Σχέση με Celebrity: βουτιά στο όνειρο ή στον εφιάλτη

Πηγή εικόνας: https://pixabay.com

Πιστεύω πως έχει τύχει στον καθένα από εμάς να βιώσει μια δεδομένη στιγμή της ζωής του συναισθήματα έντονης λατρείας για κάποιον  διάσημο ή Celebrity κατά πως λέγεται τη σήμερον ημέρα. Ο Celebrity (αυτός ή αυτή), μπορεί να είναι τραγουδιστής, ηθοποιός, ποδοσφαιριστής, μουσικός, μοντέλο, μάγειρας, μέχρι και πυρηνικός φυσικός (πιο σπάνια) και τον γνωρίζει τουλάχιστον η μισή υφήλιος. Υπάρχουν πάντα όμως και οι εγχώριοι celebrities που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητοι, γι’ αυτό θα συμπεριλάβουμε και αυτούς στη λίστα με τους celebrities.

 

Celebrity: Το άπιαστο όνειρο

Οι περισσότεροι από εμάς, αν μας δινόταν η ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τα λατρεμένα μας είδωλα, θα δράτταμε την ευκαιρία. Celebrity άλλωστε, δε γνωρίζεις κάθε μέρα.  Υπάρχουν όμως και κάποιοι ανάμεσά μας, που δεν αρκούνται μόνο στο να είναι φανατικοί fans ή ακόλουθοι, αλλά τον φαντασιώνονται κιόλας ως τον έρωτα της ζωής τους.

 

Ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω

Και πριν αρχίσουμε να «λιθοβολούμε» μέσα μας αυτά τα άτομα, σκεπτόμενοι πως «όποιος σκέφτεται κάτι τέτοιο σίγουρα θα φάει τα μούτρα του», ας σκεφτούμε με ποιον τρόπο πείστηκαν αυτοί οι «άνθρωποι – ακόλουθοι» ότι μπορούνε να τα καταφέρουνε και να κερδίσουνε τον έρωτα του ειδώλου τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Για όλα φταίει το σύστημα

Σήμερα, όποιος καλλιτέχνης σέβεται τον εαυτό του, έχει δημιουργήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «χώρο» για να επικοινωνεί με τους fans του. Η επικοινωνία με το είδωλό σου πλέον, είναι άμεση και πέρα για πέρα εφικτή. Θα μπεις στο Twitter, στο Instagram, στο Youtube και ο Celebrity θα είναι εκεί με ποσταρισμένες φωτογραφίες. Μαθαίνεις που τρώει, που αθλείται, που βγάζει βόλτα το σκύλο του. Μέσα από αυτές τις σελίδες θα μάθεις τι του αρέσει, τι δεν του αρέσει, αν έχει σχέση αυτό τον καιρό. Θα δεις συνεντεύξεις του και άλλες πολλές πληροφορίες που θα σου δώσουν την ψευδαίσθηση της οικειότητας.

 

Αληθοφανή συναισθήματα

Με όλα τα παραπάνω, θα νιώσεις ότι ο Celebrity πρόκειται για δικό σου άνθρωπο. Ο Celebrity μιλά στον «εικονικό» θαυμαστή  του και εσύ έχεις την εντύπωση ότι μιλά προσωπικά σε εσένα. Εσύ ξέρεις τα πάντα γι’ αυτόν ενώ εκείνος στην πραγματικότητα δεν ξέρει τίποτα για εσένα. Δεν ξέρει καν ποιος είσαι. Τα κοινωνικά μέσα έχουν δυστυχώς αυτή τη δυναμική, να μπερδεύουν τον ανθρώπινο νου για να μην ξεχωρίζει τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ πραγματικού και φανταστικού.  Άρα η οικειότητα που σου δίνουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μονομερής και κατασκευασμένη.

 

Το πρόσωπο του Celebrity

Και από την οικειότητα που είναι κατασκευασμένη, φτάνουμε και στο αν οτιδήποτε βγαίνει προς τα έξω με το πρόσωπο του αγαπημένου μας ειδώλου, είναι αληθινό.  Μην ξεχνάμε ότι για να έχει ο κάθε Celebrity κοινό να τον ακολουθεί, χρειάζεται και αυτό το κοινό να ταυτίζεται μαζί του, να τον συμπαθεί, να του θυμίζει εν μέρει τον εαυτό του. Στην ουσία ο θαυμαστής λειτουργεί ως υποστηρικτής. Υποστηρίζουμε και εκτιμούμε το έργο ή την προσωπικότητα του αγαπημένου μας ειδώλου γι’ αυτό και τον ακολουθούμε. Ο Celebrity είναι το πρότυπό μας, είναι αυτό που θέλουμε να φτάσουμε. Είναι το προσωπικό μας σύμβολο.

