Προσαρμογή στο Φθινόπωρο

ΦθινόπωροΤο φθινόπωρο θεωρείται η απαρχή κάθε νέας χρονιάς και μεταβατική περίοδος για τους περισσότερους ανθρώπους. Μιας και είναι η εποχή ανάμεσα στο καλοκαίρι και το χειμώνα, μαζί με τα φύλλα των δέντρων συνήθως πέφτει και η διάθεση των ανθρώπων. Η αλλαγή του καιρού αλλά και η μικρότερη διάρκεια της ημέρας φαίνεται να επηρεάζουν αρκετά την ανθρώπινη συμπεριφορά.

Η μετάβαση από τις διακοπές στη καθημερινότητα πολλές φορές δεν είναι ομαλή. Πρωινή δυσθυμία, εκνευρισμός, ένταση, άγχος και θλίψη είναι κάποια από τα συναισθήματα που κυριαρχούν. Η προσαρμογή στο φθινόπωρο δεν φαίνεται εύκολη υπόθεση όμως είναι εφικτή και μπορεί να γίνει και παραγωγική. Είναι η εποχή που νέα ξεκινήματα λαμβάνουν χώρα και νέες ευκαιρίες δημιουργούνται.

11 Τρόποι προσαρμογής στο Φθινόπωρο

 • Οργανώστε σωστά το χρόνο σας: Η εποχή είναι ιδανική για αναδιοργάνωση, ότι σας δυσκόλεψε τη προηγούμενη χρονιά θα αποτελέσει σημείο αναφοράς ώστε να μην το επαναλάβετε.
 • Ανανεώστε το περιβάλλον που ζείτε, διαβάζετε ή εργάζεστε: Ξεκαθαρίστε τα χρήσιμα πράγματα από τους χώρους σας, κρατείστε λίγα και σημαντικά αντικείμενα, κάνετε μικρές ή μεγάλες αλλαγές στη διαρρύθμιση.
 • Θέστε νέους στόχους: Μικροί βραχυπρόθεσμοι στόχοι και ρεαλιστικοί θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε την αναβλητικότητα και θα τονώσουν την αυτοπεποίθηση σας.
 • Βάλτε προτεραιότητες: Μια λίστα με τις προτεραιότητες σας θα είναι ο οδηγός σας αυτή τη χρονιά. Μέσα σε αυτές εντάξτε στιγμές προσωπικής χαλάρωσης και ποιοτικό χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα.
 • Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή: Η διατροφή συσχετίζεται άμεσα με τη διάθεση και τη συμπεριφορά. Φτιάξτε το δικό σας εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής. Καταναλώνετε εποχιακά φρούτα και λαχανικά. Περιορίστε το έτοιμο φαγητό. Κρατήστε το σώμα και τον εγκέφαλο σας ενυδατωμένο με νερό και χυμούς.
 • Ασκηθείτε σε καθημερινή βάση: Ακολουθήστε την άσκηση ή γυμναστική της αρεσκείας σας που ταιριάζει στο καθημερινό πρόγραμμα σας. Η καθημερινή άσκηση θα βελτιώσει τη διάθεση σας.
 • Κάντε γενναιόδωρες πράξεις: Προσφέρετε λίγο από τον χρόνο και τη φροντίδα σας σε κάποιον που το έχει ανάγκη. Θα ανταμειφθείτε με προσωπική ικανοποίηση και ευτυχία.
 • Ενεργοποιηθείτε κοινωνικά: Εμπλακείτε σε κοινωνικά δρώμενα στη περιοχή σας, γίνετε πιο προσιτοί και θετικοί σε νέους κοινωνικούς κύκλους. Η κοινωνική συναναστροφή αμβλύνει το αίσθημα απομόνωσης που κυριαρχεί.
 • Οργανώστε τον ύπνο σας: Βρείτε τους ιδανικούς, για τη καθημερινότητα σας, ρυθμούς ύπνου και ακολουθήστε πιστά το ωράριο ύπνου και αφύπνισης. Η τήρηση ενός προγράμματος ύπνου θα κρατά τη διάθεση και τη παραγωγικότητα σας σταθερές, καθώς επίσης θα μειώνει τον εκνευρισμό και την ευερεθιστότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 • Συγκεντρωθείτε στη στιγμή: Κάθε στιγμή είναι μοναδική, επικεντρώστε τη προσοχή σας στο παρόν. Ζήστε το μέλλον όταν γίνει παρόν. Η συγκέντρωση στο παρόν θα σας αποφορτίσει από το μη παραγωγικό άγχος.
 • Κάντε κάθε μέρα κάτι διαφορετικό: Βγείτε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας κάνοντας κάθε μέρα κάτι διαφορετικό. Γνωρίστε άλλα μέρη, αλλάξτε διαδρομή για το σπίτι ή τη δουλειά, επιβραβεύστε τον εαυτό σας.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αλίκη Πουλή

Η Αλίκη- Ελένη Πουλή είναι Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια, κάτοχος Αδείας Ασκήσεως Επαγγέλματος. Διατηρεί Ιδιωτικό Γραφείο στην Ηλιούπολη, Αττικής. Αριστούχος Πτυχιούχος BA Hons Ψυχολογία, OU, Μεγάλη Βρετανία Pg. Dip, MSc Ψυχιατρική, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Cardiff (UK) Είναι Μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (BPS), Τομέας Κλινικής Ψυχολογίας. Διαθέτει υψηλή εξειδίκευση στη Ψυχιατρική και τη Διασυνδετική Ψυχιατρική. Έχει ολοκληρώσει πληθώρα μετεκπαιδευτικών κύκλων στη Ψυχιατρική Ακαδημία του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, τα Πανεπιστήμια του San Fransisco, Case Western και Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ.α. Σε επίπεδο επαγγελματικής μετεκπαίδευσης έχει εργαστεί σε δομές Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης καθώς και στο Τμήμα Διασυνδετικής Ψυχιατρικής σε Γενικό Νοσοκομείο. Συνεχίζει την επαγγελματική της μετεκπαίδευση μέχρι και σήμερα σε τομείς που αφορούν τη Ψυχιατρική, Ψυχοφαρμακολογία, Ψυχοπαθολογία, Ανοσοψυχιατρική και Ψυχοθεραπεία. Εξωτερικός Επιστημονικός Συνεργάτης Μονάδας Γνωσιακών Ψυχοθεραπειών, Α’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, ΕΠΙΨΥ Ασχολείται επιπλέον με τον σχεδιασμό μαθημάτων, την Εισήγηση Σεμιναρίων, τη διοργάνωση και υλοποίηση Ημερίδων Ευαισθητοποίησης, την Διαχείριση Ανθρωπίνου Δυναμικού, τη μετάφραση διαγνωστικών/ ψυχοεκπαιδευτικών εργαλείων και τη συγγραφή. Contact: alpoulipsych@gmail.com

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;