Σύγχρονοι Νάρκισσοι: μανιακοί ή συναισθηματικά ανασφαλείς

Nαρκισσισμός και ενσυναισθηση

 

O Νάρκισσος, σύμφωνα με τη μυθολογία, ερωτεύθηκε τον εαυτό του όταν αντίκρισε το είδωλό του στα νερά μιας πηγής.  Η αγάπη αυτή μετατράπηκε σ’ ένα ανικανοποίητο πάθος, που τον οδήγησε τελικά στον θάνατο. Υπάρχουν άραγε σύγχρονοι νάρκισσοι;

Κι αν ναι είναι εύκολο να τους αναγνωρίσουμε; Η αλήθεια είναι πως όλοι μας διαθέτουμε στοιχεία ναρκισσισμού από τη στιγμή που ερχόμαστε στον κόσμο. Μεγαλώνοντας αναπτύσσονται σε άλλους περισσότερο και σ’ άλλους λιγότερο ή και καθόλου

Πηγή εικόνας: Βικιπαίδεια-Ναρκισσισμός

Χαρακτηριστικά των ναρκισσιστικών ατόμων:

Οι σύγχρονοι νάρκισσοι διαθέτουν ένα συγκεκριμένο μοτίβο κινήσεων και συμπεριφορών πράγμα που τους κάνει να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους. Τις περισσότερες φόρες εμφανίζουν μια τάση μεγαλομανίας και ανάγκης για θαυμασμό από τον περίγυρό τους, αυτολατρεία και έλλειψη συναισθημάτων για τον άλλον. Ωστόσο η αυτοεκτίμηση και η εικόνα που προβάλλουν προς τα έξω είναι η γέφυρα τους με τον κοινωνικό περίγυρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας και τα μηνύματα που περνάμε στους άλλους για μας είναι άμεσα συνδεδεμένα με τα βιώματα και τα μηνύματα που πήραμε από την παιδική μας ακόμα ηλικία. Όταν βέβαια αυτό συναντάται στην υπερβολή του, τότε δυστυχώς κάνουμε λόγο για διαταραγμένη προσωπικότητα. Συνήθως οι σύγχρονοι νάρκισσοι είναι πρόσχαροι, ευχάριστοι, γοητευτικοί, η ψυχή της παρέας, επιδιώκοντας φυσικά να γίνουν το επίκεντρο.

Όταν νιώσουν λοιπόν ότι το καταφέρουν, τότε βγάζουν στην επιφάνεια το κακομαθημένο παιδί που κρύβουν μέσα τους και διεκδικούν όλα όσα μπορείς να τους δώσεις. Οι νάρκισσοι επιλέγουν να παίζουν θέατρο στην ίδια τους τη ζωή με κεντρικό πρωταγωνιστή τον εαυτό τους. Είναι ικανοί να κάνουν τα πάντα προκειμένου να ωραιοποιήσουν και να τελειοποιήσουν την εικόνα τους.

Για παράδειγμα, ψεύδονται ακόμα και στον ίδιο τους τον εαυτό, πιστεύουν ότι έχουν δίκιο σε όλα και δεν είναι πότε διατεθειμένοι να ζητήσουν συγγνώμη. Επίσης, μοιάζει ακατόρθωτο να εμπλακούν συναισθηματικά με κάποιον άλλον ενώ έχουν την τάση να θυματοποιούνται  μεταβιβάζοντας τις ευθύνες στους άλλους.

Αίτια του ναρκισσισμού:

Τα αίτια της ναρκισσιστικής συμπεριφοράς έχουν τις ρίζες τους τόσο στο οικογενειακό περιβάλλον όσο και στο φιλικό. Οι περισσότεροι γονείς μεγαλώνουν τα παιδιά τους με βάση τις δικές τους απόψεις αγνοώντας τις πραγματικές τους ανάγκες ενώ σε άλλες περιπτώσεις συναντάμε τον ένα από τους δύο γονείς να είναι αδιάφορος και έτσι και οι δύο ρόλοι βαραίνουν τον άλλον.

Στις διαπροσωπικές του σχέσεις οι νάρκισσοι αναζητούν  άτομα που προάγουν την εικόνα τους ή τουλάχιστον την εικόνα που πιστεύουν οι ίδιοι πως προβάλλουν και ‘’απαιτούν’’ άμεση ικανοποίηση των επιθυμιών τους. Στην πραγματικότητα όμως οι σχέσεις αυτές είναι κατά κανόνα προβληματικές λόγω της συνεχής ανάγκης για θαυμασμό, της απάθειας και της έλλειψης συναισθηματικότητας. Ειδικά στις μέρες μας, με την αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, Instagram κ. ά) ολοένα και περισσότερο αυξάνονται οι ναρκισσιστικές τάσεις ιδίως στις νεαρές ηλικίες, 14-17 συνοδευόμενες από έλλειμμα στις κοινωνικές δεξιότητες, απομόνωση, εξάρτηση κλπ.

Αποτελέσματα

Σε κάθε περίπτωση, η ίαση οφείλει να είναι άμεση και δραστική παρόλο που τα πάσχοντα άτομα αποφεύγουν να ζητήσουν βοήθεια από κάποιον ειδικό, διότι η αναγνώριση του προβλήματος που έγκειται στο χαρακτήρα του ατόμου δεν είναι αντιληπτή από το ίδιο το άτομο αλλά αντανακλάται στις σχέσεις που προσπαθεί να χτίσει με τους άλλους, κάτι που καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολο έως και ακατόρθωτο.

 

Ναρκισσισμός και αντικατοπτρισμός
Πηγή: www.healthynews.gr

Πηγές:

www.psychologynow.gr

www.iatronet.gr

www.elwikipedia.org

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαριλένα Γιαννακοπούλου

Κάνοντας τις σπουδές μου στην Γαλλική φιλολογία, με πάθος και δέος, χωρίς όμως να ξεχνάω την αγάπη μου για το γράψιμο ξεκίνησα σιγά σιγά να κάνω τα βήματα μου πάνω στην αρθρογραφία. Τώρα πια δε μπορώ να θυμηθώ πως ήμουν πριν απ' αυτό και δεν θα ήθελα να το σταματήσω ποτέ. Αν μη τι άλλο όλοι πρέπει να κυνηγάμε τα όνειρα μας κι όταν γίνουν πραγματικότητα να μην τα αφήσουμε για τίποτα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;