Προσωπικότητα: οι 8 τύποι κατά τον Carl Jung

Πηγή εικόνας: toolshero.com

Ο Carl Jung είναι χωρίς αμφιβολία ένα όνομα συνυφασμένο με τον κόσμο και την ιστορία της ψυχολογίας. Κατά την περίοδο της δράσης του, η ιδέα των τύπων της προσωπικότητας ερευνήθηκε από διάφορους επιστήμονες αλλά και φιλοσόφους. Ο Ελβετός ψυχίατρος, εισήγαγε την προσωπική του θεωρία περί προσωπικότητας στο βιβλίο του ”Psycological Types”, το οποίο αποτέλεσε έργο είκοσι χρόνων έρευνας στον τομέα της εφαρμοσμένη ψυχολογίας. Με αυτό, έδωσε μια λεπτομερή περιγραφή αυτού που σήμερα έχει καταστεί ως μια από τις πιο διαδεδομένες τυπολογίες στον κόσμο.

Σημαντικά στοιχεία

Στο διάσημο βιβλίο του, ο Jung έκανε λόγο για τέσσερις παράγοντες που συνθέτουν την προσωπικότητα. Οι παράγοντες αυτοί εμπεριέχουν τη σκέψη, το συναίσθημα, την αίσθηση και το ένστικτο. Τα πρώτα δυο στοιχεία τα κατέταξε στην κατηγορία των ορθολογικών λειτουργιών. Την αίσθηση και το ένστικτο από την άλλη, στην κατηγορία των παράλογων λειτουργιών. Κάθε άτομο έχει περισσότερη ή λιγότερη έμφαση σε οποιαδήποτε από αυτές τις λειτουργίες. Σύμφωνα με τον καταξιωμένο ψυχολόγο, κάθε άνθρωπος από μια κύρια στάση ζωής και μια βασική λειτουργία που τον κατηγοριοποιεί σε έναν συγκεκριμένο τύπο προσωπικότητας.

Η προσωπικότητα κατηγοριοποιείται αρχικά με βάσει τα 4 αυτά στοιχεία
Πηγή εικόνας:Endofthegame.com

Εν συνεχεία, προχωρά και σε μια ακόμη σημαντική διάκριση ανάμεσα στις θεμελιώδεις στάσεις της ζωής του ατόμου: την εξωστρέφεια και την εσωστρέφεια. Ο Carl Jung ήταν ο πρώτος που εισήγαγε τους συγκεκριμένους όρους. Για αυτόν, ως εσωστρέφεια ορίζεται η τάση του ατόμου να εστιάζει στον εσωτερικό του κόσμο. Εξωστρέφεια αντίστοιχα, θεωρεί την προσκόλληση στον εξωτερικό κόσμο από το άτομο. Συνδυάζοντας τα τέσσερα στοιχεία που αναφέρθηκαν πρωτύτερα, καθώς και το ζεύγος εξωστρέφεια-εσωστρέφεια, προκύπτουν οχτώ τύποι προσωπικότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

1. Ο εξωστρεφής διανοητικός

Πολλοί αντικειμενικοί και πιστοί υπήκοοι της λογικής. Οι πράξεις τους πορεύονται με βάση τον ορθολογισμό. Τα άτομα που εμπίπτουν σε αυτό τον τύπο, δέχονται ως αληθινά μονάχα όσα μπορούν να διαπιστευτούν με αρκετές αποδείξεις. Η ευαισθησία ατροφεί στη συγκεκριμένη κατηγορία και για τον λόγο αυτό μπορεί να γίνουν έως και χειριστικοί απέναντι στους άλλους.

2. Ο εξωστρεφής συναισθηματικός

Η επικοινωνία των συναισθημάτων είναι το δυνατό σημείο αυτού του τύπου. Τα άτομα με την προσωπικότητα αυτή μπορούν αβίαστα να μεταδίδουν αυτά που θέλουν στους υπολοίπους. Παράλληλα,σε συλλογικό επίπεδο έχουν την ικανότητα να κατανοούν σε βάθος τους άλλους ανθρώπους. Σε αυτή την διεργασία συμβάλλει σημαντικά το γεγονός πως τα άτομα λειτουργούν με βάσει το συναίσθημα. Από την άλλη πλευρά ωστόσο, εξαιτίας ακριβώς της εξωστρεφούς τους φύσης μπορεί να γίνουν δέσμιοι της κοινωνικής αποδοχής.

3. Ο εξωστρεφής αντιληπτικός

Ο τύπος αυτός αποζητά την απόλαυση στη ζωή του περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Βασική του επιδίωξη είναι να έχει τη δυνατότητα να ικανοποιεί όσες περισσότερες από τις επιθυμίες του. Για να το καταφέρει αυτό, δαπανά πολύ χρόνο, προσπάθεια και χρήμα με σκοπό να βελτιώνει την οικονομική κυρίως κατάσταση του. Η στάση του αυτή ενδέχεται να τον καταστήσει ρηχό και υλιστή στα μάτια των άλλων αλλά και στην πραγματικότητα.

