Το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου: κίνδυνοι και προφυλάξεις  

Το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου: κίνδυνοι και προφυλάξεις  

Το Σύνδρομο του Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (Sudden Infant Death Syndrome) αναφέρεται στον ξαφνικό θάνατο ενός βρέφους, για τον οποίο η αιτία δεν μπορεί να εντοπιστεί. Ο αιφνίδιος βρεφικός θάνατος συμβαίνει χωρίς καμία προειδοποίηση, συνήθως κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν το βρέφος κοιμάται. Αυτός είναι και ο λόγος που μερικοί ονομάζουν το σύνδρομο «θάνατος στην κούνια». Σημειώνεται ότι το Σύνδρομο του Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (ΣΑΒΘ) είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου βρεφών κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου ζωής στις ανεπτυγμένες χώρες (Craig & Baucum, 2002. Μοοn et al, 2007).

Παράγοντες κινδύνου για το Σύνδρομο του Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου:

Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει κάποιες συνθήκες που αυξάνουν τους κινδύνους για τον αιφνίδιο θάνατο των βρεφών. Όπως αναφέρθηκε στην αρχή, η αιτία του ΣΑΒΘ δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί με ακρίβεια. Μάλιστα, υπάρχει η υπόθεση πως το ΣΑΒΘ δεν έχει μία μοναδική αιτία, αλλά είναι πιθανόν να οφείλεται σε αλληλοεπίδραση παραγόντων.

Ο κίνδυνος αυξάνεται όταν το βρέφος, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά, εκτίθεται στον καπνό. Το ίδιο συμβαίνει αν η εγκυμονούσα κάνει χρήση τοξικών ουσιών, είναι άρρωστη ή δεν λαμβάνει την απαραίτητη προγεννητική φροντίδα. Έχει προταθεί επίσης πως ο ανώριμος ακόμη καρδιοαναπνευστικός αυτόνομος έλεγχος του βρέφους σχετίζεται με το ΣΑΒΘ. Πολλά βρέφη που πέθαναν από αιφνίδιο θάνατο αντιμετώπιζαν αναπνευστικά ή πεπτικά προβλήματα την προηγούμενη εβδομάδα (Craig & Baucum, 2002. Μοοn et al., 2007).

Βρέφη που έχουν υποστεί παραμέληση ή κακοποίηση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου. Για την τελευταία υπόθεση, ωστόσο, εγείρονται αμφιβολίες, καθότι δεν είναι σίγουρο κατά πόσο στις περιπτώσεις αυτές ο θάνατος οφείλεται στο ΣΑΒΘ ή σε κακομεταχείριση (Craig & Baucum, 2002).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μερικοί ακόμη από τους βασικότερους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου είναι:

  • Η πρηνή θέση (με το στομάχι προς τα κάτω) των βρεφών στην κούνια
  • Η υπερβολική ζέστη του χώρου
  • Τα μαλακά στρώματα και η χρήση μαλακών αντικειμένων στην κούνια
  • Όταν το βρέφος μοιράζεται το ίδιο κρεβάτι με κάποιον ενήλικα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό ισχύει κυρίως για τα βρέφη που είναι μικρότερα από 11 εβδομάδες (Moon et al., 2007).

Το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου: κίνδυνοι και προφυλάξεις  

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς:

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής προτείνει οι γονείς να τοποθετούν τα βρέφη τους για ύπνο ανάσκελα. Πρέπει να αποφεύγεται οποιαδήποτε έκθεση του βρέφους στον καπνό. Η επιφάνεια του στρώματος πρέπει να είναι σταθερή, όχι πολύ μαλακή, να αποφεύγονται να τοποθετούνται μαζί με το βρέφος μαλακά αντικείμενα (π.χ. αρκουδάκια), η θερμοκρασία του χώρου να μην είναι υπερβολικά ζεστή και οι γονείς να μην επιλέγουν να κοιμηθούν με το βρέφος τους στο ίδιο κρεβάτι (Adams, Good, & Defranco, 2009. Craig & Baucum, 2002).

Βιβλιογραφία:

Adams, S. M., Good, M. W., & Defranco, G. M. (2009). Sudden Infant Death Syndrome. American Family Physician, 79(10), 870-874.

Moon, R.Υ., Horne, R. S., & Hauck, R. F. (2007). Sudden infant death syndrome. The Lancet, 370(9598), 1578-1587. doi: 10.1016/S0140-6736(07)61662-6

Craig, G. J., & Baucum, D. (2002). Η ανάπτυξη του ανθρώπου. Τόμος Α’. Αθήνα: Παπαζήση.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;