Ρούχα: πώς επηρεάζει τη διάθεση το ντύσιμό μας

πηγή εικόνας: pinterest.com

Πώς η ψυχολογία σχετίζεται με «άψυχα» πράγματα

Η ψυχολογία μας επηρεάζεται από πολλούς εξωτερικούς παράγοντες, χωρίς αυτό να γίνεται πάντα άμεσα αντιληπτό από του ίδιους μας. Υπάρχουν διάφορα πράγματα, ακόμη και άψυχα που μπορούν να μας «ανεβάσουν» ή να μας «ρίξουν» ψυχολογικά. Άλλες φορές βέβαια η δική μας ψυχική προδιάθεση, είναι αυτή που φορτίζει άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά, τα πράγματα που μας περιβάλλουν. Μέσα σε αυτούς τους εξωτερικούς παράγοντες, συγκαταλέγονται και τα ρούχα μας και γενικότερα οι ενδυματολογικές μας επιλογές.

Ρούχα και ψυχική διάθεση

Τα ρούχα μας σχετίζονται άμεσα με τη διάθεσή μας και τα συναισθήματά μας. Πολλές φορές, μόνο από τα ρούχα ή τη γενικότερη εμφάνιση ενός ατόμου, μπορούμε και να το ψυχολογήσουμε, ως ένα βαθμό. Τα ρούχα μας μπορούν να εκφράσουν πώς αισθανόμαστε, λειτουργώντας δηλαδή η ψυχική μας διάθεση, από μέσα προς τα έξω. Είναι εφικτό όμως να υπάρχει και αντίστροφη πορεία, δηλαδή τα ίδια τα ρούχα να είναι υπεύθυνα για τα συναισθήματα που θα προκύψουν. Η τελευταία αυτή σχέση, που λειτουργεί από έξω (ρούχα), προς τα μέσα (ψυχολογία & συναισθήματα), είναι βέβαια πιο σπάνια. Συνήθως ίσως τα ρούχα να παραπέμπουν στην ενθύμηση μιας παλαιότερης στενάχωρης κατάστασης και αυτό να είναι που μας επηρεάζει υποσυνείδητα.

Τα ρούχα επηρεάζουν τη ψυχολογία ή η ψυχολογία τα ρούχα;

Τα ίδια τα ρούχα δεν είναι εύκολο να καθορίσουν το πώς νιώθουμε. Εάν είμαστε πολύ χαρούμενοι και νιώθουμε αυτοπεποίθηση, δεν είναι εύκολο να ανατραπεί αυτό μόνο από ένα ύφασμα. Επιπλέον, εάν νιώθουμε θλίψη και δεν είμαστε σίγουροι για τον εαυτό μας, δε μπορούμε να το ανατρέψουμε, μόνο από την επιλογή ενός όμορφου ρούχου. Τις περισσότερες φορές η διάθεσή μας είναι αυτή που υπερισχύει και καθορίζει τα ρούχα και όλο μας το στυλ και όχι τα ρούχα τη διάθεσή μας. Αυτό συμβαίνει καθώς όταν είμαστε σε μία δύσκολη κατάσταση, επηρεάζεται και ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα γύρω μας. Έτσι και οι επιλογές μας, ενδυματολογικές και μη, εκδηλώνουν και “μαρτυρούν” την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.

Τα σημεία της εμφάνισης μας, που υποδηλώνουν τη ψυχική μας διάθεση

Όταν δεν νιώθουμε καλά ή βιώνουμε μία περίοδο έντονου στρες, τείνουμε να αμελούμε τον εαυτό μας και να μην προσέχουμε τι επιλέγουμε γι αυτόν. Επομένως και τα ρούχα, μπορεί να είναι επιλεγμένα με βιασύνη ή να μην είναι καθαρά και περιποιημένα. Η ψυχική μας διάθεση εκδηλώνεται στα ρούχα μας μέσα από τις τον τρόπο που τα φοράμε, τα χρώματα που έχουμε επιλέξει, ή ακόμη και τον μεταξύ τους συνδυασμό. Για παράδειγμα, τα ρούχα μπορεί να μην έχουν φωτεινότητα ή λάμψη ακόμη κι αν πρόκειται για καλή ποιότητα ρούχων. Η διάθεσή μας είναι ικανή να ανεβάσει ή να κατεβάσει ακόμη και την ποιότητα των ρούχων. Ακόμη και πολύ ακριβά και καλοραμμένα ρούχα, εάν φορεθούν με λάθος τρόπο, δεν είναι δυνατό να δείξουν την αξία τους.

