Ψυχική ανθεκτικότητα: είναι χάρισμα ή ικανότητα;

 

πηγή εικόνας: https://www.ohotto.com/understanding-the-soul-contract-of-a-light-worker/

 

 

Η ψυχική ανθεκτικότητα ως ικανότητα:

Η ψυχική ανθεκτικότητα είναι μια ικανότητα που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος ή μια κοινωνία ολόκληρη. Η ψυχική ανθεκτικότητα είναι μια ικανότητα που πρέπει να αναπτύξουμε στις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε. Η δυνατότητα μας να ξεπεράσουμε και να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση που μας περιβάλλει ως άτομο και ως κοινωνία είναι πολύ σημαντική.

Η ψυχική ανθεκτικότητα είναι η δυνατότητα ενός ανθρώπου να ξεπερνά αλλά και να προσαρμόζεται στις αντιξοότητες, τις έντονα στρεσογόνες καταστάσεις ή τις μεγάλες και δυσάρεστες αλλαγές στην ζωή του. Να συνεχίζει προσπαθώντας να επαναφέρει την καθημερινότητα του στα προηγούμενα επίπεδα πριν περάσει την κρίση στη ζωή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να είναι μια απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, μια οικονομική καταστροφή ή ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που θα αντιδράσουν με αρνητισμό και θα εγκαταλείψουν τις προσπάθειες. Άλλη μερίδα ανθρώπων, που θα προσπαθήσει να προσαρμοστεί  στις συνθήκες και όταν είναι εφικτό να επανέλθει στην κανονικότητα του.

Είναι ένα χάρισμα που το έχουμε εκ γενετής;

Το να έχει κάποιος ψυχική ανθεκτικότητα δεν σημαίνει πως δεν έχει συναντήσει εμπόδια και δυσκολίες στη ζωή του ή ότι δεν έχει χάσει την δύναμη του και τις ελπίδες του. Είναι άτομα που έχουν πονέσει εξίσου και όμως έχουν αναπτύξει στρατηγικές που τον βοηθάνε να βρει τους στόχους του και να συνεχίσει τη ζωή τους ξεπερνώντας τις αντίξοες συνθήκες.

Η ψυχική ανθεκτικότητα όμως είναι ένα χάρισμα που κάποιοι το έχουμε και κάποιοι άλλοι δεν το έχουν;

Στην απάντηση αυτή μπορεί να απαντήσεις μόνο αν απαντήσεις στην ερώτηση μπορώ να αλλάξω τρόπο σκέψης;

Η ψυχική ανθεκτικότητα είναι κάτι που μπορεί να καλλιεργηθεί. Σίγουρα δεν είναι μια εύκολη διαδικασία όπως δεν είναι και μια εύκολη διαδικασία να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε καταστάσεις στη ζωή μας. Είναι μια  αναπτυξιακή διαδικασία. Η ψυχική ανθεκτικότητα μπορεί να εξελιχθεί με τον χρόνο. Ένας σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη και την εξέλιξη της ψυχικής ανθεκτικότητας είναι οι άνθρωποι που έχουμε δίπλα μας. Οι άνθρωποι που αποτελούν τον στενό μας κύκλο. Είναι αυτοί που μπορούν να μας υποστηρίξουν και να μας προσφέρουν αγάπη ειδικά μια δύσκολη περίοδο που έχουμε μεγάλη ανάγκη τη στήριξη των αγαπημένων μας προσώπων.

Θετικά συναισθήματα και ψυχική ανθεκτικότητα:

Τα θετικά συναισθήματα θα σε βοηθήσουν αρκετά ώστε να ξεπεράσεις μια δύσκολη συνθήκη της ζωής σου. Από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνουμε ώστε να βελτιώσουμε την ψυχική ανθεκτικότητα είναι πρώτα να αποδεχτούμε την πραγματικότητα, δηλαδή να έρθουμε αντιμέτωποι με τους φόβους μας και να τους αποδεχτούμε. Είναι ένα σημαντικό στάδιο να αποδεχτούμε  τα συναισθήματα και τους φόβους μας και να έρθουμε αντιμέτωποι με αυτούς. Προσπαθούμε να δούμε μέσα από την αρνητική κατάσταση τη θετική πλευρά. Από κάθε δυσκολία σίγουρα έχουμε μάθει κάτι, και κυρίως έχουμε  μάθει καλύτερα τον εαυτό μας.

Τρίτο, είναι βοηθητικό να θέτουμε στόχους, να αντιμετωπίζουμε την δυσκολία ως πρόκληση. Προσπαθήστε να επιτύχετε την πρόκληση που βάλατε στον εαυτό σας.

Τέταρτο, πίστεψε στον εαυτό σου και στις δυνατότητες σου. Αν τα παρατάτε χωρίς να προσπαθήσετε είναι σίγουρο πως δεν θα τα καταφέρεται αν προσπαθήσετε όμως μπορεί και να τα καταφέρετε. Το γεγονός πως περνάς μια δυσκολία δεν σημαίνει πως δεν έχεις τη δύναμη να το ξεπεράσεις. Επίσης πρέπει να αλλάξεις τρόπο σκέψεις, έχουμε μάθει να εστιάζουμε στα αρνητικά. Αν προσπαθήσουμε να δούμε και τα θετικά κάθε περίπτωσης τότε τα πράγματα θα πάνε πολύ καλύτερα.

Η ανάπτυξη και καλλιέργεια την ψυχικής ανθεκτικότητας δεν είναι μια διαδικασία που μπορεί να επιτευχθεί από τη μία στιγμή στην άλλη είναι μια ικανότητα που θέλει εκπαίδευση και το πιο ιδανικό θα ήταν να γίνει από την παιδική ηλικία ώστε κατά την ενήλικη ζωή να είναι μια ικανότητα που θα μας ακολουθεί σε όλη μας την ζωή. Ωστόσο, είναι μια ικανότητα που εξελίσσεται συνεχώς με την προσωπική μας προσπάθεια.

πηγές:

https://www.psychology.gr/psychiki-anthektikotita/3326-psyxiki-anthektikotita-dyskolies.html

Κουλούρη Νίκη. Α. https://4peoplematters.com


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σαββούλα Μαυρομάτη

Απόφοιτη του παιδαγωγικού τμήματος νηπιαγωγών. Με ιδιαίτερη αγάπη στην ψυχολογία και οτιδήποτε αφορά την ανθρώπινη σκέψη και τα συναισθήματα. Με ελκύει το ανθρώπινο μυαλό και η φύση!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;