Σχέσεις: 9 σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεσαι σε μια σχέση που δε σε ικανοποιεί

σχέση
Πηγή εικόνας: www.shutterstock.com

Οι σχέσεις συνήθως ξεκινά με ενθουσιασμό, αισιοδοξία και προσδοκίες ανθρώπων που ξεκινούν να μοιράζονται και να σχεδιάζουν μια κοινή πορεία στη ζωή.

Φανταζόμαστε μια ιδανική ερωτική σχέση που να περιλαμβάνει ασφάλεια,  φροντίδα, έρωτα, σεξουαλική και συναισθηματική κάλυψη, ευτυχία, αγάπη, και συντροφικότητα. Όλα αυτά που επιθυμούμε δεν είναι λίγες οι φορές που τα ζητάμε από το άλλο άτομο είτε ευθέως, είτε με έμμεσο τρόπο κατά τη διάρκεια της σχέσης.

Στην πραγματικότητα όμως οι σχέσεις είναι περίπλοκες. Δηλαδή, μπορεί να εξελίσσονται και να μεταβάλλονται τόσο, που ίσως να μη θυμίζουν πλέον την αρχική τους μορφή. Έτσι, μπορεί να αισθανόμαστε ότι έχουμε παγιδευτεί σε μια σχέση που δεν μας ικανοποιεί πια.

Ωστόσο, όντας σε μια σχέση που έχει φτάσει σε τέλμα, δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβει κανείς τι συμβαίνει και τι χρειάζεται να αλλάξει. Μολονότι, συχνά μια συζήτηση μεταξύ των συντρόφων αρκεί για να αποκατασταθεί η οποιαδήποτε δυσκολία, υπάρχουν και περιπτώσεις που απλά χρειάζεται να αποχωρεί κανείς από τη σχέση και να προχωρήσει παρακάτω.

Advertisements
Ad 14

Μία σχέση δεν τελειώνει πάντα απότομα, αλλά υπάρχουν κάποια σημάδια ότι κάτι δεν πάει και τόσο καλά.

Ποια είναι τα σημάδια βοηθούν να αποφύγεις μία πιθανώς επώδυνη σχέση, αλλά και να επιλύσεις τα προβλήματα προτού προκύψουν, ενισχύοντας την ευτυχία της σχέσης σου;

Περισσότερες διαφωνίες, λιγότερη συζήτηση:

Κάποιες διαφωνίες και μικρές εντάσεις υπάρχουν σε μια σχέση. Όμως, όταν αυτά τα ζητήματα μετατρέπονται σε μεγάλα και όταν διαφωνείτε ακόμη και για τους πιο ανόητους λόγους, τότε ίσως είναι καιρός  να μιλήσετε.

Σε μια υγιή σχέση, οι άνθρωποι είναι πάντα πρόθυμοι να επιλύουν με συζήτηση τα προβλήματα της σχέσης τους, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλα ή μικρά είναι. Αν όμως η σχέση σας έχει φτάσει σε ένα επίπεδο όπου δεν μπορείτε πλέον με ηρεμία να επιλύσετε τα ζητήματα, τότε αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι.

Πολλές φορές το «εγώ» του κάθε ατόμου στη σχέση επισκιάζει την αμοιβαία αγάπη, γεγονός που δυσκολεύει σημαντικά την ομαλή επιβίωση της σχέσης. Όταν συμβαίνει αυτό, η ένταση και το άγχος αρχίζουν να συσσωρεύονται, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο και για τους δύο συντρόφους να δημιουργήσουν μια αρμονική σχέση.

Αν λοιπόν έχεις περισσότερη αγανάκτηση και λιγότερα κίνητρα για υγιή επικοινωνία, τότε αυτό είναι ένα σημάδι ότι βρίσκεσαι σε μία σχέση που δεν καλύπτει τις ανάγκες και τα θέλω σου.

Από μακριά και αγαπημένοι:

Ένα από τα ομορφότερα πράγματα σε μια σχέση είναι το να ανυπομονεί κανείς να βρεθεί ξανά τον σύντροφο του. Δηλαδή, να αναζητά την εγγύτητα. Να έχει έναν σύντροφο που αγαπά και νοιάζεται τόσο κοντά του, που οι ώρες που βρίσκονται χώρια να φαίνονται ατελείωτες.