Η φωτεινότητα και η χρωματική επιλογή δεν είναι όμως η μόνη ένδειξη. Υπάρχουν άτομα που επιλέγουν πολύ συχνά σκουρόχρωμα ρούχα ή ακόμη έχουν υιοθετήσει και total black look, αλλά βρίσκονται σε θετική διάθεση. Επίσης τα μαύρα ρούχα εμφανίζονται συχνά και ως εργασιακή ενδυμασία. Καθώς θεωρείται μία κομψή επιλογή που κολακεύει όλες τις ηλικίες και τους τύπους σώματος. Επομένως δεν αρκούν τα μαύρα ρούχα ως ένδειξη κακής ψυχολογίας, εφόσον αποτελούν συνειδητή επιλογή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα ρούχα που υποδηλώνουν κακή διάθεση δε μοιάζουν να έχουν επιλεγεί μετά από σκέψη. Αντιθέτως φαίνεται να έχουν επιλεγεί βιαστικά ή στη τύχη. Ακόμη πολλές φορές ένα άτομο μπορεί να φοράει διαρκώς τα ίδια ρούχα, διότι δεν έχει διάθεση να ασχοληθεί με την εύρεση νέων επιλογών. Τέλος, μία ακόμη ένδειξη, είναι και η απουσία αξεσουάρ, μακιγιάζ και χτενίσματος. Ένα άτομο με κακή διάθεση δε θα ψάξει αξεσουάρ, δε θα κάνει μακιγιάζ και δε θα φτιάξει περίτεχνα τα μαλλιά του.

Στάδια ψυχολογικής κατάρρευσης και εξωτερικής εικόνας

Βέβαια σε κάθε περίπτωση υπάρχουν διαβαθμίσεις. Όπως και η ίδια η ψυχολογία, από την πολύ καλή έως την πολύ κακή έχει στάδια, έτσι και οι συνέπειές της έχουν αντίστοιχη μορφή. Ένα άτομο που έχει μία σύντομη περίοδο άγχους ή θλίψης, ενδέχεται να παραμελήσει τον εαυτό του, μόνο για τη συγκεκριμένη περίοδο, ίσως και λόγω έλλειψης απαιτούμενου χρόνου. Αντιθέτως κάποιο άτομο με χρόνιο άγχος, βαθιά θλίψη ή και κατάθλιψη, μπορεί να έχει παραιτηθεί εξ ολοκλήρου από την προσπάθεια να «φαίνεται» καλά, ενώ δεν είναι. Σε αυτή τη περίπτωση δεν υπάρχει η παραπάνω παροδικότητα, αλλά μία μονιμότητα. Επομένως, το άτομο αυτό θα έχει μία σαφώς πιο ατημέλητη όψη για μεγαλύτερη περίοδο χρονικά. Έτσι, για αντίστοιχο διάστημα, δε θα προσέχει τα ρούχα του, τη γενικότερη εμφάνισή του, αλλά και τον εαυτό του στο σύνολο που χρειάζεται, ώστε να έχει υγεία.

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βιργινία Τουμπάρη

Είμαι Αισθητικός και Φιλόλογος με Μεταπτυχιακή Ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Έχω Πιστοποίηση στη Διατροφή και τη Φυσική Άσκηση από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επιπλέον έχω Πιστοποίηση στη Σχολική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τέλος, συμμετέχω στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα για Διοικητικό Στέλεχος Επιχειρήσεων με απόκτηση του Internatiοnal Diploma in Business Administration (Διεθνές Δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων), με τρεις διαφορετικές πιστοποιήσεις: 1-Vellum Diploma in Basic Economics, 2-Vellum Diploma in Sales Management, 3-Vellum Diploma in Customer Service. Αγαπώ τη σωστή διατροφή, την άσκηση και τη γενικότερη ευεξία και φροντίδα του ανθρώπινου οργανισμού, εσωτερικά και εξωτερικά. Επιδιώκω τη συνεχή επιμόρφωση και την αυτοβελτίωση σε κάθε δυνατό επίπεδο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;