Ψυχογενής ανορεξία

ψυχογενής ανορεξία

Η ψυχογενής ανορεξία ανήκει στις διαταραχές πρόσληψης τροφής. Ξεκινάει συνήθως κάπου στην αρχή ή στα μέσα της εφηβείας και είναι από τις διαταραχές που παρουσιάζονται συχνότερα στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες. Η έναρξή της είναι πιθανό να συμβεί μετά από μια δίαιτα αδυνατίσματος ή να μετά από ένα στρεσογόνο γεγονός. Εδώ, βέβαια, πρέπει να πούμε πως στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για κυριολεκτική «ανορεξία» που σημαίνει απώλεια της όρεξης κάποιου για φαγητό γιατί παρόλο οι άνθρωποι με τη διαταραχή αυτή υποβάλλονται σε ασιτία, διατηρούν την όρεξή τους και μάλιστα οι περισσότεροι ασχολούνται έντονα με θέματα που έχουν σχέση με το φαγητό όπως οι συνταγές μαγειρικής ή το μαγείρεμα για άλλους. Σύμφωνα με το DSM-IV-TR, για να πάρει κάποιος τη διάγνωση της ψυχογενούς ανορεξίας χρειάζονται κάποια κριτήρια.

ψυχογενης ανορεξιαΤο πρώτο κριτήριο αφορά την άρνηση του ατόμου να διατηρήσει το βάρος του σε φυσιολογικά επίπεδα. Η επιθυμία του είναι να χάσει βάρος ή και να παραμείνει λεπτό (συνήθως αυτό σημαίνει ότι το βάρος του είναι χαμηλότερο από το 85% του βάρους που ορίζεται ως φυσιολογικό ανάλογα με το ύψος και την ηλικία του) κάτι που προσπαθεί να το πετύχει με διάφορους τρόπους. Μπορεί για παράδειγμα να κάνει δίαιτα ή να ασκείται σε υπερβολικό βαθμό. Είναι πιθανό, επίσης, να καταφεύγει σε «καθαρτικές συμπεριφορές» όπως είναι οι εμετοί και η χρήση διουρητικών και καθαρτικών. Έτσι μπορούμε να διαχωρίσουμε τη διαταραχή της ψυχογενούς ανορεξίας σε δύο τύπους: α) στον περιοριστικό τύπο στον οποίο το άτομο χάνει βάρος μέσω αυστηρής δίαιτας και β) στον τύπο υπερφαγίας –κάθαρσης στον οποίο το άτομο εκδηλώνει συμπεριφορές υπερφαγίας- κάθαρσης, δηλαδή, καταναλώνει μεγάλες ποσότητες φαγητού και μετά χρησιμοποιεί τρόπους κάθαρσης για να «απαλλαγεί» από αυτά που έφαγε. Ένα άλλο κριτήριο για τη διάγνωση αυτής της διαταραχής είναι ο έντονος φόβος το ατόμου ότι θα πάρει βάρος. Το άτομο με ανορεξία φοβάται μήπως γίνει παχύ κι αυτός ο φόβος του δε σταματάει ακόμα κι όταν έχει χάσει πάρα πολύ βάρος και είναι ιδιαίτερα λεπτό. Ακόμα και τότε πιστεύουν ότι είναι υπέρβαρα ή ότι έχουν «πάχος» σε κάποια συγκεκριμένα μέρη του σώματός τους. ψυχογενης ανορεξια

Advertisement

Έχουν, δηλαδή, μια στρεβλωμένη εικόνα για το σώμα τους και ελέγχουν συχνά το βάρος τους και το μέγεθος του σώματός τους είτε με το να ζυγίζονται είτε με το να κοιτάζουν το σώμα τους στον καθρέφτη και να μετρούν τις αναλογίες του. Τέλος, η αμηνόρροια, δηλαδή η απουσία της εμμήνου ρύσεως στις γυναίκες, στις γυναίκες είναι ακόμα από τα κριτήρια που ορίζει το DSM-IV-TR για τη διάγνωση της διαταραχής αυτής. Εκτός από τα παραπάνω, άτομα με ψυχογενή ανορεξία μπορεί να παρουσιάσουν ψυχανακαστικές σκέψεις και συμπεριφορές, επιθετικότητα, τελειομανία, δύσκαμπτη προσωπικότητα κ.α.