Διαβάστε επίσης  Παιχνίδι: ο ρόλος που διαδραματίζει στην ανάπτυξη του παιδιού

Ωστόσο, υπάρχουν επίσης σχέσεις που απομακρύνονται. Ξεκινούν συχνά με καλή πρόθεση και ενθουσιασμό, όμως καθώς περνά ο καιρός, αυτό αλλάζει. Ξεκινούν οι εντάσεις, οι αμφιβολίες και τα ερωτήματα παίρνουν την πλειοψηφία κοινού χρόνου και της ψυχικής ηρεμίας, με αποτέλεσμα να έρχεται μια στιγμή που η εγγύτητα χάνει το νόημά της.

Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν χαρά όταν δεν βρίσκονται κοντά στον σύντροφό τους. Η απόσταση έχει μεγαλύτερη σημασία από την εγγύτητα για εκείνους. Μπορεί να δυσκολεύονται ακόμη και να ξεκινήσουν μια συνομιλία με τον σύντροφό τους.

Αν επιλέγεις να περνάς περισσότερο χρόνο από αυτόν που πραγματικά χρειάζεσαι με τον εαυτό σου ή με παρέα, χωρίς τον/τη σύντροφό σου, αυτό είναι μία ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά στη σχέση σου.

Επίσης, αν προτιμάς να μην βρεθείς με το έτερον ήμισυ σου για να αποφύγεις μία σύγκρουση, ή απλά τον ίδιο τον σύντροφο, αυτό είναι άλλη μία σοβαρή ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά.

Αναπολώντας το παρελθόν:

Το να ξεπεράσει κανείς το παρελθόν είναι δύσκολη και πολλές φορές επώδυνη διαδικασία. Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης και δικαίου σε κάθε χωρισμό και περνά υποκειμενικά κάποιο χρόνο για να το ξεπεράσει.

Μερικοί όμως εξακολουθούν να έχουν κολλήσει ανάμεσα σε έναν πόλεμο καρδιάς και νου.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπαίνουν σε μια νέα σχέση ελπίζοντας να ξεπεράσουν την προηγούμενη σχέση τους. Η νέα τους σχέση είναι απλώς ένας τρόπος να ξεφύγουν από τις αναμνήσεις των παλιών.

Εναποθέτουν τις ελπίδες και το βάρος τους στον νέο τους σύντροφο για να τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν την παλιά τους σχέση. Γεγονός που καθιστά δύσκολο στο άλλο άτομο να καλύψει αυτά τα κενά του παρελθόντος.

Εάν βρίσκεσαι σε μια σχέση όπου κάποιος από εσάς αρνήθηκε να αφήσει το παρελθόν και να επικεντρωθεί στην παρούσα σχέση, τότε μπορεί να είναι δύσκολο  να συνδεθείς με τον/την σύντροφο σου για να καλλιεργήσετε τη σχέση. Αυτό συμβαίνει γιατί οι προηγούμενες αναμνήσεις αιχμαλωτίζουν την προσοχή σου.

Αν αναπολείς συνεχώς το παρελθόν, ή αν θυμάσαι παλιούς σου έρωτες, αυτό είναι σημάδι πως δεν είναι αυτό που χρειάζεσαι στην παρούσα χρονική στιγμή.

Ονειρεύεσαι και σχεδιάζεις το μέλλον χωρίς τον/ την σύντροφο σου:

Σε μια υγιής σχέση, τα άτομα ξεκινούν να μοιράζονται και να σχεδιάζουν μια κοινή πορεία στη ζωή.

Όταν όμως ξεκινάς να ονειρεύεσαι και να σχεδιάζεις το μέλλον σου χωρίς να συμπεριλαμβάνεις τον/τη σύντροφό σου σε αυτό, τότε αυτό είναι σημάδι ότι βρίσκεσαι σε μια σχέση που δε σε ικανοποιεί.

Ίσως έχεις εγκλωβιστεί σε κάτι που δε σου αρέσει και δεν ικανοποιεί τις ανάγκες και τα θέλω σου, όμως παραμένεις να προσπαθείς γι’ αυτό.

Έλλειψη εμπιστοσύνης:

Η εμπιστοσύνη είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό υγιών σχέσεων. Κάθε άνθρωπος που βρίσκεται σε σχέση χρειάζεται να εμπιστεύεται το ταίρι του. Σε μια υγιή σχέση, η εμπιστοσύνη έρχεται εύκολα και με το πέρασμα του χρόνου μεγαλώνει.

Διαβάστε επίσης  Breadcrumbing: Εγωισμός ή ενδιαφέρον στη σχέση

Αν δεν εμπιστεύεσαι τον/τη σύντροφό σου και αν αισθάνεσαι ότι πρέπει να κρύψεις πράγματα από τον/τη σύντροφό σου, αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχετε αυτήν την ουσιαστική εμπιστοσύνη.

