Συγκέντρωση και κινητά τηλέφωνα

Φανταστείτε ότι κάποιος σας ζητάει να λύσετε μια σειρά από (μαθηματικά) προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά είναι αρκετά δύσκολα, ώστε να απαιτούν πλήρως την προσοχή και την συγκέντρωσή σας, αλλά όχι τόσο δύσκολα ώστε να μην μπορείτε να τα λύσετε. Φανταστείτε τώρα ότι διακόπτεστε συνέχεια από αυτά τα προβλήματα επειδή σας ζητάνε να θυμάστε μια τυχαία λίστα από γράμματα. Αυτό θα κάνει την σκέψη σας ακόμα πιο δύσκολη.

Είναι λογικό η απόδοση σας στην επίλυση των προβλημάτων να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό όταν ακούτε θορύβους ή μια συνομιλία ατόμων που βρίσκονται κοντά σας. Τι γίνεται όμως όταν έχετε το κινητό σας στην τσέπη ή στην τσάντα; Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, η παρουσία του κινητού σας ακόμα και όταν δεν σας έρχονται ειδοποιήσεις ή ακόμα και όταν δεν το βλέπετε μπορεί να μειώσει την απόδοσή σας σε κάποιες γνωστικές λειτουργίες.

Στοιχεία που αποδεικνύουν τα παραπάνω είναι η δημοσίευση ερευνητών στο περιοδικό «the Journal of the Association for Consumer Research», που σχετίζεται με την έρευνα των καταναλωτών. Στην συγκεκριμένη έρευνα έγινε μια σειρά πειραμάτων, όπου 520 φοιτητές πανεπιστήμιου επίλυαν προβλήματα, τα οποία απαιτούσαν συγκέντρωση, προσοχή και συγκεκριμένες δεξιότητες στην επίλυση προβλημάτων. Ζητήθηκε σε ορισμένους από αυτούς να αφήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα σε άλλη αίθουσα. Οι υπόλοιποι είχαν την δυνατότητα να κρατήσουν τα κινητά τους εκεί που τα έχουν συνήθως (στην τσέπη ή στην τσάντα). Ενώ σε μια τρίτη ομάδα φοιτητών δόθηκε εντολή να έχουν τα κινητά τους πάνω στο γραφείο διπλά τους.

συγκέντρωση και κινητά τηλέφωναΕίναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι επιδόσεις των φοιτητών στην επίλυση προβλημάτων καθώς και η συγκέντρωσή τους ποίκιλλαν ανάλογα με την θέση των κινητών τους τηλέφωνων. Αναλυτικότερα, τα αποτελέσματα ήταν υψηλότερα όταν το κινητό τους βρισκόταν στην διπλανή αίθουσα, ενώ αντίθετα τα αποτελέσματα ήταν χαμηλότερα όταν είχαν το κινητό πάνω στο γραφείο τους. Οι επιπτώσεις της τοποθεσίας των κινητών ήταν ακόμα μεγαλύτερες σε αυτούς που ανέφεραν ότι ήταν εξαρτημένοι από τα κινητά τους. Ωστόσο, οι επιδράσεις αυτές δεν μεταβλήθηκαν όταν το κινητό ήταν απενεργοποιημένο ή με την οθόνη προς τα κάτω.

Τα αποτέλεσμα της έρευνας δείχνουν ότι η ύπαρξη ενός κινητού τηλεφώνου σε κοντινή απόσταση παίζει σημαντικό ρολό στην προσοχή και στην επίλυση προβλημάτων ακόμα και όταν δεν χρησιμοποιείται. Ενδεχομένως η διασκέδαση μέσω τηλεφώνου, η επικοινωνία και η ευκολία που προσφέρουν τα κινητά τηλέφωνα να έχουν ένα «γνωστικό κόστος». Οι συντάκτες αυτής της έρευνας αποκαλούν αυτό το κόστος ως “brain drain” και μπορεί να έχει πιο βλαβερές επιπτώσεις από αυτές που γίνονται αντιληπτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι όμως αυτό που πρέπει να γίνει στην συνέχεια; Αν και αυτή η έρευνα παρουσιάζει τα αρνητικά των κινητών τηλεφώνων, προτείνει μια πιθανή λύση. Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε την πνευματική μας δύναμη αν ελαττώναμε τον χρόνο που περνάμε με τα κινητά μας τηλέφωνα, κυρίως κατά την εκτέλεση καθηκόντων και εργασιών. Ένα όμως, είμαστε συνέχεια με το κινητό στο χέρι και το ελέγχουμε συνεχώς, τα επίπεδα προσοχής και οι επιδόσεις μας πιθανότατα να μειωθούν χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Και αυτό γίνεται συχνότερα όταν ελέγχουμε το κινητό μας για κάποιο μήνυμα ή ειδοποίηση.

Είναι πολύ πιθανό να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι και αποτελεσματικοί εάν κάνουμε ένα διάλειμμα από τα κινητά μας τηλέφωνα. Αυτή η έρευνα αποδεικνύει ότι αξίζει μια προσπάθεια.

Πηγή:

https://www.health.harvard.edu/blog/keeping-your-smartphone-nearby-may-not-be-so-smart-2017080212163


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Στράτος Υφαντόπουλος

Γεννήθηκα και ζω στην Θεσσαλονίκη όπου σπουδάζω ψυχολογία στο City College, The International Faculty Of The University Of Sheffield. Μου αρέσει συνέχεια να μαθαίνω, για αυτό και αγαπώ το διάβασμα, το θέατρο και τις καλές ταινιες. Σκοπός μου είναι μέσα απο την αρθρογαφία να φανεί η αλήθεια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;