις ευεργετικές ιδιότητες των ταξιδιών στην ψυχική μας ζωή, δεν πρέπει να θεωρούμε πως αυτόματα και μαγικά είναι ικανό να εξαφανίσει όλα μας τα προβλήματα. Η ενδοσκόπηση αλλά και η αξιολόγηση των καταστάσεων που μας δυσκολεύουν την καθημερινότητα μπορούν να αποδειχθούν σωτήριες. Η επίσκεψη ενός άλλου μέρους μπορεί να μην μας επιφέρει λύση στα πάντα. Μπορεί όμως σίγουρα να μας χαλαρώσει και να μας κάνει να γεμίσουμε και πάλι τις μπαταρίες μας.

Πηγή :

Πως επηρεάζουν τα ταξίδια την ψυχολογία μας


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μάρθα Μοίρα

Φοιτήτρια Δημοσιογραφίας με πάθος για την αρθρογραφία βρήκα την ευκαιρία να εκφράσω τις σκέψεις μου εδώ . Με μία κλίση στην Ψυχολογία καθώς πάντα με ενδιέφερε τι κρύβουν οι άλλοι στο μυαλό τους και τι τους οδηγεί στο να πράξουν όπως πράττουν. Αυτό τον "μικρόκοσμο" θα εξερευνήσουμε μαζί.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;