Το σύνδρομο Gilles de la Tourette

tourette

Η νόσος Gilles de la Tourette αποτελεί μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή, η οποία τις περισσότερες φορές εμφανίζεται κατά την παιδική ηλικία. Χαρακτηρίζεται από κινητικά και φωνητικά τικ σε μια κατά τ’ άλλα φυσιολογική συμπεριφορά. Με τον όρο τικ εννοούμε συμπεριφορές, οι οποίες είναι ξαφνικές, τυχαίες, επαναλαμβανόμενες και άσκοπες.

Συμπτωματολογία

Συγκεκριμένα, τα κινητικά τικ αναφέρονται σε σπασμωδικές κινήσεις του σώματος, όπως του κεφαλιού, βλεφάρισμα των ματιών και περίεργες εκφράσεις του προσώπου, που μοιάζουν με γκριμάτσες. Από την άλλη, τα φωνητικά τικ περιλαμβάνουν ρουθουνίσματα, επανάληψη λέξεων και χρήση ακατάλληλων εκφράσεων και βρισιών.

Για την ακρίβεια, η αθυροστομία αποτελεί ένα αρκετά ενδιαφέρον σύμπτωμα της διαταραχής. Πέρα από την γενική εντύπωση που προκαλεί -φανταστείτε ένα μικρό παιδί να επιδίδεται ξαφνικά σε ένα υβριστικό “εξάψαλμο”-, αποκαλύπτει εξίσου μια νευρωνική βάση. Αυτό το τελευταίο σημαίνει πως η τάση ορισμένων ανθρώπων να βρίζουν είναι μάλλον εντοπισμένη στον εγκέφαλο. Ωστόσο, η αθυροστομία δεν χαρακτηρίζει όλους τους ασθενείς που εμφανίζουν σύνδρομο Gilles de la Tourette. Το ποσοστό μπορεί να κυμαίνεται από 20% ως 50%. Οι βρισιές, πάντως, εκφράζονται στην μητρική γλώσσα.

tourette-syndrome-quiz-500894231

Αιτιολογία

Πού οφείλεται όμως αυτή η τάση προς υβριστική συμπεριφορά; Τα πορίσματα των ερευνών, αν και αντιφατικά, τείνουν να αποδίδουν αυτή την τάση σε δυσλειτουργία της σύνδεσης των βασικών γαγγλίων και του κογχομετωπιαίου φλοιού. Στο σημείο αυτό επισημαίνουμε πως ο μετωπιαίος φλοιός  (μέρος του οποίου αποτελεί και ο κογχομετωπιαίος) είναι το τμήμα του εγκεφάλου, που ρυθμίζει κατεξοχήν την κοινωνική συμπεριφορά, ένα κομμάτι της οποίας είναι και η αποφυγή υβριστικού λόγου σε συνθήκες όπου απαγορεύεται. Συνεπώς, η βλάβη που εμφανίζεται σε αυτή την διαταραχή δεν πρέπει να μας κάνει μεγάλη εντύπωση.

Advertisement

Τέλος, μια ακόμη πρόσθετη εξήγηση για την αθυροστομία των ασθενών αυτών είναι η δυσλειτουργία των ντοπαμινικών νευρώνων. Η ντοπαμίνη, η οποία από πολλούς χαρακτηρίζεται ως η “φυσική ουσία της χαράς“, αυξάνει σε φυσιολογικά επίπεδα όταν είμαστε ερωτευμένοι, όταν τρώμε ένα λαχταριστό γλυκό, όταν κερδίζουμε χρήματα κλπ. Παρόλα αυτά, δυσλειτουργία της ντοπαμίνης μπορεί να οδηγήσει σε παθολογικές συμπεριφορές (π.χ. ψευδαισθήσεις, εκρήξεις μανίας). Η εμπλοκή της με το συγκεκριμένο σύνδρομο, τώρα, μοιάζει να επιβεβαιώνεται από την καταστολή της αθυροστομίας των ασθενών, όταν τους χορηγούνται νευροληπτικά ή αντιψυχωτικά φάρμακα, τα οποία καταστέλλουν τους υποδοχείς ντοπαμίνης.

Θεραπεία

Η συνηθέστερη θεραπεία της νόσου Tourette είναι η χορήγηση αλοπεριδόλης. Η αλοπεριδόρη (haloperidol) αποτελεί ένα αντιψυχωτικό φάρμακο, που -όπως περιγράψαμε και παραπάνω- μπλοκάρει τους υποδοχείς ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, προκειμένου να αναστείλει την δράση τους. Η φαρμακοθεραπεία είναι σημαντική, καθώς η διαταραχή μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή του παιδιού, του εφήβου ή του ενήλικα.

Εν τούτοις, σε πολλές περιπτώσεις τα συμπτώματα της νόσου δεν είναι τόσο σοβαρά και συνεπώς η φαρμακευτική χορήγηση δεν κρίνεται απαραίτητη. Παιδοψυχίατροι, παιδοψυχολόγοι και παιδονευρολόγοι με εξειδικευμένες γνώσεις για το σύνδρομο Gilles de la Tourette μπορούν να παρέχουν αποτελεσματική θεραπεία. Το οικογενειακό περιβάλλον επίσης, είτε πρόκειται για παιδί είτε για ενήλικο, οφείλει να είναι υποστηρικτικό και να αποφεύγει τις επιπλήξεις για τα γλωσσικά και κινητικά τικ. Το σχολείο, τέλος, σε περίπτωση που μιλούμε για παιδί ή έφηβο με νόσο Tourette οφείλει να ενημερωθεί για την κατάσταση, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί κατάλληλα.

Κύρια βιβλιογραφία:

Martin, G. N. (2006). ΝΕΥΡΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: εγκέφαλος και συμπεριφορά. Αθήνα: Ίων/εκδόσεις έλλην, 2011.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Πτυχιούχος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. με μεγάλη αγάπη για τη λογοτεχνία.

Αφήστε το σχόλιο σας

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG