Στρες: Πόσο επηρεάζει την υγεία μας;

Στρες: Πόσο επηρεάζει την υγεία μας;

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας φέρνει καθημερινά αντιμέτωπους με ένα πλήθος ανησυχιών, φόβων και άλλων δυσάρεστων (αλλά και ευχάριστων) φορτισμένων καταστάσεων και γεγονότων που αποκαλούμε στρεσογόνους παράγοντες. Στρεσογόνους παράγοντες δεν αποτελούν μόνο τα δυσάρεστα γεγονότα, αλλά όλα εκείνα τα γεγονότα που ασκούν ψυχολογική  πίεση και θέτουν απαιτήσεις στο άτομο που τα βιώνει. Έτσι, ακόμα και κάποια γεγονότα που θεωρούνται θετικά, όπως ένας γάμος, ένα ραντεβού ή μια εγκυμοσύνη, είναι εξαιρετικά στρεσογόνα για κάποιους ανθρώπους γιατί απαιτούν προσαρμογή και προετοιμασία. Έρευνες, βέβαια, δείχνουν οτι τα θετικά γεγονότα ζωής, σε σύγκριση με τα αρνητικά, δημιουργούν λιγότερη ψυχολογική πίεση και ότι η ευτυχία μπορεί μερικές φορές να εξουδετερώσει τις επιδράσεις των αρνητικών γεγονότων.

Εκτός από τα περιστασιακά στεσογόνα γεγονότα, όπως ένας γάμος ή η απώλεια εργασίας υπάρχουν, δυστυχώς, και άλλες πηγές στρες οι οποίες εμφανίζονται συνεχώς ή επαναλαμβάνονται και τις ονομάζουμε χρόνιους σρεσογόνους παράγοντες. Οι τεταμένες σχέσεις, τα οικονομικά προβλήματα, η εξαντλητική εργασία, ακόμα και οι μεγάλες ουρές στα σούπερ μάρκετ αποτελούν μερικούς τέτοιους παράγοντες.

Οι άνθρωποι συχνά αρρωσταίνουν έπειτα από σοβαρά γεγονότα  της ζωής τους. Οι Thomas Holmes και Richard Rahe, οι όποιοι ερεύνησαν αυτή την παρατήρηση, κατέληξαν στο συμπέρασμα οτι οι σοβαρές αλλαγές στη ζωή προκαλούν στρες και το αυξημένο στρες προκαλεί ασθένειες. Τα στρεσογόνα γεγονότα φαίνεται να λειτουργούν αθροιστικά στο χρόνο. Οι χρόνιοι στρεσογόνοι παράγοντες οι οποίοι μπορεί και να αγνοηθούν εάν συμβαίνουν περιστασιακά, όταν συσσωρεύονται μπορεί να προκαλέσουν εξάντληση και προβλήματα υγείας, σωματικής και ψυχικής. Όσο πιο χρόνιο είναι ένα στρεσογόνο γεγονός τόσο πιο βλαβερά δείχνουν να είναι τα αποτελέσματα. Κάποιοι, μάλιστα, υποστηρίζουν οτι συχνά οι καθημερινές δυσκολίες έχουν μεγαλύτερη και πιο μακρόχρονη επίδραση από κάποια σοβαρά γεγονότα ζωής.

Όταν βιώνουμε στρες, το σώμα μας αντιδρά. Η σωματική αντίδραση απέναντι σε έναν κίνδυνο, η οποία αυξάνει την ετοιμότητά μας για δράση, ονομάστηκε από τον Walter Cannon αντίδραση πάλης ή φυγής. Η ενεργοποίηση του εγκεφάλου ως απόκριση στη απειλή συμβαίνει στον υποθάλαμο ο οποίος λίγα δευτερόλεπτα μετά την αντίληψη ενός απειλητικού γεγονότος  διεγείρει  την υπόφυση και ξεκινά μια διαδικασία παραγωγής ορμονών οι όποιες αυξάνουν την ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και ως εκ τούτου την αύξηση του καρδιακού παλμού, της αρτηριακής πίεσης και του ρυθμού της αναπνοής. Οι αλλαγές αυτές έχουν ως αποτέλεσμα την αποστολή περισσότερου οξυγόνου στους μυς ώστε να ενεργοποιηθεί η πάλη ή η φυγή. Στρες: Πόσο επηρεάζει την υγεία μας;

Advertisement

Η καρδία και το κυκλοφορικό σύστημα είναι ευαίσθητα στο στρες. Αν και υπάρχουν και άλλοι παράγοντες – όπως το κάπνισμα, η καθιστική ζωή και μια διατροφή υψηλή σε λίπος και χοληστερίνη- που μπορούν να προκαλέσουν στεφανιαία νόσο, το χρόνιο στρες είναι σημαντικός συντελεστής. Η διέγερση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος, η αύξηση της αρτηριακής πίεσης  και  η παραμονή της σε υψηλά επίπεδα και η σταδιακή βλάβη των αιμοκυττάρων είναι κάποια από τα αποτελέσματα του στρες. Τα επιβαρημένα αιμοκύτταρα  συσσωρεύουν πλάκα στις αρτηρίες και έτσι αυξάνουν τις πιθανότητες για καρδιακή προσβολή.

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι επίσης επιρρεπές στις ψυχολογικές επιδράσεις. Οι στρεσογόνοι παράγοντες προκαλούν την έκκριση ορμονών, οι οποίες κατακλύζουν τον εγκέφαλο, φθείροντας το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντιμετωπίσει τους εισβολείς. Τα γεγονότα που προκαλούν στρες μπορούν επίσης να μειώσουν τις αποκρίσεις του ανοσοποιητικού που θεραπεύουν τα τραύματα και αποτρέπουν τα κρυολογήματα. Σε σχετικές μελέτες  έχει βρεθεί ότι άτομα που βίωναν χρόνιο στρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ίωση μετά από την έκθεσή τους σε κάποιον ιό από ότι άλλα άτομα που εξετάστηκαν. Εκτός από τα παραπάνω υπάρχουν αρκετές  άλλες σωματικές ενοχλήσεις  που μπορεί να προκαλέσει το στρες, όπως πόνοι, δερματικά προβλήματα, κόπωση και άλλα.

Η ψυχική μας υγεία επηρεάζεται επίσης από το στρες. Η έκθεση σε στρεσογόνους παράγοντες συμβάλει στην εκδήλωση πολλών ψυχολογικών διαταραχών. Κάποιες από αυτές είναι η διαταραχή μετατραυματικού στρες, οι αγχώδεις διαταραχές, οι διαταραχές της διάθεσης, οι διαταραχές προσωπικότητας και πολλά άλλα προβλήματα που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής μας, τη λειτουργικότητά μας , τις διαπροσωπικές μας σχέσεις και τη συνολική  ευημερία μας.

Στρες: Πόσο επηρεάζει την υγεία μας;

Βιβλιογραφία:

Schacter, D. L., Gilbert, D. T., & Wegner, D. M. (2012). Ψυχολογία. Αθήνα: Gutenberg.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννήθηκα στα Τρίκαλα. Σπουδάζω ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα με τις σπουδές μου κάνω εθελοντισμό στον ΣΟΨΥ Θεσσαλονίκης και συμμετέχω σε ραδιοφωνικές εκπομπές στο εθελοντικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης. Τα συγγραφικά μου ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως θέματα ψυχολογίας. Γράφω επίσης γνωμικά,ποιήματα και ό,τι άλλο μου υπαγορεύει η έμπνευσή μου...Εκτός απ' την ψυχολογία κ το γράψιμο, αγαπώ τα ταξίδια,τη φύση και τα καλά βιβλία. Επίσης διαχειρίζομαι σελίδα στο facebook, σχετική με θέματα ψυχολογίας, όπου μπορείτε να διαβάζετε περισσότερα άρθρα μου και όχι μόνο. Για να την επισκεφθείτε πατήστε πάνω στο παρακάτω (στρόγγυλο) εικονίδιο:

Αφήστε ένα σχόλιο

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG