Ψυχοθεραπεία: ό,τι γιατρεύει την ψυχή σου είναι στίγμα για τους άλλους

ψυχοθεραπεία
πηγή εικόνας: https://www.google.com/url?

Πόσες φορές:

Πόσες φορές δεν κάθισες να κοιτάζεις έξω από το παράθυρό σου και να σκέφτεσαι τη ζωή σου. Αυτά που έζησες, αυτά που σε πόνεσαν, αυτά που πραγματικά θα ήθελες να ζήσεις. Να αισθάνεσαι πως έχεις φτάσει στα όριά σου και η επιθυμία σου για να περάσεις την πόρτα του ψυχοθεραπευτή όλο και να μεγαλώνει. Η ψυχοθεραπεία είναι μια απόφαση που θα σου αλλάξει την διαχείριση των συναισθημάτων σου. Υπάρχει όμως και ο φόβος, ο φόβος για το άγνωστο.

ψυχοθεραπεία
πηγή εικόνας: https://www.google.com/url?sa=

Το ταξίδι στην ψυχή σου:

Ένα ταξίδι που δεν είναι σίγουρος στην αρχή κανένας αν θέλει να κάνει. Ένα ταξίδι που θα φανερώσει καλά καμουφλαρισμένα τραύματα. Για αυτό πολλοί είναι  εκείνοι που αρνούνται την βοήθεια του ψυχοθεραπευτή. Φοβούνται να έρθουν αντιμέτωποι με το πρόβλημα. Ένα πρόβλημα που είναι καλά και βαθιά ριζωμένο στην ψυχή του καθενός.  Τραύματα από αυτά που δεν γιατρεύονται με παυσίπονα ούτε με αντιβιώσεις. Από αυτά που αιμορραγούν κάθε μέρα σιγά σιγά και με την πάροδο του χρόνου φτάνουν στην ακατάσχετη αιμορραγία.

ψυχοθεραπεία
πηγή εικόνας: https://www.google.com/url?sa

Το στίγμα της ψυχοθεραπείας και η νοοτροπία κάθε χώρας:

Αν και η νοοτροπία με την ψυχοθεραπεία τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει. Τα προβλήματα της καθημερινότητας, το άγχος, η κατάθλιψη και η μη σωστή διαχείριση των σχέσεων έκαναν την πλειοψηφία να στραφεί στην ψυχοθεραπεία. Ωστόσο η κάθε χώρα έχει την δική της νοοτροπία.

 • Ηνωμένο Βασίλειο

Οι πολίτες της χώρας είναι πολύ εσωστρεφείς. Με την νοοτροπία του “ότι γίνεται πίσω από τις κλειστές πόρτες , μένει εκεί”. Έχουν την κουλτούρα πως πρέπει να δείξεις δυνατός, να αντιμετωπίσεις μόνος σου τα προβλήματα σου. Η ψυχοθεραπεία θεωρείται αδυναμία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 • Μεξικό:

Στο Μεξικό υπάρχει μεγάλη αποδοχή της ψυχοθεραπείας. Δε λείπουν όμως και τα σχόλια του τύπου “η ψυχοθεραπεία είναι για τους τρελούς” και άρνηση πως δε λειτουργεί. Ωστόσο υπάρχει μεγαλύτερη επίγνωση για το τι αντιπροσωπεύει τελικά η ψυχοθεραπεία.

 • Βραζιλία:

Αντιμετωπίζει την ψυχοθεραπεία ως στίγμα. Ενώ είναι μια χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και διαταραχών άγχους.

 • Γαλλία:

Από γενιά σε γενιά πάει η δημοτικότητα της ψυχοθεραπείας στην Γαλλία. Εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με στίγμα την θεραπεία και την επίσκεψη στον ψυχοθεραπευτή από τις μεγαλύτερες ηλικίες.

 • Κίνα:

Τα τελευταία 15 χρόνια έχει την μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα η ψυχοθεραπεία στην χώρα. Η νοοτροπία τους πως δεν χρειάζεται να υποφέρουν αφού μπορούν να κάνουν κάτι γι’ αυτό.

