Ψυχολογία: ποιοι είναι οι βασικοί κλάδοι

Ψυχολογία
Πηγή εικόνας: www.allaboutpsychology.com

 

Ψυχολογία είναι η επιστήμη που μελετά τη σκέψη και τη συμπεριφορά, καθώς και τους κοινωνικούς, βιολογικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που επηρεάζουν αυτούς τους τομείς. Βοηθάει τους ανθρώπους να κατανοήσουν σε βάθος τον τρόπο που ενεργούν οι ίδιοι, αλλά και τον τρόπο που πράττουν οι άλλοι.

 

Ποιοι είναι οι κλάδοι της:

H ψυχολογία αποτελείται από πολλά πεδία. Ο κάθε κλάδος εξετάζει από τη δική του οπτική τον νου και τη συμπεριφορά, έχοντας παράλληλα ως κοινό στόχο τη παροχή βοήθειας σε ανθρώπους με ανησυχίες και προβλήματα και την ενίσχυση της προσωπικής τους ανάπτυξης.

Ας δούμε τους πιο βασικούς τομείς:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kλινική

Η κλινική ψυχολογία επικεντρώνεται στην αξιολόγηση, τη διάγνωση και τη θεραπεία των ψυχικών διαταραχών ή των δυσλειτουργιών. Ένας κλινικός ψυχολόγος μπορεί να ασχοληθεί με την έρευνα ή τη διδασκαλία και να εργασθεί σε νοσοκομεία, σε δομές ψυχικής υγείας ή ιδιωτικά. Εάν και συχνά βρίσκεται σε ιατρικό περιβάλλον, δε μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα.

 

Συμβουλευτική

Η συμβουλευτική ψυχολογία ασχολείται με τα κοινωνικά, συναισθηματικά, αναπτυξιακά, επαγγελματικά και εκπαιδευτικά ζητήματα. Βοηθάει τα άτομα που αντιμετωπίζουν συναισθηματικές δυσκολίες, άγχος ή κάποια διαταραχή και διευκολύνει τη προσωπική και τη διαπροσωπική τους ανάπτυξη.

 

Σχολική – Εκπαιδευτική

Η σχολική και η εκπαιδευτική ψυχολογία αφορούν τις μαθησιακές δυσκολίες, την εκπαιδευτική διαδικασία, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και τις διαφορετικές μαθησιακές ανάγκες. Οι εκπαιδευτικοί ψυχολόγοι, επίσης, χρησιμοποιούν ψυχομετρικά εργαλεία όπως τα τεστ ΙQ, για να αποκτήσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με το πώς πρέπει να προσεγγίσουν τον κάθε μαθητή.

 

Γνωστική

Η γνωστική ψυχολογία μελετάει τη σκέψη, τη προσοχή, τη μνήμη, την αντίληψη, τη γλώσσα, τη λήψη αποφάσεων και την επίλυση προβλημάτων. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζει τον τρόπο που ο εγκέφαλος μαθαίνει, επεξεργάζεται και χρησιμοποιεί τις πληροφορίες που λαμβάνει. Ένας γνωστικός ψυχολόγος μπορεί να εργασθεί στο τομέα της έρευνας, σε πανεπιστήμια, σε νοσοκομεία και σε κέντρα αποκατάστασης.

 

Εξελικτική

Η εξελικτική ψυχολογία έχει ως αντικείμενο την μελέτη των αλλαγών σε γνωστικό, συναισθηματικό και κοινωνικό επίπεδο από τη προγεννητική περίοδο ως την ενήλικη ζωή. Ο αναπτυξιακός ψυχολόγος μπορεί να εργασθεί σε κέντρα φροντίδας ή να ασχοληθεί με την έρευνα, εμπλουτίζοντας τις ήδη υπάρχουσες θεωρίες με νέα δεδομένα.

 

Κοινωνική

Η κοινωνική ψυχολογία εστιάζει στη συμπεριφορά των ατόμων από διάφορα περιβάλλοντα. Μελετά τη κοινωνική αλληλεπίδραση, την ομαδική συμπεριφορά, τις κοινωνικές επιρροές στη συμπεριφορά και την επιθετικότητα.

 

Νευροψυχολογία

Η νευροψυχολογία είναι το πεδίο που μελετά τον τρόπο που επηρεάζονται οι σκέψεις, τα συναισθήματα και η συμπεριφορά από τον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Συνδυάζει μεθόδους από διάφορους τομείς της ψυχολογίας, όπως τη κλινική, τη γνωστική και την αναπτυξιακή.

 

Ψυχολογία της Υγείας

Η ψυχολογία της υγείας έχει ως αντικείμενο τη συναισθηματική, σωματική, κοινωνική και συμπεριφορική υγεία. Εξετάζει τις αντιδράσεις των ανθρώπων σχετικά με τη κατάσταση της υγείας τους και πως συμπεριφέρονται ανάλογα με την ιατρική κατάσταση που βιώνουν. Επιπλέον, ειδικεύεται στην ομαλή προσαρμογή σε κλινικά περιβάλλοντα και στηρίζει τους ανθρώπους οι οποίοι πάσχουν από σοβαρές ασθένειες.

 

Δικαστική

Η δικαστική ψυχολογία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον νόμο. Ένας ψυχολόγος που απασχολείται σε αυτόν τον τομέα, έχει ως κύριες δραστηριότητες την επιλογή ενόρκων, την ενασχόληση με τα αποδεικτικά στοιχεία και την αξιολόγηση των μαρτύρων και των υπόπτων. Μπορεί να εργασθεί σε φυλακές, σε δικαστήρια και να βοηθήσει στην επανένταξη των φυλακισμένων.

 

 

Πηγή:

  • Types of psychology. Ανακτήθηκε από www.psychologenie.com. (τελευταία πρόσβαση 20.01.2021).

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Έλενα Μαμακάκη

Κλινική Ψυχολόγος Msc

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;