Προκλήσεις: η σημαντικότητά τους στη ζωή μας

 

Προκλήσεις
Πηγή εικόνας: menofstyle.gr

Οι προκλήσεις είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε συνεχώς όλοι μας, είτε σε μικρό, είτε σε μεγάλο επίπεδο. Μερικοί τις διαχειρίζονται με ψυχραιμία, ενώ άλλοι τα παρατούν με την πρώτη δυσκολία. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι απαραίτητο να τις αντιμετωπίσουμε ένα βήμα τη φορά, γιατί όλο και κάτι προσπαθούν να μας διδάξουν. Το οφείλουμε στον εαυτό μας.

Πώς οι προκλήσεις μας βοηθούν να γίνουμε καλύτεροι:

 1. Μας κάνουν πιο δυνατούς: Εάν είμαστε διατεθειμένοι να τις αντιμετωπίσουμε, τότε θα είμαστε ανοιχτοί σε καθετί καινούριο στη ζωή μας. Έτσι, θα ξεπεράσουμε τα όρια των δυνατοτήτων μας, συνειδητοποιώντας ότι είχαμε τα εφόδια από την αρχή, όχι όμως τη θέληση να τα αξιοποιήσουμε.
 2. Καλλιεργούμε την επιμονή και την υπομονή μας: Προκλήσεις που είναι απαιτητικές από τη φύση τους, όπως η συγγραφή ενός βιβλίου, μας ωθούν στο να προσπαθούμε περισσότερο για να τις ξεπεράσουμε. Επομένως, αρχίζει να ακονίζεται η επιμονή και η υπομονή μας.
 3. Αποκτούμε αυτοπεποίθηση: Με το να φέρνουμε εις πέρας οποιοδήποτε πρόβλημα έρθει στο διάβα μας, οικοδομούμε την ψυχική μας ανθεκτικότητα και την αυτοπεποίθηση. Ως εκ τούτου, αποκτούμε εμπειρία και διάφορα ηγετικά χαρακτηριστικά. Τέτοια είναι η αποφασιστικότητα, εμπνέοντας έτσι και τους άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας.
 4. Διαχειριζόμαστε καλύτερα τα συναισθήματά μας: Κατά τη διάρκεια αντιμετώπισης των προκλήσεων καλούμαστε να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας, είτε αυτά είναι θετικά, είτε αρνητικά. Αυτή η διαδικασία είναι πολύ χρήσιμη, γιατί μας βοηθάει σε μεγάλο βαθμό να βελτιώσουμε και τις διαπροσωπικές μας σχέσεις.
Προκλήσεις
Πηγή εικόνας: iatronet.gr

Τρόποι ανταπόκρισης στις προκλήσεις της ζωής:

 1. Συμφιλιωνόμαστε με την αβεβαιότητα: Πολλές φορές έχουμε την τάση να φοβόμαστε το τι θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον ή τον τρόπο που θα διαχειριστούμε εκείνο το ζήτημα στη δουλειά. Όλες αυτές οι σκέψεις, όμως, μας οδηγούν στην αδράνεια, δίχως να αναλαμβάνουμε την απαραίτητη δράση. Γι’ αυτό είναι σοφό να γίνουμε φίλοι με το αβέβαιο και το άγνωστο, γιατί ποτέ κανείς και τίποτα δεν υπέγραψε με τη βεβαιότητα.
 2. Συνειδητοποιούμε τις θετικές και τις αρνητικές πτυχές ενός γεγονότος: Προκλήσεις, όπως η παρουσίαση σε ένα συνέδριο από κάποιον αρχάριο, δεν προδιαγράφουν την αποτυχημένη απόδοση του ατόμου. Αντιθέτως, του παρουσιάζουν έναν τομέα που επιδέχεται βελτίωση και εξάσκηση. Έτσι, με την συνεχόμενη τριβή σε αυτό, θα γίνεται όλο και καλύτερος.
 3. Ζητάμε βοήθεια: Αρκετοί από εμάς, όταν αντιμετωπίζουμε μεγάλες δυσκολίες τα παρατάμε και κλεινόμαστε στον εαυτό μας. Όμως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συμβουλευόμαστε ανθρώπους που αντιμετώπισαν τα ίδια προβλήματα, για να δούμε τα πράγματα από μία διαφορετική οπτική.
 4. Βρίσκουμε λύσεις: Προκλήσεις θα υπάρχουν καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής μας. Αυτό είναι αναπόφευκτο. Το κλειδί για την υπέρβασή τους, όμως, είναι να μην εστιάζουμε στο πρόβλημα, αλλά στο να βρίσκουμε λύσεις.
 5. Συνεχώς εξελισσόμαστε και προχωράμε μπροστά: Παρά τα όποια εμπόδια που συναντούμε καθημερινά, οφείλουμε να καταλάβουμε ότι και άλλοι έχουν βιώσει αντίστοιχα προβλήματα και τα έχουν ξεπεράσει.

 

Πηγές:

 1. Πώς οι Προκλήσεις σε Κάνουν Ακόμα πιο Δυνατό! (2019). Ανακτήθηκε από https://www.menofstyle.gr/pws-oi-prokliseis-se-kanoun-akoma-pio-dunato/ (τελευταία πρόσβαση 30.04.2020)
 2. 5 έξυπνοι τρόποι να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της ζωής. (2019). Ανακτήθηκε από https://enallaktikidrasi.com/2019/09/5-exipnoi-tropoi-antapokrithoume-prokliseis/ (τελευταία πρόσβαση 30.04.2020)

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημήτριος Λάμπρος

Φοιτητής Ψυχολογίας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανθρώπινη συμπεριφορά, τον αθλητισμό και τον κινηματογράφο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;