 • Ινδία:

Η χώρα δεν είναι και πολύ εξοικειωμένη με την ψυχοθεραπεία. Δεν είναι πολύ δημοφιλής. Ωστόσο ένας τύπος ψυχοθεραπείας στην Ινδία είναι η αναδρομή στο παρελθόν με ύπνωση. Για να αντιμετωπιστούν προηγούμενες αναμνήσεις.

 • Ιταλία:

Πρέπει να υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα για να επισκεφτούν έναν ψυχοθεραπευτή.

 • Ελλάδα:

Στην Ελλάδα ο φόβος του στίγματος από μια επίσκεψη για ψυχοθεραπεία ακόμα και τώρα στις μέρες μας είναι πολύ έντονος. Η αποκάλυψη πως κάποιο άτομο της οικογενείας ή του στενού φιλικού μας κύκλου επισκέπτεται το γραφείο κάποιου ψυχοθεραπευτή είναι τρομακτική. Στην πραγματικότητα δεν μπορούν να το διαχειριστούν λες και επρόκειτο για την πιο θανατηφόρο ασθένεια. Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως η ψυχοθεραπεία είναι για τους “τρελούς”.

Γιατί διστάζουν:

Διστάζουν πολλοί να καθίσουν στην καρέκλα του ψυχοθεραπευτή γιατί πιστεύουν πως δεν μπορεί να τους βοηθήσει. Γιατί δεν μπορούν να κατανοήσουν τη δουλειά γίνεται. Γιατί αντί να ακούσουν τον εαυτό τους και την ψυχή τους που τους   ζητάει απεγνωσμένα βοήθεια ακούν τους άλλους. Αυτούς που θα πουν μιλά σε μένα. Γιατί πολλοί πιστεύουν πως απλά πας και μιλάς. Πας και καταθέτης την ψυχή σου. Την πληγωμένη σου ψυχή. Διστάζουν γιατί δεν θα βρουν στήριγμα γι’ αυτό που θέλουν να κάνουν.

Η σκέψη που δεν σε αφήνει να προχωρήσεις:

Η μόνη σκέψη που σε κρατάει είναι τι θα πει ο κόσμος. Γιατί όμως να σε νοιάζει ο κόσμος; Γιατί υπάρχουν στενές ιδέες. Όλοι έχουν μεγαλώσει με αρνητικές ιδέες γύρω από τον ψυχοθεραπευτή και τη θεραπεία που προσφέρει. Μια θεραπεία που βάζει εσένα στο προσκήνιο για να λύσεις τα δικά σου θέματα. Δεν σου δίνει λύσεις, σου μαθαίνει τον τρόπο να βρίσκεις την αιτία του κακού. Να μπορείς να διαχειριστής επιτέλους αυτά που σε ταλαιπωρούν χρόνια και υποβόσκουν στο υποσυνείδητο σου. Που κάθε φορά που νοιώθεις πιεσμένος ξεπηδάνε και σε τρώνε. Η σκέψη όμως πως όλοι θα σε στιγματίσουν δε σε αφήνει να κάνεις αυτό που πραγματικά που  θέλει η ψυχή σου.

Τι κάνει ο ψυχοθεραπευτής:

 • Δεν υπάρχουν κουτάκια με λύσεις που σου δίνει ο ψυχοθεραπευτής σου, τις λύσεις τις βρίσκεις μόνος σου.
 • Προσπαθεί ο θεραπευμένος του να φύγει από το γραφείο του με την αυτονόμηση ως εφόδιο.
 • Να μπορεί να παίρνει αποφάσεις για τη ζωή του.
 •  Σε βοηθάει να δουλέψεις με τον εαυτό σου.
 •  Να μάθεις να διαχειρίζεσαι τις καταστάσεις της ζωής σου.
 • Ο ψυχοθεραπευτής ΔΕΝ μπορεί να χορηγήσει φάρμακα.
 • Η δουλειά του είναι να αντιμετωπίζει σκέψεις.
 • Μέσα από την ψυχοθεραπεία οδηγεί τον θεραπευμένο στην επίγνωση.

 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιώρα Γεωργία

Γεννημένη στην Θεσσαλονίκη. Η ανάγκη μου για να εκφράζομαι στην παιδική μου ηλικία με έσπρωξε στο γράψιμο και το διάβασμα. Ταξιδεύω και ονειρεύομαι με τα βιβλία. Δημιουργώ με την γραφή.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;