Σώμα με μυαλό ή μυαλό με σώμα;

the rubber hand illusion

Το πρόβλημα σώματος- νου είναι ένα φιλοσοφικό ζήτημα το οποίο προσπαθεί να εξηγήσει την επικοινωνία μεταξύ σώματος και νου. Το ζήτημα αυτό εμφανίστηκε τον 17ο από τον φιλόσοφο Ρενέ Ντεκάρτ, ωστόσο φαίνεται να ήταν παρόν και στο προαριστοτελικούς φιλόσοφους αλλά και στην ασιατική παράδοση. Δύο βασικές προσεγγίσεις πάνω σε αυτό το θέμα είναι ο δυισμός και ο μονισμός. Σύμφωνα με την πρώτη προσέγγιση την οποία υποστήριζαν οι Ντεκάρτ, Αριστοτέλης και Πλάτωνας, ο νους και το σώμα είναι δύο ξεχωριστά μέρη που επικοινωνούν μέσω του εγκεφάλου. Αντίθετα, ο μονισμός υποστηρίζει ότι είτε υπάρχουν μόνο τα υλικά μέρη (Υλισμός) είτε ότι ακόμη και τα υλικά μέρη μπορούν να ενταχθούν σε πνευματικά αντικείμενα και ιδιότητες (Φαινομενισμός).  

Το πείραμά με το ελαστικό χέρι (the rubber hand illusion) δείχνει ότι η αντίληψη μας για τον εαυτό μας δεν είναι συνεπής και ο τρόπος με τον οποίο βιώνουμε το σώμα μας είναι μια δυναμική διαδικασία που ρυθμίζεται συνεχώς από τον εγκέφαλό μας. Η ψευδαίσθηση του «ελαστικού χεριού» είναι απλώς ένα παράδειγμα μιας μεγαλύτερης ομάδας ψευδαισθήσεων που ονομάζεται ψευδαίσθηση ιδιοκτησίας και μεταφοράς σώματος, σύμφωνα με την οποία ένα άτομο μπορεί να εξαπατηθεί και νιώσει ένα ψεύτικο μέρος του σώματος ακόμα και ολόκληρο το σώμα ως το δικό του όταν ενσωματωθούν διάφοροι τύποι ερεθισμάτων από ένα πραγματικό και ένα ψεύτικο σώμα.

Υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι έχουν αναφέρει ότι αισθάνονται το χέρι ή το πόδι τους να μην ανήκει σε αυτούς ή να είναι εκτός ελέγχου. Μια τέτοια κατάσταση είναι γνωστή ως σύνδρομο Alien hand. Σε ακραίες περιπτώσεις, όπως η διαταραχή ταυτότητας ακεραιότητας σώματος (BIID), οι ασθενείς επιθυμούν να αφαιρέσουν ένα υγιές άκρο από τον ακρωτηριασμό, επειδή αισθάνονται ότι δεν είναι δικό τους.

Μελετώντας τις αυταπάτες του σώματος και τις κλινικές διαταραχές, επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν τους γνωστικούς και νευρικούς μηχανισμούς που αποτελούν τη βάση της αλληλεπίδρασης μυαλού-σώματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερες πληροφορίες στο παρακάτω βίντεο TED με διαθέσιμους ελληνικούς υποτίτλους.

Πηγή:

https://ed.ted.com/lessons/are-you-a-body-with-a-mind-or-a-mind-with-a-body-maryam-alimardani / psychologenie.com

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Στράτος Υφαντόπουλος

Γεννήθηκα και ζω στην Θεσσαλονίκη όπου σπουδάζω ψυχολογία στο City College, The International Faculty Of The University Of Sheffield. Μου αρέσει συνέχεια να μαθαίνω, για αυτό και αγαπώ το διάβασμα, το θέατρο και τις καλές ταινιες. Σκοπός μου είναι μέσα απο την αρθρογαφία να φανεί η αλήθεια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;