Ψυχική ανθεκτικότητα: τι είναι και πώς κατακτάται

ψυχική ανθεκτικότητα
πηγή εικόνας: google.com

 

Όπως γνωρίζουμε με τον όρο ανθεκτικότητα γενικά εννοούμε την αντοχή ενός αντικειμένου. Συγκεκριμένα, ψυχική ανθεκτικότητα ορίζουμε την ικανότητα να αντέχεις τις δυσκολίες, να ξεπερνάς  τα τραυματικά γεγονότα ή τις αποτυχίες. Οι άνθρωποι που είναι εξαιρετικά ψυχικά ανθεκτικοί  βρίσκουν τον τρόπο να θεραπεύσουν τα συναισθήματά τους και συνεχίζουν να κινούνται προς τους στόχους τους.(Resilience | Psychology Today)

Η ψυχική ανθεκτικότητα είναι, μία δυναμική διαδικασία της θετικής προσαρμογής, παρά την ύπαρξη δύσκολων και αντίξοων συνθηκών και παρά την έκθεση σε παράγοντες επικινδυνότητας. (Cicchetti & Becker, 2000 – Luthar, 2006 – Masten, 2001, 2007 – Rutter, 2006).

ψυχική ανθεκτικότητα
πηγή εικόνας: google.com

 

Ψυχική ανθεκτικότητα: Διαδικασία ή ικανότητα;

Όταν αυτή η διαδικασία, η επαφή δηλαδή του εαυτού μας με μια δύσκολη κατάσταση επαναλαμβάνεται, φτάνει να γίνεται ικανότητα. Η ικανότητα αυτή φυσικά δεν είναι έμφυτη, αντιθέτως κατακτάται. H ψυχική ανθεκτικότητα  μπορεί να κατακτηθεί ή και να βελτιωθεί σε μεγαλύτερο βαθμό στους ανθρώπους που συνειδητοποιούν σε βάθος πως τα αρνητικά συναισθήματα όπως η λύπη, η απογοήτευση, ο θυμός, ο φόβος  λειτουργούν ως μέσα για την αυτοβελτίωσή τους. Συνεπώς, δεν επηρεάζονται αρνητικά από τις αντιξοότητες που έρχονται αντιμέτωποι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το γεγονός βέβαια, ότι θα χαρακτηρίσουμε κάποιον ανθεκτικό απέναντι σε μία δύσκολη κατάσταση δεν σημαίνει ότι δεν έχει συναισθήματα ή ότι δεν έχει επηρεαστεί από αυτήν. Το άτομο αυτό όμως που έχει αναπτύξει την ψυχική ανθεκτικότητα θα αντιμετωπίσει την δυσκολία ως ένα μία κατάσταση που θα του δώσει θετικά στοιχεία.

Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με προκλήσεις  ή προβλήματα που αφορούν τις ανθρώπινες σχέσεις σε διάφορα περιβάλλοντα.

Πώς θα μπορέσεις να γίνεις ψυχικά ανθεκτικός απέναντι σε αυτά;

ψυχική ανθεκτικότητα
πηγή εικόνας: google.com

Δες καθαρά την οποιαδήποτε κατάσταση. Να είσαι ρεαλιστής. Το να αναγνωρίζεις την αντιξοότητα και να μην την σκεπάζεις ή την προσπερνάς είναι πολύ σημαντικό. 

Πίστεψε στον εαυτό σου και ότι μπορείς να τα καταφέρεις βγαίνοντας νικητής. Κάθε δύσκολη κατάσταση σου δίνει πάντα και κάτι θετικό.

Σκέψου καθαρά αυτό που σε αγχώνει ή σε προβληματίζει. Αν χρειάζεσαι λύση, αυτή τις περισσότερες φορές είναι μέσα μας. Ξεκινάει από εμάς κι από τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα.

Συναναστρέψου με ανθρώπους που σε κάνουν να είσαι ο εαυτός σου. Ό,τι θεωρείς τοξικό μην το αφήνεις να σε καταβάλλει.

Η αυτογνωσία, η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση και ο διάλογος είναι τα μόνα όπλα σου για να κατακτήσεις την ψυχική σου ανθεκτικότητα.

Η ανθεκτικότητα του χαρακτήρα μας λοιπόν, είναι μία δεξιότητα που κατακτάται από τον ίδιο μας τον εαυτό. Το πρόβλημα παύει να είναι πρόβλημα όταν εσύ θα το αντιμετωπίσεις ως μια πρόκληση.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αναστασία Σουλελέ

Φιλόλογος-Γλωσσολόγος

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;