Όσο αναφορά, τώρα, την αιτιολογία της διαταραχής αυτής εξετάζονται διάφοροι παράγοντες όπως γενετικοί νευροβιολογικοί, αλλά και κοινωνικοπολιτισμικοί. Δεν είναι σκόπιμο στο παρόν άρθρο να αναλύσουμε καθέναν από αυτούς τους παράγοντες ξεχωριστά. Θα πούμε μόνο ότι το δεν είναι πολύ πιθανό να υπάρχει μόνο ένας και μοναδικός παράγοντας που σχετίζεται μ’ αυτή τη διαταραχή. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες φαίνεται ότι η εκδήλωσή της έχει να κάνει με τη συνύπαρξη διάφορων επιβαρυντικών παραγόντων.

Η ψυχογενής ανορεξία είναι μια διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στο άτομο, ακόμα και να απειλήσει την ίδια του τη ζωή. Το θετικό είναι ότι τελικά το 70% περίπου των ανθρώπων αυτών την ξεπερνούν. Αυτό συνήθως συμβαίνει μέσα σε 7-8 χρόνια, ένω μέχρι να επέλθει μια σταθερή κατάσταση στη διατροφή και το βάρος τους, μπορεί να υπάρξουν κάποιες υποτροπές.

Η στέρηση τροφής και η χρήση καθαρτικών μπορεί να επιφέρουν πολλές και δυσάρεστες βιολογικές συνέπειες:

 • Μείωση αρτηριακής πίεσης
 • Επιβράδυνση καρδιακού ρυθμού
 • Μείωση οστικής μάζας
 • Γαστρεντερολογικά και νεφρικά προβλήματα
 • Απώλεια μαλλιών
 • Ξηρότητα δέρματος
 • Αλλαγές στο επίπεδο των ορμονών κ.α.

Τα άτομα αυτά είναι πιθανό να παρουσιάσουν και ελλείμματα σε διάφορες λειτουργίες νευροψυχολογικής φύσης όπως:

Advertisement
 • Μνήμη
 • Προσοχή
 • Εκτελεστικές λειτουργίες
 • Αφαιρετική σκέψη
 • Ευελιξία σκέψης
 • Οπτικοχωρική αντίληψη κ.α.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι είναι σημαντικό τα άτομα που υποφέρουν να αναζητούν έγκαιρα τη βοήθεια των ειδικών και να συνεργάζονται μαζί τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Βιβλιογραφία:

Κοσμίδου Μ. (2008). Κλινική Νευροψυχολογική Εκτίμηση. Αθήνα: Παρισιάνου.

Kring, A. M., Davison, G. C., Neale, J. M., & Johnson , S. L. (2010). Ψυχοπαθολογία. Αθήνα: Gutenberg.

 

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννήθηκα στα Τρίκαλα. Σπουδάζω ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα με τις σπουδές μου κάνω εθελοντισμό στον ΣΟΨΥ Θεσσαλονίκης και συμμετέχω σε ραδιοφωνικές εκπομπές στο εθελοντικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης. Τα συγγραφικά μου ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως θέματα ψυχολογίας. Γράφω επίσης γνωμικά,ποιήματα και ό,τι άλλο μου υπαγορεύει η έμπνευσή μου...Εκτός απ' την ψυχολογία κ το γράψιμο, αγαπώ τα ταξίδια,τη φύση και τα καλά βιβλία. Επίσης διαχειρίζομαι σελίδα στο facebook, σχετική με θέματα ψυχολογίας, όπου μπορείτε να διαβάζετε περισσότερα άρθρα μου και όχι μόνο. Για να την επισκεφθείτε πατήστε πάνω στο παρακάτω (στρόγγυλο) εικονίδιο:

Αφήστε το σχόλιο σας

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG