Πρωταπριλιάτικη φάρσα ή πραγματικό έγκλημα;

Πηγή εικόνας: https://www.pinterest.es

Πρωταπριλιάτικη φάρσα ή πραγματικό έγκλημα;

Η Πρωταπριλιά είθισται να θεωρείται μέρα στην οποία επιτρέπεται να λέμε ψέματα.

Τύποι ψεμάτων

Σκοπός μας αυτή τη μέρα, είναι να εξαπατήσουμε και να γελάσουμε με την αφέλεια του ατόμου που τσίμπησε και «έφαγε» το ψέμα. Τα ψέματα μπορεί να είναι κραυγαλέα, όπως «Έβαλα το παγωτό στο φούρνο μικροκυμάτων και δεν έλιωσε». Μέχρι το «Μια τρίχα στα μαλλιά σου». Ή ψέματα εμπλουτισμένα με μακάβριο χιούμορ. Όπως το να σκηνοθετήσεις μια σκηνή τρόμου με κέτσαπ στη μπανιέρα με το κοψοχολιασμένο θύμα να σου κατεβάζει καντήλια, όταν ανακαλύπτει το δούλεμα.

Έγκλημα την Πρωταπριλιά

Κάτι τέτοιο επιχειρεί να πετύχει και η ταινία April Fools Day ή ελληνιστί, Έγκλημα την Πρωταπριλιά, του 1986 σε σκηνοθεσία Fred Walton. Σίγουρα υπάρχουν και πιο πρόσφατες σκηνοθετικές απόπειρες του ίδιου θέματος, αλλά, όπως και να έχει, το πρωτότυπο έχει άλλη χάρη. Πρόκειται για μια ταινία που σε φέρνει στα όρια του παραλογισμού, μπερδεύοντας το ψέμα με την αλήθεια. Είναι μια ταινία που δημιουργεί ευχάριστες ή δυσάρεστες νότες σασπένς και μυστηρίου.

Ταξίδι αναψυχής πριν την Πρωταπριλιά

Όλα ξεκινούν με μια παρέα φίλων από το κολλέγιο. Όλοι τους δέχονται την πρόσκληση της φίλης τους Μάφι να περάσουν το σαββατοκύριακο, πριν την Πρωταπριλιά. Το μέρος έχει ενδιαφέρον. Πρόκειται για ένα παλιό οικογενειακό αρχοντικό, που βρίσκεται χτισμένο σε ένα νησί. Η Μάφι προετοιμάζει τις λεπτομέρειες της άφιξης και της διαμονής τους εκεί. Ψάχνοντας βρίσκει ένα κουτί από το οποίο, ανοίγοντάς το, πετιέται μια εκφοβιστική κούκλα, ο Τζακ. Η Μάφι έκπληκτη αναπολεί, πως το κουτί του Τζακ, το είχε πάρει ως δώρο σε ένα παιδικό πάρτι γενεθλίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται

Για να φτάσουν όμως, όλοι οι φίλοι στο νησί, χρειάζεται να ταξιδέψουν με πλοίο. Το πλοίο, όμως, δε θα επιστρέψει να τους πάρει, παρά μόνο μετά το σαββατοκύριακο. Κανένας βέβαια, δε μπορεί να προβλέψει τι τους περιμένει στο νησί, οπότε όλοι τους συμφωνούν και το ταξίδι ξεκινά.  Οι φίλοι σαχλαμαρίζουν μεταξύ τους και δείχνουν να περνούν ευχάριστα. Μέχρι που γίνεται ένα απρόσμενο σοβαρό ατύχημα σε ένα μέλος του πληρώματος, τον Μπακ, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Η άφιξη στο νησί αρχίζει να συνδέεται με ένα συναίσθημα βαρύ.

Η Μάφι η φαρσέρ;

Πηγή εικόνας: https://weminoredinfilm.com

Οι Χάρβεϊ, Νίκη, Ρομπ, Τσαζ, Ναν, Σκιπ, Κιτ  και Αρτς, η ομάδα των οχτώ αλλιώς κατεβαίνουν στο νησί αναζητώντας τη φίλη τους Μάφι. Το μόνο που συναντούν στο διάβα τους κατά την εξερεύνηση του αρχοντικού είναι διάφορες φάρσες που έχει διασκορπίσει η Μάφι για να υποδεχτεί τους επισκέπτες της. Πούρα εκρήγνυνται, ήχοι από μωρό να κλαίει ακούγονται. Μέχρι και πιο χοντρές φάρσες, όπως η ανακάλυψη ηρωίνης στη ντουλάπα ενός από τους επισκέπτες. Όλοι θεωρούν, όμως, πως όλα είναι κομμάτια μιας καλοστημένης φάρσας της Μάφι και δεν ψαρώνουν. Υποψιάζονται κάποιο ψέμα και προσπαθούν να κάνουν τη διαμονή τους στο αρχοντικό άνετη. Έτσι διανυκτερεύουν.

Η απρόσμενη εξαφάνιση λίγο πριν ξημερώσει Πρωταπριλιά

Όμως, την επόμενη μέρα, ένας από τους φίλους τους, ο Σκιπ εξαφανίζεται και προκαλείται γενική αναστάτωση. Λέτε να οφείλεται σε πρωταπριλιάτικη φάρσα; Κανένας όμως, δε δείχνει να ξέρει που βρίσκεται και η Κιτ περιφέρεται στο χώρο προσπαθώντας να ανακαλύψει κάτι. Τελικά βρίσκει κάτι που μοιάζει με το πτώμα του Σκιπ. Στο μεταξύ, η Ναν με τον Αρτς εξαφανίζονται, επίσης.  Η Νίκη επιχειρεί να τους βρει αλλά στην προσπάθειά της αυτή πέφτει σε ένα πηγάδι. Εκεί, θα βρει τα κομμένα κεφάλια του Σκιπ και του Αρτς, να κείτονται μαζί με το πτώμα της Ναν.

Το κάλεσμα σε βοήθεια

Οι εναπομείναντες φίλοι, προσπαθούν να ζητήσουν βοήθεια. Συνειδητοποιούν, όμως, ότι οι τηλεφωνικές γραμμές είναι κομμένες. Και δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία άλλη σύνδεση με τον έξω κόσμο.  Χρειάζεται να περιμένουν μέχρι να ξημερώσει Δευτέρα και να φύγουν με το πλοίο που τους έφερε στο νησί.

Πτώματα παντού παραμονή Πρωταπριλιάς

Σιγά σιγά, ένας προς ένας οι φίλοι εξαφανίζονται και βρίσκονται τα πτώματά τους. Η Κιτ και ο Ρομπ βάζοντας κάτω όλα τα δεδομένα , διαπιστώνουν ότι ο Μπακ, το τραυματισμένο μέλος του πληρώματος, στην πραγματικότητα δεν τραυματίστηκε ποτέ. Δεν είναι ψέμα επίσης, ότι η Μάφι έχει μια δίδυμη βίαια αδερφή τη Μπάφι, η οποία δραπέτευσε από ίδρυμα. Επίσης, συνειδητοποιούν ότι η Μάφι, που είδαν την πρώτη νύχτα στο αρχοντικό δεν ήταν η Μάφι αλλά η Μπάφι που προσποιήθηκε τη Μάφι. Και δεν είναι μόνο αυτό αλλά βρίσκουν και το κομμένο κεφάλι της Μάφι στο υπόγειο, επιβεβαιώνοντας τη σκέψη τους.

Προ πάντων, όχι πανικός την Πρωταπριλιά

Κρύος ιδρώτας έχει αρχίσει να τους λούζει από πάνω μέχρι κάτω. Η ίδια τους η ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο, Η παράφρονας Μπάφι καραδοκεί. Ώσπου η θέα ενός γυαλιστερού μαχαιριού κρεοπωλείου εμφανίζεται μπροστά τους.  Με τη Μπάφι να το κρατά με βλέμμα να σπινθηρίζει μανία καταστροφής και ευχαρίστησης. Το ζευγάρι χωρίζεται με την Κιτ να τρέχει έντρομη κατά το σαλόνι. Κι εκεί συμβαίνει το κάτι ανατρεπτικό.

Ελπίζω να σας έβαλα στο κλίμα της πρωταπριλιάτικης ταινίας, χωρίς να σποϊλάρω το τέλος της.

Πηγή εικόνας: https://www.popsugar.com

Δείτε τη, γιατί όταν σου την έχουνε στημένη, ποτέ μια Πρωταπριλιά δεν είναι όπως φαίνεται.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρία Πολίτη

Αρκετά απασχολημένη να ασχοληθώ με οτιδήποτε άλλο πέρα από το "Άδραξε τη μέρα", με ενδιαφέρει η διατύπωση ποικίλων θέσεων σε ζητήματα που άπτονται της ψυχολογίας και της κοινωνικής πραγματικότητας. Τρελαμένη cineholic και ανεκδιήγητη spoiler addict ταινιών, επιδίδομαι σε αναλύσεις τους με το δικό μου μοναδικό τρόπο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;