Η σκοτεινη πλευρα της αρρενωποτητας

αρρενωπότητα
Πηγή εικόνας: TED.com

Για πρώτη φορά στην 127 ετών ιστορία της, η αμερικανική ψυχολογική εταιρεία (APA) έχει εκδώσει οδηγούς για να βοηθήσει τους ψυχολόγους να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένα θέματα των ανδρών και των αγοριών. Το συγκεκριμένο έγγραφο των 36 σελίδων περιέχει μια προειδοποίηση: «Η παραδοσιακή ιδεολογία της ανδροπρέπειας έχει αποδειχθεί ότι περιορίζει την ψυχολογική ανάπτυξη των ανδρών, τη συμπεριφορά τους, έχει ως αποτέλεσμα στην έντονη προσκόλληση στον ρολό των φυλών και ενισχύει τη σύγκρουση μεταξύ των δυο φύλων, ενώ παράλληλα επηρεάζει αρνητικά την ψυχική υγειά και τη σωματική υγειά».

Οι «νέες κατευθυντήριες γραμμές για την ψυχολογική άσκηση με αγόρια και άνδρες» ορίζουν την ιδεολογία της αρρενωπότητας ως «ένα ιδιαίτερο συνδυασμό προτύπων που έχουν επηρεάσει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των επιτευγμάτων, την αποφυγή εμφάνισης αδυναμίας και την έμφαση στην περιπέτεια, το ρίσκο και τη βία». Η αναφορά συνδέει αυτήν την ιδεολογία με την ομοφοβία, τον εκφοβισμό και τη σεξουαλική παρενόχληση.

Επίσης, στην αναφορά τονίζεται μια σειρά στατιστικών με τα οποία συνδέεται η ιδεολογία αυτή. Πιο συγκεκριμένα, περίπου το 90% των ανδρών είναι υπεύθυνοι για φόνους, είναι πολύ πιο πιθανό από τις γυναίκες να συλληφθούν και να κατηγορηθούν για ενδοοικογενειακή βία στις ΗΠΑ και είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να διαπράξουν αυτοκτονία από τις γυναίκες σε παγκόσμια κλίμακα. Ο Jared Skillings, ψυχολόγος και επικεφαλής επαγγελματικής πρακτικής του APA, δήλωσε στο NBC News ότι αυτές οι νέες κατευθυντήριες γραμμές προορίζονται για την εκπαίδευση των επαγγελματιών ψυχικής υγείας σχετικά με τα μοναδικά προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτός ο πληθυσμός ασθενών. Το APA δημοσίευσε παρόμοια αναφορά για τα κορίτσια και τις γυναίκες το 2007 και αναμένεται να δημοσιευτεί μια ενημερωμένη έκδοση φέτος. Ο Skillings  αναφέρει ότι η ιδεολογία αυτή ήταν σημαντικό να τονιστεί «γιατί αντιπροσωπεύει ένα σύνολο χαρακτηριστικών που είναι ανθυγιεινά για τους άνδρες- άνδρες που είναι σεξιστές ή βίαιοι ή δεν φροντίζουν τον εαυτό τους».

Η αναφορά δίνει έμφαση στη «δύναμη» και τα «προνόμια» που έχουν οι άντρες σε σύγκριση με τις γυναίκες, αλλά σημειώνει ότι αυτά τα προνόμια μπορεί να λειτουργήσουν και αντίστροφα. «Οι άντρες οι οποίοι επωφελούνται από την κοινωνική τους εξουσία περιορίζονται επίσης από πολίτικες και πρακτικές σε επίπεδο συστήματος, καθώς και από ψυχολογικούς πόρους σε ατομικό επίπεδο, που είναι απαραίτητοι για τη διατήρηση των προνομίων των ανδρών», αναγράφεται στην αναφορά. «Έτσι, τα προνόμια των ανδρών συχνά έρχονται με κόστος τη μορφή προσκόλλησης σε σεξιστικές ιδεολογίες, σχεδιασμένες να διατηρούν την ανδρική δύναμη που επίσης περιορίζει την ικανότητα των ανθρώπων να λειτουργούν προσαρμοστικά».

Η αναφορά υποστηρίζει ότι μερικά από τα ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα που επηρεάζουν τους άνδρες μπορεί εν μέρει να οφείλονται στο γεγονός ότι είναι λιγότερο πιθανό να διαγνωστούν με εσωτερικές διαταραχές όπως κατάθλιψη, εν μέρει επειδή οι εσωτερικές διαταραχές ταιριάζουν με τα παραδοσιακά στερεότυπα ρολών των φύλων. Οι άνδρες, σύμφωνα με την αναφορά, έχουν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωσθούν με «εξωτερικές διαταραχές» όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ), η οποία συχνά αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή αντί με ψυχολογική παρέμβαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αναφορά προτρέπει τους ψυχολόγους να ενθαρρύνουν τους άντρες ώστε «να αναγνωρίσουν ότι η αρρενωπότητα κατασκευάζεται βάσει κοινωνικών και πολιτιστικών κανόνων». «Να κατανοήσουν τον αντίκτυπο της δύναμης, των προνομίων και του σεξισμού στην ανάπτυξη των αγοριών και των ανδρών καθώς και στις σχέσεις τους με τους άλλους». Ακόμη, «να μειώσουν τα υψηλά ποσοστά των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα αγόρια και οι άνδρες τα οποία σχετίζονται με επιθετικότητα, βία, κατάχρηση ουσιών και αυτοκτονία».

Ο Skillings υποστηρίζει ότι οι γονείς μπορούν να παίξουν σημαντικό ρολό, καθώς πρέπει να αναφέρουν στα παιδιά τους ότι «είναι εντάξει να μην είσαι εντάξει όλη την ώρα» (“It’s OK to not be OK all the time”).

Πηγή:

https://www.nbcnews.com/feature/nbc-out/american-psychological-association-links-masculinity-ideology-homophobia-misogyny-n956416?fbclid=IwAR0BwqWXj_hUNoQ81f-M0A2dPrxQgEshyUu4e5oaoRdnLXbbm91QXN-VDPM


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Στράτος Υφαντόπουλος

Γεννήθηκα και ζω στην Θεσσαλονίκη όπου σπουδάζω ψυχολογία στο City College, The International Faculty Of The University Of Sheffield. Μου αρέσει συνέχεια να μαθαίνω, για αυτό και αγαπώ το διάβασμα, το θέατρο και τις καλές ταινιες. Σκοπός μου είναι μέσα απο την αρθρογαφία να φανεί η αλήθεια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;