Τα επτά “θανάσιμα” συναισθήματα

SHARE

Στην κουλτούρα της κλειδαρότρυπας είναι κοινωνικά αποδεκτό να μπαίνουμε στα άδυτα της προσωπικής ζωής των celebrities, να συζητάμε ανοιχτά για τις σεξουαλικές μας προτιμήσεις, τα προβλήματα μας. Ωστόσο, πολλά συναισθήματα παραμένουν κρυμμένα. Μέσα μας ανατριχιάζουμε στη θέα ενός ατόμου σε αναπηρική καρέκλα, ευχόμαστε το θάνατο ενός υπερήλικα, ενώ ταυτόχρονα θεωρούμε τον εαυτό μας καλό άνθρωπο.

Παρόλα αυτά ,η ψυχολογία της ανθρώπινης εξέλιξης εξηγεί ότι τα συναισθήματα ντροπής είναι γενετικά «καλωδιωμένα» στον εγκέφαλό μας. Αυτή η ενοχή πηγάζει από το φόβο μας ότι θα αποκαλυφθούμε, ακόμα και αν δεν έχουμε κάνει τίποτα. Έτσι, το να αισθάνεται κανείς προκαταβολικά άσχημα για αυτό που νιώθει, είναι σαν να προετοιμάζεται να τον συγχωρέσουν. Η ντροπή που αισθάνεται  είναι πιο έντονη από το φόβο και αυτό γιατί σχετίζεται με την αίσθηση του «προβληματικού εαυτού». Για το λόγο αυτό  έντονα συναισθήματα ντροπής ,οδηγούν μερικές φορές τους ανθρώπους σε απαράδεκτες συμπεριφορές, όπως υπερβολικά ξεσπάσματα ζήλιας.

1.Σκέψεις απιστίας «Δεν είναι απιστία αφού μόνο το σκέφτομαι»  

 Οι σεξουαλικές φαντασιώσεις είναι μέρος μιας υγιούς σεξουαλικής ζωής. Ωστόσο, όταν η εικόνα ενός προηγούμενου ή ενός φανταστικού εραστή εισβάλλει δραστικά στη ζωή ενός ζευγαριού, αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες και ανησυχίες. Ωστόσο, οι ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι οι φαντασιώσεις δεν οδηγούν από μόνες τους στην απιστία και οι σεξολόγοι προτρέπουν τα ζευγάρια να έχουν και -σε ορισμένες περιπτώσεις- να μοιράζονται τις φαντασιώσεις τους.

2. «Τα ήθελε και τα έπαθε»                                                                                                                           

Για πολλούς είναι μεγάλη ευχαρίστηση να βλέπουν κάποιον διάσημο και πετυχημένο να καταστρέφεται. Από εξελικτική άποψη, αυτό είναι φυσιολογικό: το να ευχαριστηθεί κανείς βλέποντας την πτώση του αντιπάλου του σημαίνει ότι ο ίδιος τα πάει καλύτερα και αισθάνεται καλύτερα για τον εαυτό του.

Advertisement

3.  Τα λεφτά είναι σημαντικά , «Αν κερδίζω περισσότερα, είμαι σημαντικότερος»

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν κρίνουμε κάποιον από το πορτοφόλι του, αλλά στην πραγματικότητα το κάνουμε. Έρευνες δείχνουν ότι δίνουμε σημασία στα χρήματα γιατί έχουμε ανάγκη να γνωρίζουμε ποιος έχει τη δύναμη σε μια ομάδα. Ακόμη, είναι σημαντικό για κάποιον να αισθάνεται ότι έχει περισσότερα από κάποιους άλλους, γιατί έτσι νιώθει σημαντικότερος.

