Σωματόμορφες διαταραχές: τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται (μέρος Α)

σωματόμορφες διαταραχές
Οι σωματόμορφες διαταραχές είναι μια ομάδα διαταραχών οι οποίες χαρακτηρίζονται από σωματικά συμπτώματα που θα νόμιζε κάποιος ότι φανερώνουν κάποιο παθολογικό πρόβλημα του οργανισμού. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν είναι έτσι. Τα συμπτώματα αυτά, παρόλο που εκφράζονται σωματικά, δεν έχουν κάποια οργανική βάση όπως φαίνεται από ιατρικούς ελέγχους. Δεν μπορούν, επίσης, να αποδοθούν ούτε σε χρήση ουσιών ούτε σε άλλες διαταραχές ψυχολογικής φύσεως όπως π.χ. η διαταραχή πανικού. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι τα συμπτώματα αυτά υπάρχουν, δηλαδή τα βιώνει το άτομο και υποφέρει, δεν τα προκαλεί εσκεμμένα ούτε προσποιείται.
Ας δούμε, λοιπόν, ποιες διαταραχές ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία:

  • Η σωματοποιητική διαταραχή. Πρόκειται για μια κατάσταση όπου το άτομο εμφανίζει πολλά σωματικά συμπτώματα που αρχίζουν συνήθως πριν από τα 30 και διαρκούν πολλά χρόνια. Συμπτώματα που μπορεί να παρουσιαστούν είναι διάφορα ψευδονευρολογικά, γαστρεντερικά, σεξουαλικά συμπτώματα. Στο διάστημα αυτό το άτομο συνήθως αναζητά επενελλημένα ιατρική βοήθεια.
  • Αδιαφοροποίητη σωματόμορφη διαταραχή. Και εδώ παρουσιάζονται ένα ή παραπάνω από ένα σωματικά προβλήματα τα οποία διαρκούν τουλάχιστον έξι μήνες αλλά στην περίπτωση αυτή δεν πληρούνται τα καθορισμένα κριτήρια για ούτε διαταραχή σωματοποίησης ούτε για κάποια άλλη σωματόμορφη διαταραχή. Το άτομο μπορεί να αισθάνεται διάφορες ενοχλήσεις όπως κόπωση, ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό σύστημα, στο ουροποιητικό σύστημα, ανορεξία (Πενέση,Μ.)
  • Διαταραχή μετατροπής. Εδώ παρουσιάζονται συμπτώματα που υποδηλώνουν κάποιο νευρολογικής φύσεως πρόβλημα ή κάποιο άλλο γενικό παθολογικό πρόβλημα. Το άτομο μπορεί να εμφανίσει κάποια κινητική ή αισθητηριακή του δυσλειτουργία όπως ξαφνική παράλυση, τύφλωση κ.α. Όπως αναφέρει η Μαρία Πενέση, «θεωρείται ότι η έναρξη ή η επιδείνωση των συμπτωμάτων συσχετίζεται με ψυχολογικούς παράγοντες.
  • Διαταραχή πόνου. Εδώ κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος σε ένα ή περισσότερα σημεία του σώματος. Ο πόνος αυτός προκαλεί δυσλειτουργία στο άτομο και το κάνει να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις κοινωνικές, επαγγελματικές και σε άλλου είδους υποχρεώσεις του. Και εδώ θεωρείται ότι επηρεάζουν σημαντικά οι ψυχολογικοί παράγοντες.
  • Υποχονδρίαση. Πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία το άτομο ασχολείται έντονα με την ιδέα ή το φόβο ότι πάσχει από κάποια σοβαρή ασθένεια ακόμα και μετά τη διαβεβαίωση των ειδικών ότι αυτό δεν ισχύει. Παρερμηνεύει κάποια σωματικά συμπτώματα τα οποία μπορεί να είναι απλά (π.χ. ένας βήχας) και τα θεωρεί ένδειξη κάποιας σοβαρής αρρώστιας. Το άτομο επιμένει σ αυτή την άποψη παρά τους επανειλημμένους ιατρικούς ελέγχους και τη διαβεβαίωση των γιατρών, όπως είπαμε και παραπάνω. Εδώ η Μαρία Πενέση σημειώνει ότι: «η πεποίθησή του αυτή δεν παίρνει τη μορφή παραληρήματος (βλ. κεφάλαιο «Σχιζοφρένια») καθώς μπορεί τελικά να δεχθεί ότι είναι πιθανό να μην πάσχει από την αρρώστια που φοβάται ότι έχει».
  • Σωματοδυσμορφική διαταραχή. Εδώ το άτομο ασχολείται έντονα με κάποιο ελάττωμα στην εμφάνισή του. Το ελάττωμα αυτό μπορεί υπάρχει στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι και φανταστικό. Κάποιες φορές υπάρχει ένα μικρό ελάττωμα αλλά το άτομο ανησυχεί υπερβολικά για αυτό. Η έναρξη αυτής της διαταραχής συνήθως λαμβάνει χώρα στην εφηβεία αλλά μπορεί η διάγνωση να γίνει μετά από χρόνια γιατί το άτομο δεν φανερώνει τα συμπτώματα του. Αυτή η διαταραχή μπορεί να οδηγήσει το άτομο σε κοινωνική απομόνωση, εγκατάλειψη δραστηριοτήτων αλλά και σε διάφορες διορθωτικές επεμβάσεις.
  • Σωματόμορφη διαταραχή μη προσδιοριζόμενη αλλιώς. Εδώ περιλαμβάνονται αυτές οι διαταραχές που έχουν σωματόμορφα συμπτώματα όπως π.χ. ψευδοκύηση, διαταραχή με υποχονδριακά συμπτώματα που διαρκούς λιγότερο από έξι μήνες. που δεν πληρούν τα κριτήρια για καμία άλλη σωματόμορφη διαταραχή (Πενέση,Μ.). (τέλος μέρους Α).

σωματόμορφες διαταραχές

Advertisement

Βιβλιογραφία:

Πενέση, Μ. Σωματόμορφες διαταραχές. Σε Ευθυμίου, Κ., Μαυροειδή,Α., Παυλάτου, Ε., Κλατζή-Αζίζη, Α. (Επιμ.), Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής Υγείας: Ένας οδηγός για τις ψυχικές διαταραχές και την αντιμετώπισή τους (211-221). Ινστιτούτο έρευνας και θεραπείας συμπεριφοράς. Ανακτήθηκε από:

https://ibrt.gr/edu/sites/default/files/Voitheia_Vivlio.pdf

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννήθηκα στα Τρίκαλα. Σπουδάζω ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα με τις σπουδές μου κάνω εθελοντισμό στον ΣΟΨΥ Θεσσαλονίκης και συμμετέχω σε ραδιοφωνικές εκπομπές στο εθελοντικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης. Τα συγγραφικά μου ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως θέματα ψυχολογίας. Γράφω επίσης γνωμικά,ποιήματα και ό,τι άλλο μου υπαγορεύει η έμπνευσή μου...Εκτός απ' την ψυχολογία κ το γράψιμο, αγαπώ τα ταξίδια,τη φύση και τα καλά βιβλία. Επίσης διαχειρίζομαι σελίδα στο facebook, σχετική με θέματα ψυχολογίας, όπου μπορείτε να διαβάζετε περισσότερα άρθρα μου και όχι μόνο. Για να την επισκεφθείτε πατήστε πάνω στο παρακάτω (στρόγγυλο) εικονίδιο:

Αφήστε το σχόλιο σας

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG