Σχολικός εκφοβισμός : ενδείξεις και τρόποι αντιμετώπισης

SHARE

Πηγή εικόνας : boza.gr

Σχολικός εκφοβισμός, μια καθημερινή πραγματικότητα 

Τα τελευταία χρόνια, η όλο και συχνότερη δημοσιοποίηση ακραίων περιστατικών βίας και εκφοβισμού εντός του σχολικού περιβάλλοντος προκαλεί έντονη συζήτηση και αναταραχή στην ελληνική κοινωνία. Αφορμή στάθηκαν όσα από αυτά τα περιστατικά είχαν “τραγικό φινάλε”, ευαισθητοποιώντας ακόμα και όσους είχαν πλήρη άγνοια επί του θέματος. Η εκτεταμένη προβολή από τα ΜΜΕ αλλά και η ανοιχτή συζήτηση σχετικά με τον σχολικό εκφοβισμό έδωσε τη δυνατότητα και σε άλλα παιδιά να μιλήσουν για το δράμα που περνούσαν καθημερινά και, έτσι, μικροί και μεγάλοι να συνειδητοποιήσουμε πως το θέμα αυτό μας αφορά και δεν αποτελεί απλά “ένα αστείο που κάνουν τα παιδιά μεταξύ τους”.

Τι είναι όμως ο σχολικός εκφοβισμός;

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πως πρόκειται για μία μορφή παιδικής-νεανικής παραβατικότητας η οποία λαμβάνει χώρα εντός του σχολικού περιβάλλοντος. Οι “bullyδες”, όπως συχνά ονομάζουμε τους νεαρούς “δράστες”,  στοχοποιούν συμμαθητές τους, οι οποίοι, πιθανόν αλλά όχι απαραίτητα, διαφέρουν για κάποιο λόγο από τους ίδιους (εμφάνιση, συμπεριφορά, δεξιότητες κ.α.). Από εκεί και έπειτα, τους ασκούν βία οποιασδήποτε μορφής, μετατρέποντας τη ζωή των “θυμάτων” τους στο σχολείο σε “βασανιστήριο”. Τα σπρωξίματα, τα πικρόχολα αστεία, οι απειλές και η ταπείνωση αποτελούν πλέον καθημερινότητα για τα παιδιά- “θύματα”.

σχολικός εκφοβισμός
Πηγή εικόνας: ideas.ted.com

Πώς θα καταλάβουμε ότι το παιδί μας είναι θύμα σχολικού εκφοβισμού;

Η έντονη αναστάτωση μετά την επιστροφή από το σχολείο, η απομόνωση και η γενικότερη συστολή αποτελούν ενδείξεις ότι ένα παιδί μπορεί να έχει πέσει «θύμα» σχολικού εκφοβισμού. Ακολουθούν η άρνηση και η αποφυγή του σχολικού περιβάλλοντος με διάφορες προφάσεις, όπως για παράδειγμα κάποια ασθένεια. Το κλάμα, τα νεύρα, το άγχος και η άσχημη ψυχολογική κατάσταση, ειδικά μετά την επιστροφή από το σχολείο, “μαρτυρούν” πως πιθανόν κάτι έχει προηγηθεί. Άλλο ένα πιθανό σημάδι αποτελεί η έντονη άρνηση για συζήτηση σχετικά με τα θέματα που αφορούν το σχολείο. Τα παιδιά συχνά φοβούνται πως εάν εκμυστηρευτούν στους γονείς τους τα γεγονότα που βιώνουν, αυτό θα γίνει αφορμή να στοχοποιηθούν περισσότερο.

Advertisement

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν;

1. Να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του παιδιού τους: Εφόσον οι γονείς αντιληφθούν κάποιες ενδείξεις σχολικού εκφοβισμού, όλες οι κινήσεις που θα ακολουθήσουν πρέπει να χαρακτηρίζονται από ψυχραιμία και κυρίως διακριτικότητα. Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως σε αυτές τις τρυφερές ηλικίες τα παιδιά σκέφτονται και λειτουργούν διαφορετικά συγκριτικά με τους ενήλικες. Η συζήτηση με το ίδιο το παιδί προσεγγίζοντας ζητήματα του σχολείου κρίνεται αναγκαία. Σε αυτό το σημείο οφείλουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του παιδιού και να το κάνουν να ανοιχτεί. Κυρίως πρέπει να δείξουν πως είναι διατεθειμένοι να το καταλάβουν και να το βοηθήσουν με κάθε τρόπο.

2. Να αναφέρουν το θέμα στο σχολείο : Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές οφείλουν να γνωρίζουν τι κλίμα επικρατεί μεταξύ των παιδιών. Όμως, συχνά, λόγω του μεγάλου αριθμού των παιδιών αλλά και ίσως λόγω άλλων παραγόντων (απειρία, μη απόδοση της πρέπουσας σημασίας κλπ.), δεν προλαμβάνουν ή παρεμβαίνουν σε περιστατικά βίας και σχολικού εκφοβισμού. Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς πρέπει να ενημερώσουν το σχολείο σχετικά με την παρούσα κατάσταση και να ζητήσουν περαιτέρω πληροφορίες. Μια αναφορά στη διεύθυνση του σχολείου κρίνεται επίσης απαραίτητη, καθώς οποιαδήποτε και αν είναι η στάση απέναντι στο θέμα, το σχολείο έχει βασική ευθύνη. Εάν δεν δοθεί η ανάλογη προσοχή σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, τότε τον λόγο θα πρέπει να αναλάβουν ανώτεροι φορείς όπως η Ασφάλεια και φορείς που ασχολούνται με την παραβατικότητα ανηλίκων.

Ο σχολικός εκφοβισμός έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Η συζήτηση με το παιδί και η καλλιέργεια ενός πλαισίου, το οποίο θα αποπνέει ασφάλεια για να μοιραστεί αυτό που βιώνει, είναι βήματα ιδιαιτέρως σημαντικά για την προσέγγιση των δυσκολιών που βιώνει το παιδί.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

Podcast

SHARE:

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φοιτήτρια Δημοσιογραφίας με πάθος για την αρθρογραφία βρήκα την ευκαιρία να εκφράσω τις σκέψεις μου εδώ . Με μία κλίση στην Ψυχολογία καθώς πάντα με ενδιέφερε τι κρύβουν οι άλλοι στο μυαλό τους και τι τους οδηγεί στο να πράξουν όπως πράττουν. Αυτό τον "μικρόκοσμο" θα εξερευνήσουμε μαζί.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG