Στόχοι: Η σημασία τους για τη νέα χρονιά

Στόχοι
Πηγή: https://www.womansday.com/life/g2797/new-years-resolution-ideas/

 

Μία νέα χρονιά βρίσκεται ήδη μπροστά δίνοντάς μας την ευκαιρία να τεθούν νέοι στόχοι στη ζωή. Κάθε άνθρωπος πολύ ή λίγο κρατά αυτή τη μικρή ελπίδα στα χέρια του για ένα καινούργιο ξεκίνημα τις πρώτες μέρες του έτους. Φαντάζει κάτι κλισέ κι όμως το να θέτει κανείς στόχους, να τους ακολουθεί και να τους μοιράζεται έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ψυχολογία του. Η επιλογή είναι μία καθαρά προσωπική και ποικιλόμορφη διαδικασία. Έτσι, μικρές και μεγάλες ευχές παίρνουν σιγά σιγά μορφή μέσα από την προσπάθεια του καθενός από εμάς και γίνονται υλοποιήσιμοι πια στόχοι. Με ποιά υλικά είναι λοιπόν φτιαγμένοι οι στόχοι και γιατί είναι τόσο σημαντικοί για την ψυχική μας υγεία και ευεξία;

 

Γιατί είναι σημαντικοί οι στόχοι για την ψυχολογία μας;

Ο καθορισμός των στόχων είναι ένα μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο για την καλή ψυχική μας υγεία. Σύμφωνα με μελέτες ο καθορισμός στόχων συνδέεται άρρηκτα με την υποκειμενική ευημερία του καθενός μας. Πολλές φορές μάλιστα έχουν παρατηρηθεί αντιληπτά εμπόδια στην φροντίδα της ψυχικής υγείας εξαιτίας λανθασμένου καθορισμού ανέφικτων ή απέλπιδων στόχων. Η διαχείριση μίας κακής ψυχολογικής κατάστασης ήδη από μόνη της αποτελεί μία πρόκληση οπότε είναι απολύτως φυσιολογικό να επέρχεται η κούραση όταν μπαίνουν τέτοιου είδους φραγμοί. Η σωστή στοχοθεσία για την φροντίδα της ψυχικής υγείας δίνει στο άτομο την ευκαιρία να ξεπεράσει τις δυσκολίες πιο γρήγορα και χωρίς απογοήτευση.

Κίνητρα και ψυχική υγεία

Ο καθορισμός ενός προσωπικού στόχου για θεραπεία μπορεί να είναι κάτι χρήσιμο και ακόμα κάτι που μπορεί να αυξήσει τη συνάφεια της αναζήτησης βοήθειας. Ο καθορισμός στόχων έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην βελτίωση του αποτελέσματος της θεραπείας. Η διαδικασία καθορισμού στόχων έχει γίνει ακόμη και η κύρια εστίαση σε αρκετές τρέχουσες θεραπείες που χρησιμοποιούνται για την ανάκαμψη από την κατάθλιψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο καθορισμός στόχων μπορεί να μας βοηθήσει να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη ευκολία στη ζωή. Οι στόχοι χρησιμεύουν ως ένας οδικός χάρτης που πρέπει να ακολουθήσουμε για την επιτυχία. Ο καθορισμός στόχων και η προσπάθεια για την επίτευξή τους μας βοηθά να ορίσουμε τι πραγματικά θέλουμε στη ζωή μας. Ο στόχος ενθαρρύνει την εκκίνηση της προσπάθειας και την ανάληψη δράσης και ευθυνών. Γράψτε τους στόχους σας και επικεκτρώστε την προσοχή σας στα μικρά επιτεύγματα καθημερινά. Αυτή η τακτική βοηθά το κίνητρό σας να μην εξασθενίσει με την πάροδο του χρόνου.

Κατεύθυνση και ιεραρχία

Ο στόχος ακόμα προσδίδει μία κατεύθυνση στη ζωή μας και μας βοηθά να ιεραρχούμε τα πράγματα γύρω μας. Η ψυχική μας διάθεση και υγεία πολλές φορές εξαρτάται από αυτή την ιεράρχηση. Φυσικά δεν χρειάζεται να ζούμε κάθε στιγμή της ζωής μας οργανωμένα και με πρόγραμμα καθώς αυτό θα ήταν εξαιρετικά πιεστικό. Ωστόσο, όσοι έχουν σαφώς καθορισμένους στόχους, απολαμβάνουν με ευχαρίστηση τα διαλλείματα από αυτούς αλλά και την ικανοποίηση από τον κόπο που κατέβαλαν.

