Υπερπροστατευτικοί γονείς και “εγκλωβισμένα” παιδιά

Υπερπροστατευτικοί γονείς και "εγκλωβισμένα" παιδιά
LiFO

 

Οι γονείς αποτελούν κεντρικά πρόσωπα στη ζωή των παιδιών τους, φροντίζουν τα παιδιά και τα βοηθούν να εξελίξουν την προσωπικότητά τους. Συχνά, οι γονείς κάνουν όνειρα για το παιδί τους και ευελπιστούν να τα δουν ευτυχισμένα. Οι φυσιολογικοί γονείς ενισχύουν την ανεξαρτητοποίηση των παιδιών τους και επιθυμούν να τα αφήσουν ελεύθερα να εξερευνήσουν τον κόσμο. Λειτουργούν για αυτά ως μια δικλείδα ασφαλείας και αποδέχονται τα διαφορετικά συναισθήματα, επιθυμίες και ανάγκες των παιδιών.

Ωστόσο, αρκετοί γονείς εκφράζουν σταδιακά πιο εξειδικευμένα όνειρα και στόχους για τα παιδιά τους και φαντασιώνονται το ιδανικό επάγγελμα και την ιδανική ζωή για αυτά. Δημιουργούν λοιπόν κάποιες προσδοκίες και περιμένουν από τα παιδιά να τις εκπληρώσουν και να επιλέξουν τη ζωή που οι γονείς τους φαντάζονται για αυτά. Αυτές οι προσδοκίες έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα παιδιά, τα οποία ίσως θέλουν να ακολουθήσουν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής από αυτόν που προωθούν οι γονείς τους.

Αυτοί οι γονείς που εμπλέκονται υπερβολικά στη ζωή των παιδιών τους με ελεγκτικό τρόπο χαρακτηρίζονται υπερεμπλεγμένοι. Οι υπερεμπλεκόμενοι λοιπόν γονείς εκδηλώνουν όμοια συμπεριφορά με τους υπερπροστατευτικούς γονείς, οι οποίοι προσπαθούν συνεχώς να ελέγξουν και να διαφυλάξουν τα παιδιά τους σε υπερβολικό τρόπο με αποτέλεσμα να τα εγκλωβίζουν.

Χαρακτηριστικά των υπερεμπλεκόμενων-υπερπροστατευτικών γονέων:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 • Παρέχουν υπερβολική φροντίδα στο παιδί. Οι γονείς αυτοί ικανοποιούν όλες τις ανάγκες του παιδιού και αποτελούν την βάση ασφαλείας του.Με αυτόν τον τρόπο ωθούν τα παιδιά στον ενστερνισμό μιας παθητικής στάσης και ανημποριάς. Επαναπαύονται στην υπερβολική φροντίδα των γονέων και αδυνατούν να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε κατάσταση στη ζωή τους χωρίς τη συμβολή των γονιών τους.
 • Ασκούν υπερβολικό έλεγχο στο παιδί. Όλες οι δραστηριότητες του παιδιού γίνονται αντικείμενο εποπτείας και ελέγχου.Το παιδί δεν διαθέτει ελεύθερη βούληση και συνέχεια είναι υπό την επιτήρηση των γονιών τους.
 • Επιδιώκουν να προστατεύουν και να προσέχουν υπερβολικά το παιδί. Αυτή η συμπεριφορά αποτελεί συνήθως απόρροια των δικών τους φόβων. Συνοδεύουν το παιδί τους παντού και παρεμβαίνουν έντονα στην προσωπική του ζωή.
 • Επιλύουν τα προβλήματα που αφορούν το παιδί. Οδηγούν με αυτό τον τρόπο το παιδί στην εξάρτηση και το εμποδίζουν από την ανάπτυξη των δικών του δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων.

Όλες αυτές οι συμπεριφορές πηγάζουν από την ανάγκη αυτών των γονιών να ενισχύσουν το αίσθημα ανικανότητας του παιδιού τους, ώστε να οδηγηθούν οι ίδιοι στην αυτοίαση των δικών τους τραυμάτων. Οι γονείς αυτοί παρατείνουν την εξάρτηση του παιδιού τους από αυτούς πιστεύοντας ότι έτσι αποδίδουν αξία στον εαυτό τους. Ωστόσο, αυτή η συμπεριφορά των γονιών επιφέρει πολλές επιπτώσεις στο παιδί.

Αντίκτυπο της υπερπροστατευτικότητας των γονέων στο παιδί:

 • Προκαλεί έντονο στρες στο παιδί και προβλήματα συμπεριφοράς. Πιο συγκεκριμένα, με βάση διάφορες έρευνες η υπερπροστατευτικότητα συνδέεται με αυξημένα επίπεδα άγχους, κατάθλιψης και με χαμηλά επίπεδα αυτονομίας.
 • Επιφέρει στο παιδί δυσκολίες στην σχολική του ζωή. Αυτό συμβαίνει καθώς ένα παιδί με υπερπροστατευτικούς γονείς εκτίθεται σε λιγότερα και πιο περιορισμένα ερεθίσματα, με αποτέλεσμα να υστερεί σε ψυχολογική, κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη σε σύγκριση με τους συνομηλίκους του. Μάλιστα, αυτά τα παιδιά μπορεί να αποτελέσουν αποδέκτες σχολικού εκφοβισμού, καθώς εκλαμβάνεται ως πιο ευάλωτο και αδύναμο να αντιδράσει.
 • Δημιουργεί κωλύματα στις προσωπικές σχέσεις του παιδιού. Ένα παιδί με υπερπροστατευτικούς γονείς έχει υιοθετήσει μια πιο παθητική και αδύναμη στάση στο οικογενειακό του πλαίσιο την οποία μεταφέρει και στις υπόλοιπες σχέσεις του.Αδυνατεί να δημιουργήσει ισότιμες προσωπικές σχέσεις, συσχετίζεται με άλλα άτομα τα οποία λαμβάνουν αυτά τον κυρίαρχο ρόλο στη σχέση.Ενώ συχνά μπορεί να εγκλωβιστεί σε μια κακοποιητική σχέση και να δυσκολευτεί να αποδεσμευτεί από αυτήν.
 • Εμποδίζει την επαγγελματική του σταδιοδρομία. Αυτό συμβαίνει καθώς το παιδί που μεγάλωσε σε ένα προστατευτικό περιβάλλον διαθέτει χαμηλή αυτοεκτίμηση, δυσκολεύεται να λαμβάνει πρωτοβουλίες και να διεκδικεί πράγματα.

Πηγές

 • Υπερπροστασία γονέων: όταν η αγάπη γίνεται εμπόδιο ανακτήθηκε από ioannakouria.gr ( τελευταία πρόσβαση 5/9/20 20:00)
 • Υπερπροστατευτικοί και υπερεμπλεκόμενοι γονείς: Όταν το “υπέρ” του γονιού γίνεται “κατά” του παιδιού ανακτήθηκε από infokids.gr ( τελευταία πρόσβαση 5/9/20 20:00)
 • Όταν η αγάπη των γονέων απέναντι στο παιδί γίνεται υπερπροστατευτικότητα ανακτήθηκε από psychologynow.gr( τελευταία πρόσβαση 5/9/20 20:00)
 • Γονείς ελικόπτερα: τι είναι και γιατί έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια ανακτήθηκε από psychologynow.gr ( τελευταία πρόσβαση 5/9/20 20:00)

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;