Σχολικός εκφοβισμός: Mια μάστιγα ψυχολογικής και σωματικής κακοποίησης

πηγή εικόνας: google.com

Τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός

Ο σχολικός εκφοβισμός αποτελεί ένα κοινωνικό πρόβλημα με σοβαρές συνέπειες στην ζωή των παιδιών όσο και στην ζωή των γονιών. Είναι μια κατάσταση, στην οποία ο θύτης βάζει εσκεμμένα το θύμα σε έναν φαύλο κύκλο ψυχικού και σωματικού πόνου, με διάφορες μορφές εκφοβισμού. Ο Θύτης μπορεί να εκδηλώσει την επιθετικότητα του μέσα από διάφορες μορφές εκφοβισμού, οι οποίες ποικίλουν μεταξύ τους.

Οι μορφές εκφοβισμού 

Σωματικός: Εκδηλώνεται με τραυματισμό, σπρωξίματα, χτυπήματα με κάποιο αντικείμενο.

Λεκτικός: Συστηματική χρήση άσχημου λεξιλογίου, προσβλητικών εκφράσεων, υβριστική επίθεση με χρήση απειλητικών επιθέσεων.

Ηλεκτρονικός: Αποστολή μηνυμάτων με υβριστικό υλικό, απομάκρυνση του θύματος από διάφορα κοινωνικά δίκτυα/διαδικτυακές ομάδες, χρήση και παραποίηση προσωπικών δεδομένων.

Ρατσιστικός: Προσβολή για την καταγωγή και την κοινωνική τάξη του ατόμου, για την οποιαδήποτε διαφορετικότητα μπορεί να έχει το θύμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεξουαλικός: Ανεπιθύμητο σεξουαλικό περιεχόμενο, υβριστικά σχόλια, σεξουαλικές επιθέσεις, προσβλητικές χειρονομίες.

Οι συνέπειες 

Όλες οι μορφές εκφοβισμού έχουν σοβαρή επίπτωση στην ψυχολογία των παιδιών, καθώς δέχεται μια συνεχή επίθεση από το παιδί-δράστη το οποίο στοχοποιείται και βλάπτετε για αρκετό
διάστημα. Το παιδί-θύμα μπαίνει σε έναν φαύλο κύκλο ψυχικού και σωματικού καταποντισμού κάνοντας το δυσλειτουργικό στην μετέπειτα ζωή του. Αποφεύγει και αποστασιοποιείται από το φιλικό περιβάλλον του, κλείνετε στον εαυτό του, βρίσκει συχνά δικαιολογίες για αποφυγή σχολικών δραστηριοτήτων και κοινωνικών εκδηλώσεων. Τα παιδιά που δέχονται το bullying τείνουν πολλές φορές να μην αποκαλύπτουν σε κανέναν τα όσα βιώνουν. Ντρέπονται και νιώθουν ότι θα γελάνε μαζί τους, δεν θα τους πιστέψουν ή και ακόμα πιο πολύ φοβούνται ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα.

Τα παιδιά-θύματα νιώθουν ότι φταίνε τα ίδια για την όλη κατάσταση και σε περίπτωση αναφοράς του προβλήματος τους θα απογοητεύσουν ή θα στεναχωρήσουν τους γονείς τους. Ρόλος θύτη/Στάση γονέα Σημαντικό είναι να αναφέρουμε και τα αίτια της βίαιης συμπεριφοράς του θύτη, και τους παράγοντες που τον ωθούν σε τέτοιες καταστάσεις. Η Εκδήλωση εκφοβιστικών συμπεριφορών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το περιβάλλον στο οποίο ζει/συναναστρέφεται/και μεγαλώνει.

Τα παιδιά που εκφοβίζουν μπορεί σε άλλο χρόνο ή χώρο να ήταν και τα ίδια θύματα παρόμοιων καταστάσεων και αποδέκτες ανάρμοστης ψυχικής και σωματικής κακοποίησης. Μέσα από το πληγωμένο ‘εγώ’ τους προσπαθούν να κάνουν το ίδιο κακό στο εκάστοτε θύμα, να καλύψουν την ανασφάλεια τους και τον υποσυνείδητο φόβο που υπάρχει στην ψυχή τους.

Η Συχνότητα των εκφοβιστικών επιθέσεων

Η συχνότητα του προβλήματος στην χώρα μας φαίνεται μέσα από διάφορες έρευνες που έχουν διεξαχθεί έχοντας αναφερθεί σημαντικά ποσοστά εκφοβισμού και βίας κατά την σχολική ζωή των παιδιών. Σύμφωνα με τις μελέτες τα αγόρια μπλέκονται περισσότερες φορές σε περιστατικά σωματικής βίας, ενώ στα κορίτσια το πιο συχνό φαινόμενο είναι η λεκτική βία. Κομβικό ρόλο θα έπρεπε να έχουν οι γονείς των παιδιών για την έγκαιρη αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού των παιδιών τους. Στην συνέχεια να αντιληφθούν ότι το παιδί τους βιώνει bullying,να συζητήσουν μαζί του, να το απενοχοποιήσουν και να του εξηγήσουν ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να του φέρετε έτσι, και να ευχαριστήσουν το παιδί ως μέσο επιβράβευσης για την εμπιστοσύνη που τους έδειξε.
Στόχος είναι να σταματήσει η οποιαδήποτε μορφή βίας διαπαιδαγωγώντας σωστά το άτομο.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Έλενα Σεϊτανιδου-Χαρπαντίδου

Ονομάζομαι Έλενα Σείτανιδου-Xαρπαντίδου ασχολούμαι με τον κλάδο της ψυχολογίας ερασιτεχνικά,έχω διαβάσει πολλά βιβλία σε σχέση με την ψυχολογία και το αγαπώ πολύ.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;