Ικανοποίηση και χαρά

Η πρόοδος που νιώθει κανείς βάζοντας αλλά και επιτυγχάνοντας στόχους μπορεί να γίνει το απόλυτο κίνητρο για ενίσχυση. Η απελευθέρωση ντοπαμίνης που λαμβάνεται από την επίτευξη ενός κατορθώματος είναι σαν μία μικρή ανταμοιβή για τον εγκέφαλό μας. Αυτή η ανταμοιβή μας παρακινεί συνεχώς να προσπαθούμε να επιτύχουμε τον αμέσως επόμενο στόχο και ούτω καθεξής. Οι ξεκάθαροι στόχοι βοηθάνε να υπάρχει μία καλή προοπτική της ζωής. Όταν εργάζεται κανείς πάνω σε αυτούς οδηγείται στην επιτυχία. Η άστοχη περιπλάνηση στη ζωή πολλές φορές μας κάνει να μη νιώθουμε ικανοποιημένοι με τον εαυτό μας. Το ταξίδι μας μπορεί εύκολα να χάσει το ενδιαφέρον του και να παρακμάσει.

 

Πώς θέτουμε τους σωστούς στόχους;

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε γιατί οι στόχοι μας αποτυγχάνουν. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι μας έχουμε βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να χάσουμε το ενδιαφέρον μας στην πορεία ενός στόχου επειδή ο στόχος είναι ανέφικτος ή επειδή αδιαφορήσαμε γι’ αυτόν. Η λύση είναι πιο εύκολη απ’ όσο νομίζουμε και βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο θέτουμε και αργότερα μεταχειριζόμαστε τους στόχους μας.

Οργάνωση

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και έτσι το πρώτο βήμα για την επιτυχία είναι η σωστή και καλή οργάνωση. Μπορεί κανείς να οργανώσει τα θέλω του είτε στο μυαλό του είτε ακόμα καλύτερα και γραπτώς. Το να είσαι βέβαιος και να έχεις ζυγίσει μέσα σου το πόσο θες να επιτύχεις το συγκεκριμένο επίτευγμα είναι πολύ σημαντικό. Βεβαιώσου ότι ο στόχος είναι εφικτός και προγραμμάτισε συγκεκριμένο χρόνο κατά τον οποίο θα ασχολείσαι με την εκάστοτε εργασία. Τα πάντα απαιτούν υπομονή και χρόνο, ωστόσο τίποτα δεν είναι ανέφικτο όταν είναι καλά οργανωμένο.

Έναν στόχο τη φορά

Όταν πρόκειται για έναν εξαιρετικά δύσκολο στόχο, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να ξεκινήσουμε από το πιο μικρό επίτευγμα προς το μεγαλύτερο. Η αξιολόγηση των στόχων σε μικρούς και μεγάλους, εύκολους και λιγότερο εύκολους κάπου εδώ είναι πολύ σημαντική. Αυτή η διαδικασία θα μας βοηθήσει αργότερα να πηγαίνουμε προς αυτά που θέλουμε βήμα βήμα. Ο πιο εύκολος δρόμος για την αποτυχία είναι να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε για πολλούς στόχους μαζί. Εντούτοις, μόλις κάποιος στόχος τεθεί υπό τον έλεγχό μας, μπορούμε να προχωρήσουμε στον επόμενο.

Ρεαλιστικοί στόχοι

Ένα σημαντικό κριτήριο για να επιλέξει κάποιος τους στόχους με τους οποίους θα πορευτεί για το νέο έτος είναι το πόσο ρεαλιστικοί είναι. Φυσικά, το να ονειρευόμαστε είναι πηγή ζωής και ελπίδας αλλά καλό είναι να μην ξεφεύγουμε υπέρ του δέοντος. Το να είμαστε ρεαλιστές μπορεί να βοηθήσει στην επιτυχία ενός στόχου. Καλό είναι να ξεκινάει κάποιος με ένα πρακτικό και βραχυπρόθεσμο επίτευγμα, ώστε να λαμβάνει επαρκή ικανοποίηση από αυτό σε σύντομο χρονικό διάστημα και να μην απογοητεύεται. Η διάσπαση των μεγάλων στόχων σε μικρότερους είναι μία πολύ βοηθητική τεχνική.

Προσωπική ικανοποίηση

Μιλώντας για ικανοποίηση, είναι ανάγκη ένας στόχος όταν εκπληρώνεται να προσφέρει χαρά. Αυτή η ικανοποίηση αν δεν δίνεται από την ίδια την εκπλήρωση του στόχου καλό είναι να δίνεται από τον ίδιο μας τον εαυτό. Μπορούμε να επενδύουμε σε μικρές επιβραβεύσεις με σκοπό να δίνουμε επιπλέον κίνητρα στον εαυτό μας. Το αίσθημα της στέρησης μπορεί εύκολα να μας κάνει να απομακρυνθούμε από ένα επίτευγμα. Κανείς δεν αρέσκεται σε έναν αγώνα για την επιτυχία που περιλαμβάνει τιμωρητικές και επίπονες στιγμές. Έτσι η ανταμοιβή κατά τη διάρκεια μίας προσπάθειας μας φέρνει πιο κοντά στην επιτυχία.

Κάνοντας λάθη

Ως γνωστόν η τελειότητα είναι ανέφικτη. Με αυτό ως θέσφατο θα έπρεπε να ακολουθούμε την διαδρομή για την επίτευξη των στόχων. Τα μικρά λάθη είναι πολύ συνηθισμένα και απολύτως χρήσιμα σε αυτή την πορεία. Το να τα παρατά κανείς δεν είναι η τακτική που θα τον βοηθήσει. Σίγουρα η απογοήτευση σημαίνει λιγότερα, όταν αποφασίζουμε ότι τα λάθη είναι μέρος του παιχνιδιού. Η ευκαιρία ανάκαμψη και η ελπίδα για μία νέα προσπάθεια βρίσκονται πάντα στο επόμενο βήμα.

Αναζήτηση βοήθειας

Τέλος, η βοήθεια που θα ζητήσει κανείς ή θα του δοθεί δεν είναι καθόλου ασήμαντη. Η αποδοχή της βοήθειας από εκείνους που νοιάζονται ενισχύει την ανθεκτικότητα και την ικανότητα να διαχειριστεί κανείς το άγχος που προκαλείται από τον ίδιο τον στόχο. Εάν η δυσκολία για τη διαχείριση του άγχους των στόχων είναι μεγαλύτερη, ίσως θα έπρεπε κανείς να σκεφτεί ακόμα και την ψυχολογική βοήθεια από κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας. Εκείνοι μπορούν να προσφέρουν στρατηγικές για το πως να προσαρμόσει κανείς τους στόχους του ώστε να γίνουν εφικτοί. Επιπλέον, μπορούν να βοηθήσουν στην αλλαγή ανθυγιεινών συμπεριφορών που μας κρατάνε μακριά από τον ποθητό στόχο.

 

Κλείνοντας

Ο στόχος που ορίζουμε για τον εαυτό μας αναπόφευκτα μας διαμορφώνει ως άτομο. Διαμορφώνει τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά μας. Συνεπώς η διαμόρφωση στόχων απαιτεί την αμέριστη προσοχή μας για να επιτύχουμε αυτό που θέλουμε στη ζωή μας. Η νέα χρονιά μας βοηθάει θέτοντας τα χρονικά πλαίσια. Αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία για επαναπροσδιορισμό στόχων μικρών και μεγάλων. Όλοι μας κυνηγάμε όνειρα και φιλοδοξίες στη ζωή και αυτός είναι ένας έξυπνος τρόπος για να φτάσουμε πιο κοντά στην επιτυχία τους. Τώρα είναι η δική μας σειρά να κατακτήσουμε τους στόχους μας!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νάνσυ Χατζή

Είμαι απόφοιτη του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικών και Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ειδίκευση στην Ψυχολογία. Ενδιαφέροντά μου οι συζητήσεις, η αγάπη για υπερανάλυση και τρόπος έκφρασής μου το γράψιμο!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;