Σύνδρομο της «άδειας φωλιάς»: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

www.psychologynow.gr

Το σύνδρομο της άδειας φωλιάς  είναι η στεναχώρια, που βιώνουν οι γονείς, όταν τα παιδιά τους μπαίνουν στην ενηλικίωση. Η στιγμή που οι έφηβοι φεύγουν από το πατρικό τους σπίτι και είναι έτοιμοι για μια καινούρια ζωή. Για λόγους όπως: σπουδές, στρατό, ή για τη δημιουργία δική τους οικογένειας. Δεδομένου της απομάκρυνσης από το οικογενειακό περιβάλλον, είναι φυσιολογικό να υπάρχουν συναισθήματα μελαγχολίας για τους γονείς.

Στην φάση του αποχωρισμού, μια σχέση εμπιστοσύνης έχει θετικά αποτελέσματα τόσο στους γονείς, όσο και στα παιδιά. Ωστόσο, μια δυσλειτουργική σχέση γονέα- παιδιού μπορεί να γίνει η αιτία εκδήλωσης ακραίων αντιδράσεων στη μετάβασης προς την ενήλικη ζωή του παιδιού. Ειδικά, η γονεική στάση απέναντι σε αυτή την ανεξαρτητοποίηση έχει σημαντικό αντίκτυπο στους εφήβους. Για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρξει από νωρίς καλλιέργεια, για να δώσει στο παιδί τη ευκαιρίες και μετέπειτα να παίρνει μόνο του πρωτοβουλίες. Εξίσου σημαντικό είναι οι γονείς να προσφέρουν χώρο και χρόνο στα παιδιά, για την ανακάλυψη νέων ασχολιών και χόμπι.

Και οι δύο πλευρές σε αυτή τη μετάβαση προχωρούν σε ένα νέο στάδιο της ζωής τους. Θέτουν νέους στόχους και επαναπροσδιορίζουν τον εαυτό τους. Επιπλέον η εμφάνιση του συνδρόμου εξαρτάται και από τη ποιότητα σχέσης που έχετε με το παιδί σας στη διάρκεια της ανατροφής του. Αν οι σχέσεις σας είναι υγιής και ισορροπημένες, τότε το σύνδρομο έχει λιγότερες πιθανότητες να εμφανιστεί. Ωστόσο αν η εξάρτηση και η υπερπροστασία συμβολίζει την σχέση σας, τότε είναι φυσικό να νιώθετε την απώλεια του παιδιού πιο έντονα.

Τι σημαίνει για τη μητέρα το σύνδρομο της άδειας φωλιάς

Οι γυναίκες, σύμφωνα με μελέτες, είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση του σύνδρομού, όταν εγκαταλείπουν τα παιδιά τους το σπίτι. Η μητέρα έχει συνιθήσει σε μια καθημερινότητα, γύρω από την ανατροφή του παιδιού της, από τη στιγμή της γέννησης τους. Παράλληλα, ο ρόλος της μητέρας αποτελεί πλέον κεντρικό στοιχείο του εαυτού της γυναίκας. Αυτό σημαίνει πως η απουσία του παιδιού από το σπίτι μπορεί να επηρεάσει το πως αντιμετωπίζει η ίδια η μητέρα τον εαυτό της. Αυτό, σε συνδυασμό με τα ήδη υπάρχοντα αρνητικά συναισθήματα γύρω από την απουσία του παιδιού, μπορούν να οδηγήσουν σε αρνητικές σκέψεις.

Διαβάστε επίσης  Ο Άλλος ως τόπος γέννησης του Εγώ στο βρέφος
Advertisements
Ad 14
https://herviewfromhome.com/

Συμπτώματα συνδρόμου

 • Αίσθημα θλίψης
 • Αίσθημα ματαίωσης
 • Ξαφνικό κλάμα
 • Παραμονή στο δωμάτιο του παιδιού για μεγάλη χρονική διάρκεια
 • Άγχος
 • Κατάθλιψη

Αντιμετώπιση 

 • Επικοινωνία με το παιδί όταν σας λείπει: Στις μέρες μας, υπάρχουν πολλαπλοί τρόποι για να επικοινωνεί κανείς με τα αγαπημένα του πρόσωπα (κινητά, e-mail, Skype). Η συχνή επικοινωνία βοηθάει στην απομάκρυνση αρνητικών συναισθημάτων που προκύπτουν όταν φύγει το παιδί από το σπίτι.
 • Προγραμματίστε επισκέψεις για να βλέπεστε: Εάν είναι εφικτό, ανάλογα με την απόσταση.
 • Κατανοήσετε τα συναισθήματα που βιώνετε:
 • Επιτρέψτε τον εαυτό σας να νιώθει ανήσυχια και θλίψη: Είναι φυσιολογικό να νιώθετε θλίψη που το παιδί σας έφυγε μακριά.
 • Συζήτηση με ένα οικείο άτομο για τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας
 • Δώστε χρόνο στον εαυτό σας για να προσαρμοστεί: Σε όλες τις καταστάσεις που βιώνουμε, θετικές αρνητικές, χρειάζεται λίγος χρόνος για την ολική συνειδητοποίηση ενός γεγονότος.
 • Βρείτε ένα κίνητρο για κάτι καινούριο στη ζωή σας (χόμπι, γυμναστική, περιποίηση): Μια καινούρια ενασχόληση έχει θετικά αποτελέσματα στην ψυχολογία
 • Προγραμματισμός εκδρομών και νέα ενδιαφέροντα
 • Πάρτε ένα κατοικίδιο: Η φροντίδα ενός νέου μέλους μπορεί να αποκαταστήσει την “απώλεια” του παιδιού από το σπίτι. Αρκεί να έχουμε διάθεση να του δώσουμε την κατάλληλη φροντίδα που του αρμόζει.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό, εάν έχει περάσει κάποιο διάστημα από όταν έφυγε το παιδί και υπάρχει ακόμη δυσκολία, να μην ντραπούμε να αναζητήσουμε υποστήριξη, είτε από φιλικά πρόσωπα, είτε από κάποιον επαγγελματία ψυχολόγο.

Διαβάστε επίσης  Video Games - Μειονεκτήματα & πλεονεκτήματα (Μέρος Α’)

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Τσακνάκης, Ν. Το Σύνδρομο της Άδειας Φωλιάς: Όταν τα Παιδιά Φεύγουν Από το Σπίτι. Psychologynow.gr. 2016

Βασιλόπουλος, Ε. Δεσπότη, Α. Βουγέα, Α. Ψυχοκοινωνικό στρες που σχετίζεται με την άδεια φωλιά. Ψυχιατρική. 2019

Σπουδάζω στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού.
Μου αρέσει η μουσική, το θέατρο, η συγγραφή και να μαθαίνω- ανακαλύπτω καινούρια πράγματα και γνώσεις.
Ένα μεγάλο μέρος του εαυτού μου απαρτίζεται από τον Μινιμαλισμό 🌻.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Xiaomi SmartBand 8: Μια ολοκληρωμένη και δελεαστική πρόταση στην κατηγορία των wearable 

Τον Απρίλιο του 2023, η κινέζικη εταιρία ηλεκτρικών συσκευών Xiaomi

Γαλικία: η ξεχωριστή πλευρά της Ισπανίας

Ας ετοιμάσουμε μαζί τις βαλίτσες μας κι ας κατευθυνθούμε προς