Συγχώρεση ~ μια πράξη αληθινής αγάπης

Πλησιάζει η πιο όμορφη γιορτή του χρόνου, τα Χριστούγεννα! Για τους περισσότερους από εμάς τα Χριστούγεννα είναι συνυφασμένα με λαμπερά φώτα, ατελείωτες βόλτες στα μαγαζιά, φανταχτερές βιτρίνες, εκδρομές, ανταλλαγές δώρων και  εορταστικά γεύματα με φίλους και συγγενείς. Ωστόσο, εκτός από την λάμψη των γιορτών, δεν πρέπει να ξεχνάμε το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων, και αυτό δεν είναι άλλο από την αγάπη. Γιατί η πραγματική μαγεία βρίσκεται βαθιά μέσα μας, στην καρδιά μας! Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή αγάπης και συγχώρεσης! Η συγχώρεση είναι η ύψιστη μορφή αγάπης και η σημαντικότερη αρετή ενός ανθρώπου. Όποιος ξέρει να συγχωρεί ξέρει και να αγαπά πραγματικά!

Η  συγχώρεση προσφέρει πολλά οφέλη στην ζωή μας. Πρόκειται για μια πράξη απελευθέρωσης του εαυτού μας από όλα τα αρνητικά συναισθήματα του θυμού, της οργής και του φθόνου. Συγχώρεση σημαίνει συμφιλιώνομαι με το παρελθόν και χτίζω ένα υγιές μέλλον! Δεν πρέπει να γινόμαστε δέσμιοι του παρελθόντος μας, αλλά πρέπει να το αποδεχτούμε και να προχωρήσουμε. Η πράξη της συγχώρεσης αποτελεί καθαρά προσωπική υπόθεση. Όχι μόνο επειδή κρίνεται από εμάς, αλλά επειδή η επίδρασή της είναι μεγαλύτερη στην δική μας ψυχική υγεία. Δεν έχει να κάνει με τον άλλον, αλλά με εμάς, με τη δική μας ανάγκη να απαλλαγούμε από ένα φορτίο που μας βαραίνει και να κερδίσουμε ξανά την εσωτερική μας γαλήνη.

”Συγχώρεση σημαίνει να απελευθερώνεις έναν φυλακισμένο και να ανακαλύπτεις πως αυτός ο φυλακισμένος ήσουν εσύ!” ~ Louis B. Smedes

Η συγχώρεση δεν είναι μια εύκολη διαδικασία και γι αυτό απαιτεί πολύ χρόνο!

Τα στάδια της συγχώρεσης είναι τα εξής:

1. Το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσουμε και να αποδεχτούμε τον πόνο που αισθανόμαστε. Δεν είναι εύκολο να παραδεχτούμε ότι έχουμε πληγωθεί, γιατί πολλές φορές προσπαθούμε να πείσουμε τον εαυτό μας πως είμαστε καλά, αγνοώντας με αυτόν τον τρόπο τα δυσάρεστα συναισθήματα. Ωστόσο η άρνηση δεν οδηγεί πουθενά. Πρέπει λοιπόν να αποδεχτούμε την πραγματικότητα και να την αντιμετωπίσουμε κατάματα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

2. Στο δεύτερο στάδιο πρέπει να απαλλάξουμε τον εαυτό μας από τις ενοχές. Ενοχές γιατί δεν χειριστήκαμε σωστά την κατάσταση και γιατί αυτή ξέφυγε από τον έλεγχο μας.

3. Το στάδιο της θυματοποίησης. Αυτό το στάδιο είναι αρκετά δύσκολο να ξεπεραστεί για αυτό και διαρκεί για πολύ καιρό. Στο συγκεκριμένο στάδιο αισθανόμαστε την ανάγκη να παρηγορήσουμε τον εαυτό μας και να κατηγορήσουμε τους άλλους που μας πλήγωσαν.

