Ψυχρός άνθρωπος: φοβάμαι να μην πληγωθώ

πηγή εικόνας: in2life.gr

Ας βγάλουμε τη μάσκα του ψυχρού ανθρώπου.

 

Ο ψυχρός άνθρωπος είναι αυτός που μπορείς να πιάσεις χωρίς να αγγίξεις. Εκείνος που καταλαβαίνεις χωρίς να τον νιώσεις. Ο ψυχρός άνθρωπος είναι αυτός που χαμογελάει χωρίς να γελάει κι αυτός που κλαίει μονάχα όταν δε φαίνεται. Ο ψυχρός άνθρωπος είναι αποστασιοποιημένος. Μιλάει πολύ για όλα και λίγο για τον εαυτό του. Ο ψυχρός άνθρωπος είναι εκεί για να σε βοηθήσει και μένει μόνος του όταν χρειάζεται βοήθεια. Δεν ζητάει τίποτα, γιατί κάποτε ζήτησε και δεν πήρε. Έμαθε από τα δύσκολα. Κάποιες φορές είναι σκληρός, γιατί αυτή είναι η άμυνά του.

Ο ψυχρός άνθρωπος, έχει ανάγκη από αγάπη, αποδοχή και φροντίδα. Θέλει να νιώσει ασφάλεια. Ο ψυχρός άνθρωπος φοβάται πολύ κι όσο φοβάται φεύγει.

Τι πραγματικά φοβάσαι;

 

Κατ’ ουσίαν ο φόβος του να μην πληγωθώ εμπεριέχει τον φόβο της απόρριψης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Φοβάμαι να ανοιχτώ, να αποκαλυφτώ στον άλλον, να εκθέσω τον εαυτό μου. Φοβάμαι να εμπιστευτώ, να μοιραστώ κομμάτια του εαυτού μου. Φοβάμαι να δείξω ευαίσθητος, μη τυχόν με θεωρήσουν αδύναμο. Φοβάμαι να δείξω ευάλωτος. Φοβάμαι πως δε θα αρέσω, πως δε θα είμαι αρκετός. Φοβάμαι πως θα πληγωθώ ξανά. Φοβάμαι πως θα απορριφθώ. Φοβάμαι πως θα με αφήσουν. Φοβάμαι πως θα μείνω μόνος. Κι έτσι δίνω χώρο στο φόβο μου”.

Ζώντας, λοιπόν, υπό τον φόβο της απόρριψης δημιουργούμε την ασπίδα του ψυχρού ανθρώπου. Δημιουργούμε σχέσεις με μέτρα ασφαλείας. Αφήνουμε τους άλλους να μας μάθουν όσο θεωρούμε πως δεν απειλούμαστε. Κρατάμε αποστάσεις και δεν διεκδικούμε τίποτα από τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Κρύβουμε τα συναισθήματά μας και αγνοούμε τις ανάγκες μας. Δίνουμε προτεραιότητα στα “θέλω” των άλλων, μιας που έτσι μοιάζουμε αρεστοί.
Κι αν τύχει και κάποιος μας πλησιάσει περισσότερο από όσο αντέχουμε, κάνουμε βήματα πίσω. Προλαβαίνουμε καταστάσεις για να μη μας προλάβουν αυτές και -φαινομενικά τουλάχιστον- προστατεύουμε τον εαυτό μας από τα αρνητικά συναισθήματα.

Αποφεύγουμε τους άλλους και με έναν τρόπο, μέσω της συμπεριφοράς μας, επιβεβαιώνουμε τον αρχικό μας φόβο.

Ο φόβος της απόρριψης μας δείχνει μια παραποιημένη αλήθεια. Οι σχέσεις δοκιμάζονται από μια κουβέντα ή ένα επικριτικό βλέμμα. Χάνουμε τον εαυτό μας, στην προσπάθειά μας να βγούμε αληθινοί. Συχνά, θυμώνουμε, είμαστε επικριτικοί και παρουσιάζουμε έναν εαυτό που απέχει από την πραγματικότητα. Ο ‘ψυχρός άνθρωπος’ παίρνει ξανά χώρο από τον εαυτό μας.

 

  • Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Guy Winch, η απόρριψη ενεργοποιεί τα ίδια μονοπάτια του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται όταν βιώνουμε σωματικό πόνο. Μια μελέτη απεικόνισης του εγκεφάλου (2011) που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών δείχνει ότι η κοινωνική απόρριψη και ο σωματικός πόνος δρουν σε περιοχές του εγκεφάλου του δευτεροβάθμιου σωματοαισθητικού φλοιού και του ραχιαίου οπίσθιου λοβού.

 

Κάνε ένα βήμα τη φορά.

 

  1. Δώσε τον απαραίτητο χρόνο στον εαυτό σου να εξοικειωθεί με τους άλλους ανθρώπους.
  2. Για αρχή, επέλεξε να συναναστρέφεσαι με λίγα άτομα τα οποία θεωρείς πως είναι πιο κοντά σε εσένα.
  3. Όταν αισθανθείς έτοιμος, μοιράσου μαζί τους κάτι “μικρό” για τον εαυτό σου που δεν ήξεραν ώστε να μπορέσεις να δεις τις αντιδράσεις τους.
  4. Αύξησε την αυτοεκτίμησή σου μέσω ασχολιών που γνωρίζεις πως σε κάνουν να νιώθεις καλά.
  5. Αντικατέστησε, μέσα στην ημέρα,  μια αρνητική σου σκέψη με μια θετική.
  6. Επισκέψου έναν ειδικό, ώστε να σε βοηθήσει να διαχειριστείς τόσο τον φόβο σου όσο και τα αρνητικά συναισθήματα.

 

“Κι αν κάποια στιγμή, συναντήσεις έναν  ‘ψυχρό άνθρωπο’, κάνε υπομονή. Δώσε του λίγο χρόνο να σου ανοιχτεί. Στην πραγματικότητα, είναι το μόνο που χρειάζεται “.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Θέμις Αλεβίζου

Ονομάζομαι Αλεβίζου Θέμις και είμαι πτυχιούχος στο τμήμα της ψυχολογίας με κατεύθυνση στην ειδική αγωγή. Αυτήν την περίοδο, εκπαιδεύομαι ,επίσης, στην Γνωστική - Συμπεριφορική ψυχοθεραπεία. Όταν έχω ελεύθερο χρόνο, μου αρέσει να διαβάζω βιβλία, να ακούω μουσική και να γράφω. Κλείνοντας, θα αφήσω εδώ αυτό το quote : "Don't forget to tell yourself positive things daily."

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;