 

Το τίμημα της δόξας

Πηγή εικόνας: https://pixabay.com

Για να μπορεί όμως ένας Celebrity να είναι αρεστός σε μια μεγάλη μερίδα θαυμαστών χρειάζεται να τους κερδίσει. Με ποιον τρόπο; Λέγοντάς τους αυτά που οι θαυμαστές του επιθυμούν να ακούσουν. Πώς θα υποστηρίξεις κάποιον αν δε συμφωνείς; Κι έτσι, σιγά- σιγά, οι άνθρωποι celebrities χτίζουν το κοινό τους. Όπως αρέσει σε εμένα, έτσι αρέσει και σε εσένα και σε άλλους fans παγκοσμίως ή πανελλαδικώς. Το να δείχνει o Celebrity μια καλή εικόνα προς τα έξω, είναι και αυτή που θα εξασφαλίσει τα προς το ζην του. Ο Celebrity επιδιώκει να είναι αρεστός. Οπότε αυτό που θα πει και αυτό που θα παρουσιάσει προς τα έξω, δε σημαίνει ότι ανταποκρίνεται και στην πραγματικότητα. Είναι αυτό που θέλει να ακούσει το κοινό του. Είναι η καλή εικόνα που θέλει να έχουν οι θαυμαστές του γι’ αυτόν.

 

Παραδείγματος χάριν

Μπορεί να θαυμάζουμε έναν ηθοποιό για το χαρακτήρα που υποδύεται σε μια ταινία, αλλά να μην ξεχνάμε ότι ο χαρακτήρας που υποδύεται είναι κατασκευασμένος για να μας είναι ο ρόλος συμπαθής και αρεστός.  Όμως, κατ’ ουσίαν ο συγκεκριμένος ηθοποιός, ένα σενάριο διαβάζει. Μπορεί το σενάριο να είναι καλογραμμένο και ο ηθοποιός να δίνει όλη την ενέργειά του για να αποδώσει σωστά το ρόλο. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι ο σεναριογράφος τον βάζει να πει αυτά τα λόγια και εκείνος πληρώνεται για να τα πει.

 

Παραμύθι με όνομα

Κι εσύ ερωτεύεσαι το ρόλο του, που μπορεί ως ηθοποιός να υποδύεται καλά, γι’ αυτό είναι επιτυχημένος στο σινάφι του και έχεις τόσους θαυμαστές. Όμως δε σημαίνει ότι ο ηθοποιός έχει τα ίδια στοιχεία με το ρόλο που υποδύεται και στην πραγματική ζωή. Μπορεί στο ρόλο του να είναι γλυκός, καλός, ευαίσθητος αλλά στην πραγματική ζωή ο άνθρωπος αυτός να βρίσκεται χαρακτηρολογικά στο άλλο άκρο. Να είναι δηλαδή, αγενής, πικρόχολος και εγωκεντρικός. Εμείς κατ’ ουσία ερωτευόμαστε τον ρόλο και όχι τον άνθρωπο που υποδύεται το ρόλο. Κάπου στο μυαλό μας τα έχουμε μπερδέψει εν ολίγοις.

 

Όλα για την εικόνα

Πηγή εικόνας: https://pixabay.com

 

Θαυμάζουμε τους Celebrities για την εικόνα που μας δείχνουν. Δεν ξέρουμε όμως, ποιοι είναι πραγματικά. Και μάλλον είναι και δύσκολο να το μάθουμε, αν θα το μάθουμε και ποτέ. Γιατί πολλές φορές μπερδεύονται κι αυτοί και δεν ξέρουν ούτε και οι ίδιοι ποιοι είναι.  Μην ξεχνάμε ότι το να προσπαθείς να είσαι αρεστός, δεν είναι μια εύκολη δουλειά. Μπορεί εύκολα να χαθείς μέσα σε όλο αυτό το κατασκεύασμα που προβάλεις προς τα έξω και στο τέλος να μην ξέρεις ποιος είσαι. Κάθε τέχνη άλλωστε, θέλει θυσίες.

 

Βάζοντας τον πήχη ψηλά

Χρειάζεται να ανανεώνεσαι για να μη σε βαριέται το κοινό σου. Να ενσαρκώνεις τις αξίες των θαυμαστών σου. Να είσαι ποθητός στα μάτια του κοινού σου. Να καταπιέζεις τα συναισθήματά σου και να δείχνεις την ευχάριστη πλευρά σου. Να υπηρετείς σωστά την εικόνα σου, γιατί από το ζενίθ,  μπορεί να φτάσεις με συνοπτικές διαδικασίες στο ναδίρ και ό,τι έχτισες με κόπο να έρθει η στιγμή να καταρρεύσει.  Το να ζεις συνέχεια κάτω από συνεχή έκθεση στην κοινωνική κριτική δεν είναι κάτι ευχάριστο. Είναι όμως, απαραίτητο όταν η επιθυμία σου είναι να είσαι Celebrity και να ασχολούνται τα μέσα μαζί σου.