Εάν λοιπόν συνεχώς προσπαθείς να ανακαλύψεις αν σου λέει την αλήθεια ή αν εσύ κρύβεις την αλήθεια,  αυτό είναι ένα σημάδι για να αναρωτηθείς αν αυτή η σχέση σε ικανοποιεί και αξίζει για να ανησυχείς.

Έλλειψη εκτίμησης και σεβασμού:

Ο αμοιβαίος σεβασμός είναι το θεμέλιο μιας υγιούς σχέσης. Αυτό σημαίνει ότι οι σύντροφοι δεν υποτιμούν, δεν προσβάλουν και δεν υποβιβάζουν ο ένας τον άλλον. Αντιθέτως, σέβονται, θαυμάζουν και προσφέρουν υποστήριξη και ασφάλεια ο ένας στον άλλον.

Αν έχεις την αίσθηση ότι το ταίρι σου αξιολογεί τη γνώμη του ως σημαντικότερη από τη δική σου, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η σχέση έχει λιγότερες πιθανότητες να εξελιχθεί θετικά.

Επίσης, οι σχέσεις βασίζονται στην έννοια της συντροφικότητας. Αυτό σημαίνει ότι οι στόχοι της ζωής του ζευγαριού χρειάζεται να είναι συμβατοί και να υπάρχει σεβασμός στα όρια του καθενός.

Ίσως αισθάνεσαι και πιστεύεις πως λόγω της σχέσης, τα όνειρα και οι στόχοι σου απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο από εσένα. Χρειάζεται να δώσεις σημασία και βαρύτητα στις μικρές ενδείξεις και να αναλογιστείς πως ίσως έχει έρθει η στιγμή να αποχωρήσεις από τη σχέση που πιθανότατα δε σου προσφέρει την εκτίμηση και την υποστήριξη που χρειάζεσαι.

Έλλειψη υποστήριξης και έντονη κριτική:

Το ταίρι μας χρειάζεται να είναι στο πλευρό μας ο μεγαλύτερος υποστηρικτής μας. Αν δεν υπάρχει υποστήριξη αλλά υπάρχει έντονη συνεχόμενη κριτική, αυτό είναι ένα ανησυχητικό σημάδι.

Χρειάζεται να δώσεις σημασία στα σημάδια και να αναλογιστείς αν στρέφεται συχνά εναντίον σου, έστω και μέσω της χρήσης χιούμορ, ή μήπως αυτό που σου παρουσιάζει ως ειλικρίνεια αγγίζει πολλές φορές τα όρια της προσβολής.

Αν λοιπόν η αλληλεπίδραση με το ταίρι σου σε κάνει να χάνεις σιγά σιγά την αυτοπεποίθηση σου, ίσως είναι καιρός να αποχωρήσεις από αυτήν την σχέση. Αξίζει να πούμε πως δεν είναι λίγες οι φορές που αυτού του είδους οι συμπεριφορές αποτελούν τα πρώτα σημάδια της ψυχολογικής βίας.

Αντιπάθειες με οικογένεια και φίλους:

Οι υγιείς σχέσεις περιλαμβάνουν και υγιείς σχέσεις με φίλους και οικογένεια. Οι υγιείς σχέσεις παίρνουν δύναμη από τις εξωτερικές συνδέσεις με άλλους αγαπημένους ανθρώπους του καθένα.

Αν τα άτομα που σε αγαπούν και σε στηρίζουν βλέπουν ότι το άτομο που αγαπάς δεν σε κάνει ευτυχισμένο, από τη μια πλευρά ίσως να είναι περισσότερο προστατευτικοί απέναντί σου απ’ όσο χρειάζεται. Από την άλλη όμως, μπορεί να είναι καλή ιδέα να ακούσεις τις απόψεις τους. Kαθώς ίσως διακρίνουν κάτι στο ταίρι σου που λόγω του ενθουσιασμού, εσύ να δεν είσαι σε θέση να διακρίνεις.

Διαβάστε επίσης  Γονεϊκή αγάπη: Μπορεί ένας γονέας να αγαπάει περισσότερο ένα από τα παιδιά του;

Αν πάλι εσύ δε συμπαθείς τους φίλους του/της συντρόφου σου, θυμήσου πως δεν είναι απαραίτητο ο σύντροφός να μοιάζει με τους φίλους του.

