Συγχώρεση: μια πράξη αγάπης προς τον εαυτό

 

Πηγή εικόνας: www.aisthisis.gr

Γενικά:

Η συγχώρεση είναι κάτι που μας διδάσκεται από πολύ μικρή ηλικία. Πόσο εύκολο είναι όμως να την εφαρμόσουμε; Και τι πραγματικά σημαίνει συγχωρώ; Και αν συγχωρώ, συγχωρώ τους πάντες; Το κάνω για το καλό των άλλων ή και για το δικό μου;

Ένα άτομο που συγχωρεί σημαίνει ότι παίρνει την απόφαση να μη νιώθει θυμό, μίσος και δε διακατέχεται από την επιθυμία της εκδίκησης. Δε σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζει το μέγεθος της πράξης του άλλου ατόμου ή δεν καταλαβαίνει κάποια προσβολή προς το πρόσωπό του.

Απλά πιστεύει ότι έχει 2 επιλογές:

1) να ζει με τον θυμό και τη σκέψη της εκδίκησης ή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

2) να συγχωρήσει το άλλο άτομο και να προχωρήσει παρακάτω στη ζωή του.

Όταν επιλέγουμε τη συγχώρεση σημαίνει ότι επιλέγουμε να δείξουμε γενναιοδωρία, ευγένεια και αγάπη. Όχι μόνο προς το άλλο πρόσωπο, αλλά και προς τον ίδιο μας τον εαυτό.

Η συγχώρεση δε σημαίνει ότι αγνοούμε τη σοβαρότητα μιας προσβολής ή άσχημης πράξης από ένα ή περισσότερα άτομα προς το πρόσωπό μας. Σημαίνει όμως ότι επιλέγουμε να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό και σε ό,τι συνεπάγεται. Δηλαδή, στα αρνητικά συναισθήματα και στην ψυχολογική και σωματική ένταση, και να έρθουμε σε συμφιλίωση με τον εαυτό μας αλλά και με τους γύρω μας.

Πώς καταφέρνουμε να συγχωρούμε:

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι όμως να καταφέρει κανείς να φτάσει στο σημείο να συγχωρεί δίχως να νιώθει ποτέ αρνητικά συναισθήματα για τους άλλους;

Η συγχώρεση μπορεί να είναι ένα χαρακτηριστικό που είναι έμφυτο στην προσωπικότητα μας. Ή να κάνει κάτι για το οποίο χρειάζεται να κάνουμε εξάσκηση ώστε να μπορούμε να το καταφέρουμε, ακόμα κι αν κάποιοι το θεωρούν ιδιαίτερα δύσκολο στην πράξη.

Έχουν γίνει πολλές μελέτες  για τη συγχώρεση. Έδειξαν ότι τα άτομα που νιώθουν αρνητικά συναισθήματα προς κάποιο άλλο άτομο, μη δεχόμενα τη συγγνώμη του, ζούνε περιμένοντας το άλλο άτομο να ζητήσει συγγνώμη και έχουν αυξημένα επίπεδα στρες. Τα επίπεδα αυτά μπορεί να έχουν συνέπειες στην πνευματική και σωματική τους υγεία. Για παράδειγμα, αντιμετωπίζουν προβλήματα στην προσοχή, στον ύπνο, σωματική κούραση κλπ.

Οφέλη της συγχώρεσης:

Η συγχώρεση καλυτερεύει τις ανθρώπινες σχέσεις. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στις κοντινές μας σχέσεις, όπως οικογένεια, στενοί φίλοι, συνεργάτες. Βοηθάει τις σχέσεις μας να διατηρηθούν στον χρόνο και να γίνουν ακόμα πιο δυνατές.

Μία κοινωνία που αποτελείται από άτομα που θεωρούν τη Συγχώρεση αρετή, όχι μόνο στη θεωρία αλλά και στην πράξη, μπορεί να βοηθήσει να χτιστούν πιο δυνατά θεμέλια σε αυτήν. Να  βοηθήσει και άλλα θετικά στοιχεία να αναπτυχθούν, όπως η ευγένεια, η αλληλεγγύη, η γενναιοδωρία, και η αγάπη.

Εν κατακλείδι:

Eίναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η συγχώρεση και τα θετικά συναισθήματα που τη συνοδεύουν, αποδεσμεύουν εμάς κυρίως. Από καταστάσεις, σκέψεις και συναισθήματα που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική και σωματική μας υγεία.
Η λέξη ‘Συγγνώμη’ και η πρακτική εφαρμογή της θεωρείτε μαγική και όχι άδικα, αφού μπορεί να επαναφέρει τις σχέσεις μας με τα άλλα άτομα, αλλά και με τον ίδιο μας τον εαυτό.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαριλένα Γιαννακοπούλου

Κάνοντας τις σπουδές μου στην Γαλλική φιλολογία, με πάθος και δέος, χωρίς όμως να ξεχνάω την αγάπη μου για το γράψιμο ξεκίνησα σιγά σιγά να κάνω τα βήματα μου πάνω στην αρθρογραφία. Τώρα πια δε μπορώ να θυμηθώ πως ήμουν πριν απ' αυτό και δεν θα ήθελα να το σταματήσω ποτέ. Αν μη τι άλλο όλοι πρέπει να κυνηγάμε τα όνειρα μας κι όταν γίνουν πραγματικότητα να μην τα αφήσουμε για τίποτα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;