 

Τι κερδίζει ένας Celebrity

Ο λαμπερός χώρος των Celebrities σίγουρα έχει πολλά προνόμια γι’ αυτό και πολλοί άνθρωποι επιδιώκουν να μπουν με όποιο τρόπο μπορούν σε αυτό το star system. Πέρα από τα χρήματα, την προβολή, τις επαγγελματικές ευκαιρίες, τις γνωριμίες, τα ταξίδια, τα συμπόσια, τις δεξιώσεις, τις φωτογραφήσεις, τα αυτόγραφα, εισπράττει και επιβεβαίωση. Αυτόν τον ενθουσιασμό που εισπράττεις από τον κόσμο όταν σε βλέπει με τη λάμψη στο βλέμμα τους λες και βλέπουν σε εσένα κάτι πολύτιμο και σημαντικό. Το να είσαι Celebrity δε σε αφήνει χωρίς παρέα. Και επειδή είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να σε κάνουν παρέα, έχεις και τη δυνατότητα επιλογής.

 

 

Αυστηρές προδιαγραφές με ημερομηνία λήξης

Ως σταρ μπορείς εύκολα να βάλεις τα κριτήρια και τους όρους σου σε κάθε ανθρώπινη επαφή. Όποιος δεν ακολουθεί υπάρχει ο επόμενος, ο μεθεπόμενος και ο παρακάτω. Έτσι δε χρειάζεται να κάνεις ανθρώπινους συμβιβασμούς γιατί είσαι σταρ και εσύ είσαι αυτός που χαράζει την πορεία και ο άλλος ακολουθεί. Και ο ακόλουθος μόνο και μόνο επειδή σε βλέπει με τα μάτια ενός  fan μπορεί να υποκύψει στα θέλω σου. Ίσως και σε διάφορες άλλες πιέσεις απλά για να σε εντυπωσιάσει και να παρατείνει το χρόνο αναμονής του δίπλα σου. Όταν ο ένας είναι σταρ και ο άλλος ακόλουθος, η σχέση δε νοείται ισότιμη. Κάποιος θα προσπαθεί περισσότερο από τον άλλον για να κρατηθεί η σχέση.

 

Το αληθινό πρόσωπο των Celebrities

Πηγή εικόνας: https://pixabay.com

Οι Celebrities είναι πραγματικοί άνθρωποι με ελαττώματα και αδυναμίες όπως όλοι μας. Δεν είναι οι χαρακτήρες που υποδύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την τηλεόραση. Κάνουν απλά μια δουλειά γιατί αυτό τους λένε να κάνουν. Γιατί αυτή είναι η δουλειά τους και γι’ αυτή αμείβονται.  Πριν εντυπωσιαστούμε από τη δόξα ή τη φήμη κάποιου ας σιγουρευτούμε ότι ο άνθρωπος αυτός είναι πράγματι αληθινός. Ότι δε φορά κάποιο προσωπείο που μαγνητίζει, λόγω επαγγέλματος, τα βλέμματα.

 

Notting Hill για αισιόδοξους

Και τώρα ηχεί στα αυτιά μου,  η Julia Roberts στο «Μια βραδιά στο Notting Hill». Εκεί, που υποδύεται την Άννα, μια διάσημη ηθοποιό του Hollywood, να κάνει ερωτική εξομολόγηση στο Γουίλιαμ (Hugh Grant), έναν βαθύτατα ερωτευμένο μαζί της βιβλιοπώλη. Ο άσημος αυτός άνθρωπος αμφιβάλλει αν μπορεί να σταθεί μια σχέση ανάμεσα σε μια διάσημη σταρ  και έναν κοινό θνητό. Η Τζούλια όμως του ρίχνει την κορυφαία ατάκα:

Πηγή εικόνας: https://catapult.co

«Είμαι απλώς ένα κορίτσι που στέκεται μπροστά σε ένα αγόρι ζητώντας του να το αγαπήσει»

Πίσω από κάθε Celebrity υπάρχει και ένας πραγματικός άνθρωπος.  Αν δε δίνεις σημασία στο πραγματικό, ο κόσμος θα συνεχίζει να δημιουργεί προσωπεία για να κερδίζει την προσοχή σου. Οι άνθρωποι που μας θέλουν σε σχέσεις ίσος προς ίσο είναι και αυτοί που μας χρειάζονται πολύ περισσότερο από κάποιους με τη στόφα του Celebrity.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρία Πολίτη

Αρκετά απασχολημένη να ασχοληθώ με οτιδήποτε άλλο πέρα από το "Άδραξε τη μέρα", με ενδιαφέρει η διατύπωση ποικίλων θέσεων σε ζητήματα που άπτονται της ψυχολογίας και της κοινωνικής πραγματικότητας. Τρελαμένη cineholic και ανεκδιήγητη spoiler addict ταινιών, επιδίδομαι σε αναλύσεις τους με το δικό μου μοναδικό τρόπο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;