Σεξ και γνωστικές λειτουργίες

σεξ

Το συχνό σεξ μπορει να βελτιώσει την απόδοση των ανθρώπων σε ορισμένες γνωστικές διαδικασίες. Ένας μεγάλος αριθμός ερευνών τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα που δημοσιευτήκαν την τελευταία δεκαετία αλλά και πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν το παραπάνω συμπέρασμα.

Αρχικά, μια έρευνα του 2010 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS ONE φανέρωσε τη σχέση μεταξύ της σεξουαλικής δραστηριότητας και της ανάπτυξης νευρώνων σε αρσενικούς αρουραίους. Πιο συγκεκριμένα, οι αρουραίοι που είχαν επιτραπεί να κάνουν σεξ καθημερινά σε περίοδο 2 εβδομάδων έδειξαν μεγαλύτερη ανάπτυξη νευρώνων από τους αρουραίους που είχαν τη δυνατότητα μόνο να κάνουν σεξ 1 φορά κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Στηριζόμενη σε αυτήν την έρευνα, μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Hippocampus, η οποία επικεντρώθηκε καθαυτή σε αρσενικούς αρουραίους, διαπίστωσε ότι η καθημερινή σεξουαλική δραστηριότητα δεν συνδέεται μόνο με τη δημιουργία περισσοτέρων νέων νευρώνων αλλά και με ενισχυμένη γνωστική λειτουργία.

Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε ανθρώπους έδωσαν παρόμοια αποτελέσματα. Μια έρευνα του 2016 που δημοσιεύτηκε στο “Age and Aging” εξέτασε πως η σεξουαλική δραστηριότητα περίπου 7000 ενήλικων μεταξύ 50-89 ετών σχετίζονται με την απόδοση τους σε ένα έργο αλληλουχίας (το οποίο μετράει εκτελεστικές λειτουργίες, όπως η επίλυση προβλημάτων και ένα έργο ανάκλησης λέξεων που αξιολογεί την ικανότητα μνήμης). Το αποτελέσματα έδειξαν ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που είχαν εμπλακεί σε οποιοδήποτε είδος σεξ κατά το τελευταίο έτος είχαν υψηλότερες βαθμολογίες στην άσκηση ανάκλησης λέξεων. Επιπλέον, μόνο για τους άνδρες, η σεξουαλική δραστηριότητα συνδέεται με την καλύτερη επίδοση στην εργασία αλληλουχίας αριθμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρομοίως, μια έρευνα του 2017 εξέτασε πως η σεξουαλική δραστηριότητα συνδέεται με την απόδοση σε μια συνηθισμένη άσκηση μνήμης σε δείγμα 78 ετεροφυλόφιλων γυναικών ηλικίας 18-29 ετών. Αναλυτικότερα, επιστήμονες εξέτασαν κατά ποσό η συχνότητα της σεξουαλικής επαφής τους συνδέεται με τη μνήμη, ενώ παράλληλα έλεγξαν και άλλους παράγοντες, όπως η φάση του έμμηνου κύκλου, η χρήση αντισυλληπτικών από το στόμα και η διάρκεια της σχέσης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που είχαν συχνότερες σεξουαλικές επαφές είχαν καλύτερη ανάκληση αφηρημένων λέξεων στα τεστ μνήμης.

Τέλος, μια νέα μελέτη φέτος, στην οποία συμμετείχαν περίπου 6.000 ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω, διερεύνησε πώς η σεξουαλική συχνότητα συνδέεται με την απόδοση σε δύο επεισοδιακά καθήκοντα μνήμης. Οι συμμετέχοντες που έκαναν σεξ συχνά είχαν καλύτερες επιδόσεις σε αυτή τη δοκιμασία μνήμης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη συναισθηματική εγγύτητα κατά τη διάρκεια του σεξ συνδέεται με την καλύτερη απόδοση της μνήμης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η απόδοση της μνήμης μειώθηκε για όλους κατά τη διάρκεια της μελέτης και ότι η σεξουαλική δραστηριότητα δεν εμπόδισε αυτή τη μείωση. Αυτό σημαίνει ότι ενώ το σεξ είναι συνδεδεμένο με γενικότερα υψηλά αποτελέσματα στο χώρο της μνήμης, δεν προλαμβάνει απαραίτητα τη γνωστική πτώση σε μεγαλύτερη ηλικία: Όλοι θα την βιώσουμε είτε είμαστε σεξουαλικά ενεργοί είτε όχι.

Συμπερασματικά, χρειάζεται περισσότερη ειδική έρευνα που μπορεί να βοηθήσει στην εδραίωση της αίτιας και της επίδρασης στους ανθρώπους και που διερευνά αυτό που πραγματικά συμβαίνει στον εγκέφαλο ως  απάντηση στο συχνό σεξ. Το γενικό πρότυπο των ευρημάτων μέχρι σήμερα είναι σύμφωνο με την ιδέα ότι το σεξ μπορεί πολύ καλά να είναι επωφελές για τους εγκεφάλους μας και τις γνωστικές επιδόσεις μας.

Πηγή: https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-myths-sex/201808/sex-the-brain-frequent-sex-might-have-cognitive-benefits


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Στράτος Υφαντόπουλος

Γεννήθηκα και ζω στην Θεσσαλονίκη όπου σπουδάζω ψυχολογία στο City College, The International Faculty Of The University Of Sheffield. Μου αρέσει συνέχεια να μαθαίνω, για αυτό και αγαπώ το διάβασμα, το θέατρο και τις καλές ταινιες. Σκοπός μου είναι μέσα απο την αρθρογαφία να φανεί η αλήθεια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;