4. Ο εξωστρεφής διορατικός

Η λογική πολλές φορές παραγκωνίζεται σε αυτή την κατηγορία. Η προσωπικότητα αυτή αντιστοιχεί σε περιπετειώδεις ανθρώπους. Είναι ιδιαίτερα δραστήριοι και διακατέχονται από μια μόνιμη ανησυχία. Χαρακτηρίζονται επίσης από μια σιγουριά για το μέλλον. Συλλαμβάνουν διαρκώς ιδέες, μιας και αναζητούν διαρκώς ερεθίσματα. Πολλές φορές εγκαταλείπουν τα πράγμα με τα οποία ασχολούνται στη μέση, ώστε να αφοσιωθούν σε κάτι άλλο.

5. Ο εσωστρεφής διανοητικός

Τα άτομα σε αυτή την κατηγορία κατέχουν υψηλές δυνατότητες πνευματικής δραστηριότητας.Παρόλα αυτά αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να εκφραστούν και να αλληλεπιδράσουν με τους άλλους. Οι κρίσεις τους πολλές φορές ερμηνεύονται ως ψυχρές και αυθαίρετες. Όταν θέτουν έναν στόχο, μπορεί να γίνουν επίμονοι και πεισματάρηδες. Συνήθως προσλαμβάνονται από τους άλλους ως απροσάρμοστοι αλλά παράλληλα και ενδιαφέροντες.

6. Ο εσωστρεφής συναισθηματικός

Αυτή η προσωπικότητα συναντάται σε μοναχικούς ανθρώπους, οι οποίοι δυσκολεύονται να δομήσουν κοινωνικές σχέσεις. Υψώνουν ένα αόρατο τείχος με σκοπό να αποφύγουν να εκτεθούν στον έξω κόσμο. Μπορεί να είναι αρκετά σιωπηλός ή αντίθετα να ξεσπά σε συναισθηματικές κρίσεις. Το αίσθημα της μελαγχολίας είναι ιδιαίτερα σύνηθες σε αυτή την προσωπικότητα. Εξαιτίας της απόμακρης στάσης τους χαρακτηρίζονται πολλές φορές ως αντικοινωνικοί. Ωστόσο, μέσα τους ενδιαφέρονται και για τις ανάγκες των άλλων.

7. Ο εσωστρεφής αντιληπτικός

Στην συγκεκριμένη κατηγορία εντοπίζονται ανεπτυγμένα τα στοιχεία της διανόησης και του συναισθήματος. Τα άτομα αυτά δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στα αισθητηριακά τους βιώματα. Αποδίδουν μεγάλη αξία στο χρώμα, την υφή και το σχήμα. Οι γύρω τους αλλά και οι ίδιοι πολλές φορές δεν καταλαβαίνουν τον εαυτό τους. Ένας εσωστρεφής αντιληπτικός λυπάται ιδιαίτερα όταν ο κόσμος που έχει πλάσει στο νου του δεν αντικατοπτρίζεται και στην σφαίρα της πραγματικότητας. Ο τύπος αυτός συναντάται συχνά σε καλλιτέχνες και μουσικούς.

8. Ο εσωστρεφής διορατικός

Τα άτομα αυτά έχουν τη μεγαλύτερη ευαισθησία άλλα και αντιληπτικότητα από το σύνολο των κατηγοριών. Οι συγκεκριμένες προσωπικότητες έχουν τη δυνατότητα να καταλαβαίνουν με ευκολία τι σκέφτονται και πως αισθάνονται οι άλλοι. Η φαντασία αποτελεί αποφασιστικό γνώρισμα τους. Είναι επίσης ονειροπόλοι και ιδεαλιστές. Συχνά κλείνονται στον δικό τους μικρόκοσμο με απώτερο σκοπό να προστατευθούν και να μην πληγωθούν.

Συμπερασματικά:

Ο  Jung δεν επιδίωκε να δημιουργήσει ένα σύστημα, το οποίο θα προσκολλούσε ταμπέλες στα άτομα. Στόχος του δεν ήταν να απλοποιήσει το πώς κατανοούμε τους ανθρώπους και την προσωπικότητα τους. Αντιθέτως, η τυπολογία κατασκευάστηκε για να αναδείξει το ζήτημα της πολυπλοκότητας της ανθρώπινης υπόστασης. Αφομοιώνοντάς το, ωστόσο, μπορούμε να επωφεληθούμε, να μη βιαζόμαστε να κρίνουμε τους άλλους με ορισμένα χαρακτηριστικά και να θυμόμαστε πως εμείς έχουμε θέαση μονάχα στην κορυφή του παγόβουνου αυτού που στέκεται απέναντι μας.

Ο Καρλ Γιουνγκ με τον λόγο του ενθαρύννει την εμβάθυνση στην προσωπικότητα
Πηγή εικόνας:To-en.gr

Πηγές:

  • Understanding the 8 Jungian Cognitive Functions. Ανακτήθηκε από cognitiveprosecces.com
  • How Psychologist Carl Jung Described Our Personality Types. Ανακτήθηκε από truity.com
  • 8 Psychological Types. Ανακτήθηκε από sporeflection.wordpress.com

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;