Παρότι η σχέση τους διαμορφώθηκε με βάση ορισμένα κοινά στοιχεία, χρειάζεται να προσπαθήσεις να εντοπίσεις ποια είναι αυτά. Στη συνέχεια, αυτά θα σου δώσουν ορισμένες απαντήσεις για το κοινό σας μέλλον και έτσι θα μπορέσεις να αποφασίσεις τι θα κάνεις.

Κακοποίηση:

Εάν βρίσκεσαι μια σχέση όπου δέχεσαι λεκτική, σωματική, ψυχολογική ή/και σεξουαλική κακοποίηση, τότε δεν πρέπει να συνεχίσεις με αυτήν τη σχέση.

Για να επιβιώσει οποιαδήποτε σχέση, ο αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ των ατόμων είναι απαραίτητος και υπάρχει ένα όριο που πρέπει να φροντίσουν να τηρούν οι σύντροφοι.

Κανείς δεν δικαιούται να προκαλέσει κακοποίηση οποιουδήποτε είδους σε κανέναν. Εάν βρίσκεσαι σε μια σχέση όπου υποφέρεις καθημερινά από κακές συμπεριφορές, παρενοχλήσεις και βία, αυτό είναι ένα ηχηρό σημάδι πως χρειάζεται να αποχωρήσεις από αυτήν την σχέση.

Δεν υπάρχει μέλλον σε αυτές τις σχέσεις και δεν υπάρχει κανένας καλός λόγος που πρέπει να υφίσταται κανείς τέτοιου είδους συμπεριφορές από κανέναν. Ούτε καν από αυτούς που πιστεύεις ότι αγαπάς.

Μην προσπαθείς να δικαιολογήσεις τις πράξεις αυτές. Εάν κάποιος είναι βίαιος και σε παρενοχλεί διαρκώς, τότε ήρθε η ώρα να αναλάβεις δράση.

Λοιπόν, να χωρίσω ή να μη χωρίσω;

Κάθε σχέση είναι αφορμή για μια σειρά από διδάγματα βοηθώντας μας να πάμε λίγο πιο πέρα. Γνωρίζοντας λιγάκι καλύτερα το εαυτό μας. Εναποθέτουμε πολλές από τις απαιτήσεις και προσδοκίες μας στις ερωτικές μας σχέσεις.

Μια σχέση μπορεί να μην μας ικανοποιεί και να αποτύχει όταν έχουμε μη ρεαλιστικές προσδοκίες για αυτήν και είμαστε αδύναμοι να εντοπίσουμε τις αλλαγές που της κάνουν κακό.

Μερικές φορές όμως, καταλήγουμε να παίρνουμε αποφάσεις που μετανιώνουμε αργότερα. Κάποιες φορές από βιασύνη, άλλες από παρεξηγήσεις, μερικές φορές από λανθασμένες κρίσεις και μερικές φορές από λάθη. Τα παραπάνω είναι γενικά σημάδια, όχι ολοκληρωμένη εικόνα.

Το μόνο άτομο που γνωρίζει την ποιότητα της σχέσης είναι μόνο τα άτομα που την απαρτίζουν. έτσι, χρειάζεται εσωτερικός διάλογος και ζύγισμα προτού αποφασίσει κανείς να αποχωρίσει από μια σχέση.

Εάν πιστεύεις ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πιθανότητες να σωθεί η σχέση και αν θεωρείς πως είσαι με το σωστό άτομο, τότε μίλησε και επικοινώνησε αποτελεσματικά με το ταίρι σου για να αποκαταστήσετε από κοινού οποιαδήποτε ζητήματα προέκυψαν.

Όμως, αν πιστεύεις ότι είναι πολύ αργά για να διορθώσετε τα πράγματα και δεν υπάρχει τρόπος να συνεχίσεις με αυτήν τη σχέση, μην αφήνεις το φόβο για το άγνωστο να σε εμποδίζει από το να λάβεις τη σωστή απόφαση.

Μη ξεχνάς πως μερικές φορές είναι καλύτερο να κυνηγάτε τα σωστά για εμάς από ότι τα εύκολα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Στην εικόνα απεικονίζεται ένα ζευγάρι εφήβων στην δεκαετία του '80. Είναι ντυμένοι με ρόζ γυναικείες μπιτζάμες και ξαπλώνουν σε ένα κρεβάτι.

Lisa Frankenstein: Mary Shelley του ’80

 Η Lisa Frankenstein είναι μια αμερικανική κωμική ταινία τρόμου του
Για να πας μπροστά, πρέπει να αφήσεις πίσω

Για να πας μπροστά, πρέπει να αφήσεις πίσω

Για να πας μπροστά, πρέπει να αφήσεις πίσω. Το παρελθόν.