Συναισθηματική κακοποίηση: Ποιες τακτικές ακολουθούν οι θύτες;

SHARE

Με τον όρο «συναισθηματική κακοποίηση» νοείται κάθε συμπεριφορά και στάση που πλήττει την συναισθηματική ακεραιότητα άλλου ανθρώπου, χωρίς να εμπλέκει την άσκηση σωματικής βίας. Στόχος της είναι να ελέγξει, να απαξιώσει, να εκφοβίσει, να απομονώσει ή να τιμωρήσει τον άλλον. Εν αντιθέσει όμως με τη σωματική και τη σεξουαλική κακοποίηση, η συναισθηματική βία περιγράφεται ως ένα επαναλαμβανόμενο και σταθερό, μέσα στο χρόνο, μοτίβο συμπεριφορών, που μπορεί να είναι συνειδητό ή μη. Στις πιο φανερές εκδοχές της, έχει τη μορφή λεκτικής βίας και της διαρκούς άσκησης κριτικής, ενώ άλλες φορές μπορεί να εκφραστεί μέσα από προσπάθειες εκφοβισμού του άλλου, χειραγώγησης, αλλά και με τη μόνιμη άρνηση του ατόμου να μείνει ικανοποιημένος από το οτιδήποτε κάνει ο άλλος.

Οι κυριότερες τακτικές που ακολουθούν οι θύτες για να ασκήσουν συναισθηματική κακοποίηση είναι:

 • Κυριαρχία: Οι θύτες νιώθουν την ανάγκη να ελέγχουν τη σχέση. Λαμβάνον αποφάσεις τόσο για τον εαυτό τους όσο και για την οικογένειά τους. Λένε  στον άλλο τι να κάνει, και απαιτούν να υπακούσει πιστά στις εντολές τους.
 • Εξευτελισμός: Ο θύτης κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου το θύμα να νιώσει άσχημα με τον εαυτό του, ανεπαρκές και ελλιπές. Οι προσβολές, οι υποτιμητικοί χαρακτηρισμοί, ακόμη και παρουσία τρίτων, είναι μερικά από τα μέσα του θύτη προκειμένου να ”εκμηδενίσει” την αυτοπεποίθηση του θύματός του και εν τέλει να το αποδυναμώσει.
 • Απομόνωση: Προκειμένου να καταφέρει να ελέγχει ακόμα περισσότερο το θύμα του, ο θύτης προσπαθεί να κόψει κάθε δεσμό που έχει το θύμα του με τον κοινωνικό περίγυρο απαγορεύοντας να βλέπει την οικογένειά του και τους φίλους του. Το θύμα καταλήγει να λογοδοτεί και να ζητά την άδεια, προκειμένου να κάνει οτιδήποτε.
 • Απειλές: Ο θύτης συχνά χρησιμοποιεί απειλές για να εμποδίσει το σύντροφό του να φύγει. Μπορεί να τον απειλεί ότι θα προκαλέσει κακό ή ότι θα σκοτώσει τον ίδιο, τα παιδιά του ή κάποιο μέλος της οικογένειάς του. Επιστρατεύοντας πληθώρα τακτικών εκφοβισμού, για να υποτάξει το θύμα του, προσπαθεί να μεταδώσει το μήνυμα πως, αν δεν υπακούσει ο άλλος, θα υπάρξουν συνέπειες.
 • Άρνηση και κατηγορία: Οι θύτες είναι εξαιρετικά προετοιμασμένοι στο να προφασίζονται δικαιολογίες για πράγματα που είναι αδύνατο κάποιος να συγχωρήσει. Μπορεί να αποδώσουν την κακοποιητική και βίαια συμπεριφορά τους στην κακή παιδική ηλικία, σε μία άσχημη μέρα που πέρασαν, ακόμα και στα ίδια τα θύματά τους. Προσπαθούν πάντα να ελαχιστοποιήσουν την κακοποίηση ή και να αρνηθούν ότι συνέβη.

Παρόλο που πιστεύουμε ότι η συναισθηματική κακοποίηση οφείλεται στην απουσία ελέγχου του θύτη, κάτι τέτοιο απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Η κακοποιητική συμπεριφορά είναι μία συνειδητή επιλογή του θύτη προκειμένου να ελέγξει το θύμα του. Συνήθως κακοποιεί αυτόν που νιώθει κοντά του. Μπορεί να φέρεται φυσιολογικά μπροστά στους άλλους, αλλά ξεσπάει μόλις βρεθεί μόνος του με το θύμα. Γι’ αυτό και μπορεί να σταματήσει τη συμπεριφορά του όταν δει ότι δεν είναι προς το όφελός του, δηλαδή όταν απειλείται ο ίδιος.

Advertisement

Ο κύκλος της συναισθηματικής κακοποίησης:

 1. Κακοποίηση: Ο θύτης ξεσπά με επιθετικό, εχθρικό ή βίαιο τρόπο.
 2. Ενοχή: Ο θύτης έρχεται αντιμέτωπος με τις συνέπειες αυτού που έκανε.
 3. Δικαιολογίες: Εκλογικεύει τις πράξεις τους.
 4. “Φυσιολογική συμπεριφορά”: Προσπαθεί να ανακτήσει τη δύναμή του με έμμεσο τρόπο.
 5. Φαντασίωση & σχεδιασμός: Οργανώνει τις επόμενες κινήσεις του.
 6. Πραγματοποίηση: Εφαρμόζει το σχέδιο του.

Σε κάθε περίπτωση, η συναισθηματική κακοποίηση προκαλεί ψυχολογικά τραύματα στο θύμα. Ο επαναπροσδιορισμός των προτεραιοτήτων, καθώς και η συνδρομή ενός ειδικού, μπορεί να συμβάλλουν ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Ας μη ξεχνάμε πως η συναισθηματική κακοποίηση είναι το ίδιο σοβαρή και επιζήμια, όπως και η σωματική.

Advertisement

Περισσότερα: εδώ

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εκ φύσεως άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια, όταν όμως δεν λύνω τα προβλήματα των άλλων λατρεύω να ακούω μουσική ή να διαβάζω ή να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Πεπεισμένη πως οι θετικές επιστήμες αξίζουν μια καλύτερη θέση στο μάταιο τούτο κόσμο, παραθέτω αγαπημένο quote αντί επιλόγου: οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ, Kant.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG