Τα οφέλη της μετάνοιας

τα οφέλη της μετάνοιας

Μπορείτε να βελτιώσετε τον τρόπο με τον οποίο παίρνετε αποφάσεις για να αποφύγετε μελλοντικά σφάλματα που θα μετανιώσετε. «Δεν μπορούμε πάντα να ελέγξουμε τα αποτελέσματα των αποφάσεών μας, αλλά μπορούμε να ελέγξουμε την διαδικασία λήψης αποφάσεων» αναφέρει Amy Summerville, καθηγήτρια ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Μαϊάμι. Συνέχισε λέγοντας, «Δώστε έμφαση στις επιλογές σας, χωρίς να τις μεγιστοποιείτε και χωρίς να τις εξετάζετε σε υπερβολικό βαθμό με στόχο την τελειότητα». «Εστιάστε σε αυτό που είναι αρκετά καλό για εσάς».

Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι στην ηλικία των 7 αναπτύσσουν μια ικανότητα που ονομάζεται counterfactual thinking (το είδος σκέψης που χαρακτηρίζεται από την τάση που έχουν οι άνθρωποι να σκέφτονται εναλλακτικές λύσεις για γεγονότα που έχουν ήδη γίνει. Οι λύσεις αυτές είναι αντίθετες από αυτό που πραγματικά συνέβη). Σε μια μελέτη, Αμερικανοί πολίτες κατέταξαν τον ρομαντισμό ως την κύρια πηγή μετάνοιας, με ακόλουθες αυτές της οικογένειας, εκπαίδευσης, καριέρας και τα οικονομικά. Οι κοινωνικές μετάνοιες, όπως για παράδειγμα η επιθυμία κάποιον να παντρευτούν κάποιον άλλον/η, τείνουν να είναι πιο έντονες από τις μη κοινωνικές. Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τη μετάνοια ως την δεύτερη πιο κοινή συναισθηματική κατάσταση, μετά την αγάπη. Μην ανησυχείτε υπερβολικά για τα σφάλματα σας: Η μετάνοια που ακολουθείτε μετά από κάποια πράξη (π.χ. παραίτηση από την δουλειά) μπορεί να είναι γενικότερα ισχυρότερη στην αρχή, αλλά εξασθενεί πιο γρήγορα από την μετάνοια που ακολουθείται μετά από την αδράνεια, η οποία τείνει να παραμένει ως ενοχλητική σκέψη στο μυαλό του ατόμου.

Φανταστείτε την μετάνοια ως μια ψυχολογική εκδοχή του σωματικού πόνου, η οποία πιθανότατα να χρειάζεται θεραπεία. «Η λύπη είναι ένα σημάδι ότι μαθαίνετε από τα λάθη σας», αναφέρει η Summerville. Εάν, για παράδειγμα, κάποιο άτομο θέλει να είναι πιο επικοινωνιακό με έναν/μια πρώην σύντροφο, μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το συναίσθημα ώστε να το οδηγήσει σε μεγαλύτερη ειλικρίνεια στις μελλοντικές σχέσεις. Η Summerville ονομάζει αυτό το φαινόμενο «στοχαστική λύπη». Σύμφωνα με αυτό το φαινόμενο, οι αρνητικές σκέψεις που εμφανίζονται επανειλημμένα μαζί με άγχος και κατάθλιψη και συχνά θεωρούνται απαγορευμένες, μπορούν να κάνουν τα πράγματα καλύτερα στο μέλλον.

Κάνε γνωστή την μετάνοιά σου στου άλλους. Έρευνες δείχνουν ότι η προσπάθεια των ατόμων να δείξουν τα πραγματικά τους συναισθήματα στους άλλους οδηγείται από την επιθυμία τους να βρίσκονται κοντά στους άλλους. Κάποια πρόωρα δεδομένα από το Regret lab της Summerville, αποκαλύπτουν ότι οι άνθρωποι που ακούνε την λύπη των άλλων αισθάνονται πιο κοντά σε αυτό που το εκφράζουν. Έτσι, λοιπόν, η Summerville κλείνει λέγοντας πως «εάν αισθάνεστε ότι λυπάστε για κάτι που δεν κάνατε καλά σε μία σας προσωπική σχέση, είναι ευκαιρία να πείτε αυτά που πραγματικά νιώθετε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή: https://www.nytimes.com/2017/12/08/magazine/how-to-have-fewer-regrets.html?rref=collection%2Ftimestopic%2FPsychology%20and%20Psychologists


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Στράτος Υφαντόπουλος

Γεννήθηκα και ζω στην Θεσσαλονίκη όπου σπουδάζω ψυχολογία στο City College, The International Faculty Of The University Of Sheffield. Μου αρέσει συνέχεια να μαθαίνω, για αυτό και αγαπώ το διάβασμα, το θέατρο και τις καλές ταινιες. Σκοπός μου είναι μέσα απο την αρθρογαφία να φανεί η αλήθεια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;