4. Εξίσου σημαντικό είναι και το στάδιο του θυμού, της έκφρασης της οργής. Για να συμβεί αυτό δεν χρειάζεται να βρεθούμε απαραίτητα με το πρόσωπο που μας πλήγωσε, αρκεί απλά να αποδεχτούμε τον θυμό μας.

5. Στη συνέχεια ακολουθεί η λογική επεξεργασία και αντιμετώπιση του προβλήματος. Ούτε εδώ χρειάζεται να μιλήσουμε με το άτομο που μας πλήγωσε, εκτός και αν πρόκειται για κάποιο κοντινό μας πρόσωπο, οικογενειακό, φιλικό. Η συγχώρεση όπως είπαμε είναι μια εσωτερική διαδικασία που αφορά εμάς και μόνο!

6. Το τελικό στάδιο είναι αυτό της συγχώρεσης, το οποίο ισούται με εσωτερική λύτρωση. Η συγχώρεση είναι μια διαδικασία λύτρωσης και ένδειξη ψυχικού μεγαλείου!

”Το να κάνεις λάθη είναι ανθρώπινο, το να συγχωρείς είναι θεϊκό!” ~ Alexander Pope

Όλοι κάνουμε λάθη. Ωστόσο, όταν τα συνειδητοποιούμε πρέπει να έχουμε την ευκαιρία να τα διορθώσουμε. Σε όλους μας αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία. Η τιμωρία και η εκδίκηση δεν είναι λύσεις! Στην πραγματικότητα η εκδίκηση μας φθείρει πολύ περισσότερο ψυχικά! Η καταδίκη ενός ανθρώπου το μόνο που θα φέρει είναι περισσότερο πόνο, θυμό και απελπισία. Ίσως να αισθανθούμε ικανοποίηση στην αρχή, ωστόσο αργότερα θα συνειδητοποιήσουμε πως αυτή η ικανοποίηση είναι προσωρινή. Η οργή, ο θυμός και το αίσθημα της αδικίας δεν θα εξαφανιστούν με την τιμωρία του άλλου, αλλά μόνο με την αποδοχή! Στην τελική, ούτε εμείς είμαστε τέλειοι. Όλοι μας έχουμε το δικαίωμα σε μια δεύτερη ευκαιρία! Δεν πρέπει να καταδικάζουμε έναν άνθρωπο για το παρελθόν του, αλλά να του δώσουμε την ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον. Χωρίς την συγχώρεση θα είχαμε μια σκληρή και άκαρδη κοινωνία! Κάτι πολύ σημαντικό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι να συγχωρούμε τον εαυτό μας!

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, η συγχώρεση δεν είναι μια πράξη αδυναμίας, αλλά ένδειξη ψυχικής δύναμης, μεγαλοψυχίας και καλοσύνης. Η συγχώρεση μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην ευτυχία! Ας μην δηλητηριάζουμε την ψυχή μας με τοξικά συναισθήματα μίσους και φθόνου! Με το να συγχωρούμε γινόμαστε πιο ώριμοι, πιο δυνατοί και ξανακερδίζουμε την ψυχική μας γαλήνη!

Γι αυτό, ας αφήσουμε πίσω μας όλα τα αρνητικά συναισθήματα και ας δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία στους ανθρώπους! Τα Χριστούγεννα λοιπόν, μας προσφέρουν την κατάλληλη ευκαιρία να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να σκεφτούμε αν αδικήσαμε κι εμείς κάποιον και να συγχωρήσουμε όπως θα θέλαμε να μας συγχωρήσουν και εμάς! Ας βγάλουμε λοιπόν από την ψυχή μας το δηλητήριο! Έτσι η ζωή μας θα γίνει πιο όμορφη!

Εξάλλου, όπως έχει πει και ο σοφός Mahatma Gandhi,

Οι αδύναμοι άνθρωποι δεν μπορούν να συγχωρήσουν! Η συγχώρεση είναι προσόν των δυνατών ανθρώπων!

“ The weak can never forgive. Forgiveness is the attribute of the strong”.

 

~Καλά Χριστούγεννα~

Πηγή:

http://psycnet.apa.org/record/2000-0

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;