Σχέση εκπαιδευτικού-μαθητή: ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά

πηγή εικόνας: pintrest.com

Το σχολείο, σε όλες τι βαθμίδες του, αποτελεί πυλώνα για την ανάπτυξη και διαμόρφωση ενός ανθρώπου. Δεν σχετίζεται αποκλειστικά με την μετάδοση γνώσεων και τη διδασκαλία των μαθημάτων. Παράλληλα με αυτά, τα παιδιά διδάσκονται τέχνες, μαθαίνουν για τον κόσμο και κατά τη διάρκεια της πορείας τους στο σχολείο, διαμορφώνεται η προσωπικότητά τους. Τα παιδιά περνούν ένα σημαντικό μέρος της ημέρας και γενικότερα της ζωής τους στο σχολείο. Αποτελεί για αυτά αναπόσπαστο κομμάτι. Μέσα στα πλαίσια του σχολείου, οι εκπαιδευτικοί διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο. Για αυτόν τον λόγο, είναι καίριο να μελετήσουμε κάποια βασικά χαρακτηριστικά. Να αναδείξουμε πόσο σημαντική είναι η σχέση εκπαιδευτικού-μαθητή που δημιουργείται, διατηρείται κι εξελίσσεται στα πλαίσια της σχολικής κοινότητας.

Ένα από τα βασικά στοιχεία για τη δημιουργία μιας θετικής σχέσης εκπαιδευτικού-μαθητή είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ τους.

Η αλληλεπίδραση αυτή είναι σημαντικό να χαρακτηρίζεται από στοιχεία όπως η ευγένεια και ο σεβασμός, αρχές βασικές για το χτίσιμο μιας σχέσης εμπιστοσύνης. Η καλλιέργεια της έννοιας της αλληλεπίδρασης και η δημιουργία ενός κλίματος ελευθερίας κι εκφραστικότητας μέσα στην τάξη, δύνανται να αποτελέσουν τη βάση για τη δόμηση υγιών σχέσεων ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς με τους μαθητές αλλά και μεταξύ των μαθητών. Σε ένα πλαίσιο σαν αυτό, οι μαθητές μαθαίνουν να εκφράζονται ελεύθερα, να σέβονται τους άλλους και να αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους.

Βασικά χαρακτηριστικά θετικών και ένθερμων σχέσεων μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών σύμφωνα με τον Δρ. Bruce Johnson (2008)

Ο Δρ. θεωρεί ότι υπάρχουν κάποια βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις θετικές σχέσεις και μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη σχολική αλλά και μετέπειτα ζωή των παιδιών. Η σχέση εκπαιδευτικού-μαθητή μπορεί και πρέπει να είναι μια τέτοια σχέση.

Αρχικά…

ο δάσκαλος είναι σημαντικό να φαίνεται και να είναι διαθέσιμος προς τους μαθητές. Τα παιδιά σε όλες τις ηλικίες βρίσκονται σε μία διαρκή εξερεύνηση του κόσμου. Είναι σημαντικό να νιώθουν ότι υπάρχει ένας άνθρωπος με τον οποίο μπορούν να μοιραστούν τις ανησυχίες, τα ερωτήματα, τους προβληματισμούς τους. Η διαθεσιμότητα του εκπαιδευτικού σχετίζεται, επίσης, με μία πολύ σημαντική ανάγκη των μαθητών. Την ανάγκη να έχουν κάποιο άτομο, εκτός του οικογενειακού πλαισίου, στο οποίο να μπορούν να στηριχθούν συναισθηματικά. Να μοιραστούν τυχόν θέματα που τους απασχολούν και καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Άρρηκτα συνδεδεμένο με το στοιχείο που προαναφέραμε είναι το επόμενο χαρακτηριστικό θετικών σχέσεων, που αφορά στη διάθεση του δασκάλου να ακούσει πραγματικά τον μαθητή. Ενδεχομένως να φαίνεται πως αποτελεί λεπτομέρεια, όμως ουσιαστικά αυτό στο οποίο γίνεται αναφορά είναι το ότι ο εκπαιδευτικός οφείλει να ακούει σε βάθος τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του μαθητή. Να ενθαρρύνει το παιδί να εκφραστεί, να μην μειώνει τη σημασία των θεμάτων που περιγράφει, να μην κρίνει και να δείχνει πλήρη αποδοχή τόσο απέναντι στο παιδί όσο και απέναντι σε όσα λέει και νιώθει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη συνέχεια, τονίζεται η ανάγκη να δίνεται έμφαση όχι μόνο στα μαθήματα και την ακαδημαϊκή πορεία αλλά και στην εκμάθηση κάποιων βασικών αρχών που αφορούν στην κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Η δημιουργία και διατήρηση μιας θερμής και θετικής σχέσης εκπαιδευτικού-μαθητή είναι εξαιρετικά σημαντική για τη σχολική ευημερία τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών.

 

Πηγές:

  • Johnson, B. (2008). Teacher–student relationships which promote resilience at school: A micro-level analysis of students’ views. British Journal of Guidance & Counsel-ling, 36(4), 385-398.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνα Σιδηροπούλου

Θεσσαλονικιά απόφοιτος ψυχολογίας με μια έντονη δόση αισιοδοξίας, ευαισθησίας και (αυτό)σαρκασμού. Ιδιαίτερη αγάπη για τα παιδιά, τα ζώα, τα βιβλία και τη μουσική (που παίζει στο μυαλό μου ανελλιπώς).

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;