Σχέση γονέα-παιδιού: Τι νιώθει πραγματικά το παιδί μου;

σχέση γονέα-παιδιού
Πηγή εικόνας: bps.org

Το να καταλαβαίνετε το παιδί σας είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα τα οποία οφείλετε να μάθετε να κάνετε ως γονέας. Είναι πολύ βοηθητικό να γίνεστε αποτελεσματικοί στον τρόπο που κατευθύνετε και γαλουχείτε το παιδί σας καθώς μεγαλώνει και ωριμάζει. Αυτό που έχει σημασία να κρατήσετε στο μυαλό σας είναι πως το παιδί σας έχει μία μοναδική προσωπικότητα, η οποία παραμένει παρούσα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Ένας από τους τρόπους που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ώστε να κατανοήσετε καλύτερα το παιδί σας είναι να το παρατηρείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς κοιμάται, τρώει ή παίζει. Κοιτάξτε τα επιμένοντα χαρακτηριστικά. Ποιες δραστηριότητες του αρέσουν περισσότερο; Είναι η προσαρμογή σε αλλαγές κάτι εύκολο γι’ αυτό ή χρειάζεται κάποιο χρόνο ώστε να οικειοποιηθεί με τέτοια πράγματα; Όλα τα παραπάνω είναι φυσιολογικά χαρακτηριστικά ενός παιδιού και το παιδί σας πολύ πιθανόν να μην είναι η εξαίρεση.

Όσο το δυνατόν περισσότερο, δημιουργείστε χρόνο για να μιλάτε με το παιδί σας. Κάτι τέτοιο μπορεί να σας δώσει πολύ σημαντικές πληροφορίες ώστε να καταλάβετε πώς νιώθει και τι πραγματικά θέλει. Στην περίπτωση των πολύ μικρών παιδιών, πολύ σημαντική είναι και η γλώσσα του σώματος (π.χ. εκφράσεις προσώπου) ώστε να καταλάβετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Κάνοντάς τους επίσης ερωτήσεις θα τα βοηθήσετε να μοιραστούν τα συναισθήματά τους μαζί σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχέση γονέα-παιδιού
Πηγή εικόνας: teddysinc.com

Η σημασία της αυτοεκτίμησης

Η αυτοεκτίμηση είναι το κλειδί για την επιτυχία στη ζωή. Η ανάπτυξη ενός θετικού σχήματος του εαυτού ή αλλιώς η υγιής αυτοεκτίμηση είναι εξαιρετικά σημαντική για την ευτυχία και την επιτυχία των παιδιών και των εφήβων. Μία θετική σχέση μεταξύ γονέα και παιδιού παρέχει τη βάση και την υποστήριξη ώστε το παιδί να αναπτύξει  υγιή σεβασμό για τον εαυτό του και τους άλλους. Τα παιδιά λαχταρούν να περνούν χρόνο με τους γονείς τους. Τους κάνει να νιώθουν μοναδικά. Οι γονείς θα πρέπει να παροτρύνονται να βρίσκουν χρόνο να παίζουν με τα παιδιά τους σε τακτική βάση. Κάτι τέτοιο μπορεί να περιέχει ενασχόληση του γονέα με ένα παιδί τη φορά ή ομαδικό χρόνο με τους δύο γονείς και όλα τα παιδιά στο σπίτι. Εάν είστε μονογονεϊκή οικογένεια ή έχετε ένα μόνο παιδί, μπορείτε περιστασιακά να καλείτε συγγενείς ή φίλους και να παίζετε ομαδικά.

Για τον έναν ή τον άλλο λόγο, μερικά παιδιά δεν αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες τόσο εύκολα όσο κάποια άλλα. Ενώ μπορεί αρχικά να ψάχνουν σχέσεις με συνομηλίκους τους, όταν όμως αντιμετωπίζουν την απόρριψη, μαζεύονται και καταλήγουν στην ασφάλεια του σπιτιού, της οικογένειας και του ίδιου τους του εαυτού. Προφανώς, για έναν γονέα δεν υπάρχει τίποτα πιο επώδυνο από την απόρριψη του παιδιού του. Οι γονείς χρειάζεται να κοιτάξουν ολιστικά τα κοινωνικά προβλήματα που προκύπτουν στα παιδιά τους και να δημιουργήσουν ένα πλάνο ώστε να βοηθήσουν στην επίλυσή τους. Κάτι τέτοιο χρειάζεται προσοχή όπως ένα πρόβλημα υγείας. Ωστόσο, υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες, οι οποίες εάν ακολουθηθούν μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά. Βέβαια, εδώ χρειάζεται ο γονέας να αφιερώσει κάποιο χρόνο και να είναι προσεκτικός στις κινήσεις του.

Οι περισσότεροι γονείς θα κληθούν να αντιμετωπίσουν κάποιες ”δυσκολίες” καθώς το παιδί τους θα κάνει τη μετάβαση από παιδί σε έφηβο και από έφηβο σε ενήλικα. Γι’ αυτό, υπάρχουν πλέον πολλές πηγές (είτε βιβλία είτε διαδικτυακά), τις οποίες μπορούννα συμβουλευτούν για το κάθε στάδιο ανάπτυξης ανάλογα. Η κοινωνική συμπεριφορά είναι συνήθως μία ένδειξη για πιθανές διαταραχές, όπως η ΔΕΠ-Υ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητα), ο Αυτισμός/ Σύνδρομο Άσπεργκερ, το Άγχος, η Κατάθλιψη και άλλα.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρίνα Τσακίρη

Hallo! Είμαι ψυχολόγος με ειδίκευση στην Κλινική Νευροψυχολογία. Αγαπημένο μου ''πρόσωπο΄΄ η Αμελή - συνοδοιπόρος στα εύκολα και υποστηρικτής στα δύσκολα. Όχι, δεν είναι άνθρωπος. Είναι το σκυλάκι μου. Ο Τίτος Πατρίκιος, η Κική Δημουλά, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, ο August Strindberg και ο Boris Vian είναι μερικοί από τους αγαπημένους μου συγγραφείς- ποιητές.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;