4. Προτιμήσεις «Γιατί δε μπορείς να είσαι σαν την αδερφή σου;»

Οι δυο συχνότερες ατάκες της παιδικής ηλικίας είναι: «Δεν είναι δίκαιο», «τον/την αγαπάς περισσότερο». Δυστυχώς, τα ίδια παράπονα συνεχίζουν και στην ενήλικη ζωή. Οι  γονείς τείνουν να βοηθούν και να υποστηρίζουν περισσότερο το παιδί που έχει κάποια δυσκολία ή πρόβλημα -ιδίως μάλιστα αν προέρχεται από κακή τύχη-. Το να ξοδεύει κανείς λίγο χρόνο περισσότερο με το ένα και όχι το άλλο παιδί δε σημαίνει περισσότερη αγάπη. Οι γονείς δεν θα πρέπει να νιώθουν ενοχές για το ότι πρέπει να φέρονται στα παιδιά του ακριβώς το ίδιο εξάλλου: όταν η απόκλιση είναι μικρή, ούτε τα ίδια τα παιδιά δε την θεωρούν σημαντική. Φυσικά, οι μεγάλες αποκλίσεις δημιουργούν και μεγάλα ψυχολογικά προβλήματα.

5. Ο συναισθηματικός χαζοτουρίστας «Οι κηδείες έχουν πλάκα»

Είναι τα άτομα  που έχετε συναντήσει σε κηδείες (και δεν έχουν δει τον αποβιώσαντα για 15 χρόνια),  αλλά  περηφανεύονται ότι τον ήξεραν καλά. Γιατί όμως να το κάνεις αυτό; Η δημόσια έκφραση πένθους καθιστά κάποιον  μέλος μιας κοινότητας, δημιουργεί το συναίσθημα ότι ανήκει στην ομάδα. Από την άλλη  η υπερβολική έκφραση πένθους μπορεί να καλύπτει ασυνείδητη ενοχή. Το πένθος έχει και υπαρξιακή διάσταση: πενθώντας άλλους επεξεργαζόμαστε το γεγονός ότι κάποτε δε θα ζούμε.

6. Ανακούφιση από το πένθος «Ευτυχώς όλα τελείωσαν»

Advertisement

Μερικές φορές οι στενοί συγγενείς δε μπορούν να κλάψουν στην κηδεία . Αυτό συμβαίνει συνήθως διότι είχαν χρόνο να πενθήσουν (λ.χ. σε μια χρόνια νόσο), οπότε το «τέλος» φέρνει  ανακούφιση, αφού το προσφιλές πρόσωπο δεν υποφέρει πια. Αυτό δε σημαίνει ότι το άτομο  δεν αγαπάει τον αποβιώσαντα. Σημαίνει ότι είναι έτοιμο να επενδύσει συναισθηματική και φυσική ενέργεια στο μέλλον. Είναι όμως δύσκολο να παραδεχτεί κανείς ότι δεν αισθάνεται τόσο βαθύτατη θλίψη, όσο ανακούφιση.

7. Το άγχος απέναντι στην αναπηρία «Δεν ξέρω τι να πω σε αυτό το άτομο»

Όλοι ξέρουμε ότι τα άτομα με κάποια αναπηρία μπορεί να είναι εξίσου έξυπνα, συμπαθητικά ή μη όπως και τα άτομα χωρίς αναπηρία. Γιατί τότε τόσοι άνθρωποι αντιδρούν με τρόμο όταν συναντούν ένα άτομο με κάποια αναπηρία ή δυσμορφία; Ένας λόγος είναι γιατί η κατάστασή τους μας θυμίζει την ευθραυστότητα της ανθρώπινης ύπαρξης και τη θνητότητά μας. Όσο πιο άγνωστο είναι αυτό το άτομο, τόσο εντονότερα είναι αυτά τα συναισθήματα (γιατί δεν είχαμε την ευκαιρία να τα επεξεργαστούμε), ενώ αν πρόκειται για οικείο πρόσωπο τα συναισθήματα αυτά είναι λιγότερο έντονα.

Πηγή: http://greekpsychologypages.blogspot.gr/

 

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εκ φύσεως άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια, όταν όμως δεν λύνω τα προβλήματα των άλλων λατρεύω να ακούω μουσική ή να διαβάζω ή να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Πεπεισμένη πως οι θετικές επιστήμες αξίζουν μια καλύτερη θέση στο μάταιο τούτο κόσμο, παραθέτω αγαπημένο quote αντί επιλόγου: οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ, Kant.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG