Συναισθηματική ωριμότητα: Πώς επιδρά στις σχέσεις και στο άτομο

πηγή εικόνας: https://www.therapia.gr/synaisthimatiki-noimosini/

 

Πού διαφοροποιείται η “συναισθηματική” ωριμότητα

Η συναισθηματική ωριμότητα δεν είναι πάντα παράλληλη της ωριμότητας, η οποία χαρακτηρίζει γενικά ένα άτομο. Η ωριμότητα του ατόμου σχετίζεται με τον τρόπο διαχείρισης και κατανόησης του κόσμου γύρω του. Η ωριμότητα ακόμη, μας βοηθά να είμαστε πιο ψύχραιμοι, αλλά και πιο συνειδητοποιημένοι στις καταστάσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στις διάφορες πτυχές της ζωής μας.

Μια ανώριμη συμπεριφορά παρομοιάζεται συνήθως με παραμητρικές αποφάσεις και με επιπόλαιες κινήσεις που συνήθως οδηγούν σε λανθασμένα μονοπάτια. Οι συνέπειες επίσης δεν επιβαρύνουν μόνο το άτομο που φέρει τη συγκεκριμένη συμπεριφορά, αλλά επεκτείνονται και στα άτομα που το περιβάλλουν. Πολλές φορές ακόμη, τα “ανώριμα άτομα” δεν επωμίζονται καν τις συνέπειες των πράξεων τους. Δεν είναι ικανά να δουν το λάθος και δεν μπορούν να διδαχτούν από αυτό. Η “συναισθηματική” ωριμότητα όμως, δεν αναφέρεται στις γενικές καταστάσεις της ζωής των ατόμων, αλλά επικεντρώνεται στις διαπροσωπικές σχέσεις. Όπως γίνεται κατανοητό, η συναισθηματική ωριμότητα, σχετίζεται με τα συναισθήματα, τις βαθιές σκέψεις ενός ατόμου για το άλλο και τον τρόπο αντιμετώπισης των καταστάσεων που προκύπτουν στα πλαίσια μίας σχέσης.

Πώς μας βοηθά η συναισθηματική ωρίμανση στην εξέλιξη των σχέσεών μας

Η συναισθηματική ωριμότητα, παράλληλα της γενικότερης ωριμότητας, μας βοηθά να μαθαίνουμε από τα λάθη. Ένα ώριμο συναισθηματικά άτομο, έχει μελετήσει την πορεία των σχέσεων του και μπορεί να δει τα δικά του “φταίω”. Μία ώριμη αντιμετώπιση στις διαπροσωπικές σχέσεις, διακατέχεται από διάλογο και κατανόηση. Το άτομο ακούει και βλέπει καθαρά το άλλο άτομο, χωρίς εγωισμό. Δεν σημαίνει βέβαια πως πρέπει να καταπατήσει τα δικά του “θέλω” και “πιστεύω” για χάρη του άλλου. Αντιθέτως, η επιτυχία της συναισθηματικής ωριμότητας σε μία σχέση, έρχεται μέσω της ισορροπίας. Είναι η εύρεση της τομής των θέλω και των δύο.

Επίσης, συναισθηματικό ώριμο άτομο δεν είναι αυτό που τυχαία κάνει σωστές επιλογές μέσα στη σχέση του. Αντιθέτως, είναι εκείνο που λειτουργεί υπό σκέψη και ακόμη κι όταν κάνει λάθος μπορεί να ξεχωρίσει τη πηγή αυτού. Τέλος η συναισθηματική ωρίμανση πάντα εξελίσσεται. Ένα άτομο το οποίο πιστεύει πως έχει φτάσει στο τέλος της συναισθηματικής του ωρίμανσης, σίγουρα βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση. Η συναισθηματική ωριμότητα μεγαλώνει όσο μεγαλώνουμε. Εξελίσσεται, όσο εξελίσσονται και οι σχέσεις. Μαθαίνει όσο κάνει λάθη και “ωριμάζει” περαιτέρω όταν μέσα από τους λάθους δρόμους βρίσκει τους ορθούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς μας βοηθά η συναισθηματική ωρίμανση στη προσωπική μας εξέλιξη

Η συναισθηματική ωριμότητα πέρα από του προφανές, δεν μας βοηθά μόνο στις σχέσεις. Σίγουρα, το άτομο που εμπλέκεται με ένα συναισθηματικά ώριμο άτομο έχει να επωμιστεί και τα αντίστοιχα οφέλη. Ωστόσο το συναισθηματικά ώριμο άτομο κερδίζει ακόμη περισσότερο και σε ατομικό επίπεδο. Αυτό συμβαίνει καθώς ένα άτομο που έχε την ικανότητα να κατανοεί ή και να προλαβαίνει τα λάθη στις σχέσεις, μπορεί να δομήσει την σχέση του σε μία υγιή βάση, χωρίς ανούσιες προστριβές και διαμάχες. Όσο κι αν φαίνεται ότι σε αυτή τη περίπτωση κερδίζουν και τα άλλα άτομα της σχέσης, στην ουσία το άτομο που ενεργεί με συναισθηματική ωριμότητα κερδίζει τα μέγιστα. Ακόμη κι αν οι το άλλο άτομο της σχέσης κατακλύζεται από απειρία στην διαχείριση των συναισθημάτων του και στη συμπεριφορά, το συναισθηματικά ώριμο άτομο δε θα “πνιγεί” ποτέ σε αυτή τη “θάλασσα” μαζί του.

Η συναισθηματική ωριμότητα εξάλλου μπορεί να επέλθει μόνο εφόσον το επιθυμούμε πραγματικά. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τα άτομα που μας περιβάλλον, αλλά δεν είναι αυτονόητο πως η συμπεριφορά από ένα συναισθηματικά ώριμο άτομο θα υιοθετηθεί και από το άλλο. Τέλος, η συναισθηματική ωρίμανση μας βοηθά στη εξέλιξη των σχέσεων μέσω της δικής μας προσωπικής εξέλιξης. Για τον λόγο αυτό ένα συναισθηματικά ώριμο άτομο μπορεί να ξέρει πώς να συμπεριφερθεί μέσα σε μία σχέση, αλλά είναι και αυτό που ξέρει πώς και πότε μία σχέση πρέπει να τερματιστεί για να προληφθούν αρνητικότερες συνέπειες.

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, η συναισθηματική ωριμότητα μας βοηθά να μαθαίνουμε πρώτα τον εαυτό μας και μετά τους άλλους. Μας βοηθά σε όλες τις διαπροσωπικές σχέσεις, καθώς μας μαθαίνει πώς να διαχειριζόμαστε τους ανθρώπους γύρω μας. Η συναισθηματική ωριμότητα μεγαλώνει όσο μεγαλώνουμε. Αναθεωρείται όσο εμπλεκόμαστε με νέα άτομα και όσο κάνουμε νέες επιλογές. Μας δίνει χώρο να δράσουμε, αφήνοντας χώρο και στους γύρω μας. Συμβάλει στο να βλέπουμε καλύτερα τα θέλω των άλλων, χωρίς να ξεχνάμε τα δικά μας θέλω. Μας αποτρέπει από το να επαναλαμβάνουμε τα λάθη μας και δομεί καλύτερες σχέσεις ακόμη και μέσα από τα συντρίμμια αυτών που έχουν περάσει.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βιργινία Τουμπάρη

Είμαι Αισθητικός και Φιλόλογος με Μεταπτυχιακή Ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Έχω Πιστοποίηση στη Διατροφή και τη Φυσική Άσκηση από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επιπλέον έχω Πιστοποίηση στη Σχολική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τέλος, συμμετέχω στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα για Διοικητικό Στέλεχος Επιχειρήσεων με απόκτηση του Internatiοnal Diploma in Business Administration (Διεθνές Δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων), με τρεις διαφορετικές πιστοποιήσεις: 1-Vellum Diploma in Basic Economics, 2-Vellum Diploma in Sales Management, 3-Vellum Diploma in Customer Service. Αγαπώ τη σωστή διατροφή, την άσκηση και τη γενικότερη ευεξία και φροντίδα του ανθρώπινου οργανισμού, εσωτερικά και εξωτερικά. Επιδιώκω τη συνεχή επιμόρφωση και την αυτοβελτίωση σε κάθε δυνατό επίπεδο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;