Σεξουαλική ζωή και ψυχική υγεία: Πώς επηρεάζει τα ζευγάρια

σεξουαλική ζωή
Πηγή εικόνας : mothersblog.gr

Κανείς δε θα μπορούσε να αμφισβητήσει τον ευεργετικό ρόλο που διαδραματίζει μία υγιής σχέση στη ζωή των ανθρώπων. Η ορθή επικοινωνία και τα αμοιβαία συναισθήματα αποτελούν σίγουρα ένα μέτρο με βάση το οποίο κάποιος θα μπορούσε να κρίνει τον βαθμό ικανοποίησης από τη σχέση του. Όμως δε φτάνει μόνο αυτό. Τα τελευταία χρόνια η επιστήμη έχει δώσει μεγάλο βάρος και σε έναν ακόμα παράγοντα ο οποίος αφορά τη σεξουαλική ζωή των ανθρώπων αλλά και τον βαθμό που επηρεάζει την ψυχική τους υγεία.

Η σημασία της σεξουαλικότητας

Τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί πολυάριθμες μελέτες σχετικά με τον ρόλο της σεξουαλικής δραστηριότητας στη ζωή των ανθρώπων. Οι περισσότερες συγκλίνουν ως προς τα ευρήματά τους σε μία γενική αλήθεια: το σεξ δρα ευεργετικά τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία των ανθρώπων. Όσον αφορά στο ένα σκέλος, πολλά έχουν λεχθεί σχετικά με τη σωματική άσκηση που προσφέρουν οι σεξουαλικές πρακτικές αλλά και την καταπολέμηση του αισθήματος του πόνου και των καρδιακών νοσημάτων.

Όμως, οι ευεργετικές ιδιότητες της ενεργής σεξουαλικής ζωής δε σταματούν εκεί. Αποτελέσματα μελετών έχουν δείξει πως οι ενεργοί σεξουαλικά άνθρωποι νιώθουν πολύ πιο άνετα με τον εαυτό και το σώμα τους. Ως επακόλουθο αυτού, επιτυγχάνουν έναν μεγάλο βαθμό ικανοποίησης που βοηθά στην καταπολέμηση διαφόρων ψυχικών διαταραχών, όπως για παράδειγμα η κατάθλιψη. Επίσης, κατά τη διάρκεια του σεξ, ο οργανισμός εκκρίνει ενδορφίνες, οι οποίες βοηθούν το άτομο να χαλαρώσει και να αποβάλει το στρες.

Σεξουαλικά προβλήματα: επιπτώσεις στο ζευγάρι

Τι συμβαίνει όμως όταν το ζευγάρι αρχίζει να έχει επιπλοκές στη σεξουαλική του ζωή; Στο σημείο αυτό θα εξετάσουμε τον αντίλογο, δηλαδή τι συμβαίνει όταν “ξεφτίζει” η επιθυμία των ερωτικών συντρόφων για σεξουαλική δραστηριότητα και οι επαφές αραιώνουν ή σταματούν να υφίστανται. Το φαινόμενο αυτό αποτελεί σύνηθες σε πολυετείς σχέσεις ή και ύστερα από χρόνια έγγαμου βίου.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το άτομο αισθάνεται γενική ανεπάρκεια και αδυναμία έκφρασης και εκπλήρωσης των αναγκών του αλλά και αυτών του συντρόφου του. Ο θυμός συσσωρεύεται με αποτέλεσμα ακόμα και τα πιο απλά καθημερινά ζητήματα να κρίνονται ικανά να οδηγήσουν σε μεγάλες ρίξεις. Η εικόνα του “εαυτού” αλλά και του “άλλου” έχουν διαστρεβλωθεί και το άτομο που άλλοτε φάνταζε επιθυμητό στα μάτια μας, μας δημιουργεί αποστροφή και αντιπάθεια. Ακόμη, η σεξουαλική αυτή “παύση” εισβάλλει και στην επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων. Μεταξύ των συντρόφων υπάρχει πλέον ένα απροσπέλαστο τείχος που δεν επιτρέπει κανενός είδους επικοινωνία και επαφή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σεξουαλικότητα αλλά και η σεξουαλική δραστηριότητα αποτελούν αναμφίβολα έναν τρόπο έκφρασης, επαφής αλλά και εξωτερίκευσης συναισθημάτων. Η προσφορά της στη σωματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου είναι πολύπλευρη και μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση διαφόρων διαταραχών. Η επικοινωνία ανάμεσα στους συντρόφους και η αναζήτηση βοήθειας, εάν κριθεί απαραίτητο, από κάποιον ειδικό μπορούν να αναζωπυρώσουν το ερωτικό ενδιαφέρον των συντρόφων και να “ζωντανέψουν” την ίδια τη σχέση.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μάρθα Μοίρα

Φοιτήτρια Δημοσιογραφίας με πάθος για την αρθρογραφία βρήκα την ευκαιρία να εκφράσω τις σκέψεις μου εδώ . Με μία κλίση στην Ψυχολογία καθώς πάντα με ενδιέφερε τι κρύβουν οι άλλοι στο μυαλό τους και τι τους οδηγεί στο να πράξουν όπως πράττουν. Αυτό τον "μικρόκοσμο" θα εξερευνήσουμε μαζί.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;