Πρόγραμμα: τα οφέλη του στην καθημερινότητά μας

πρόγραμμα
https://thumbs.dreamstime.com

 

Λίγη οργάνωση στη ζωή μας:

Χωρίς να έχουμε ένα πρόγραμμα στην καθημερινότητά μας, πολλές φορές νιώθουμε εγκλωβισμένοι και πιεσμένοι λόγω των πολλαπλών υποχρεώσεων που μας βαραίνουν. Άγχος, στρες και ένα συνεχές τρέξιμο να τα προλάβουμε όλα. Βρίσκουμε τον εαυτό μας να εύχεται η μέρα να είχε παραπάνω από 24 ώρες. Κι αν όμως αυτές οι ώρες, με την κατάλληλη ρύθμιση, είναι τελικά παραπάνω από αρκετές; Βρισκόμαστε στις αρχές του 2020, τι θα λέγατε για λίγο… πρόγραμμα αυτή τη χρονιά;

Αρκετοί είναι οι νέοι που έχουν δηλώσει πως η εφαρμογή ενός προγράμματος τους βοήθησε να βρουν εκείνες τις επιπλέον ώρες που χρειάζονταν τόσο πολύ, μέσα από τη σωστή διαχείριση του χρόνου τους. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο μείωσαν κατά πολύ το άγχος τους και είχαν καλύτερες επιδόσεις στη διάρκεια της ημέρας. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι στην ιδέα και μόνο του προγράμματος, τρομάζουν γιατί νιώθουν ότι τους έχουν δέσει τα χέρια! Προτιμούν να ενεργούν αυθόρμητα και δε θέλουν να ελέγχεται κάθε λεπτό της ζωής τους από ένα πρόγραμμα.

πρόγραμμα
https://cdn.epixeiro.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν είναι, όμως, ακριβώς έτσι τα πράγματα:

Στην πραγματικότητα, ένα πρόγραμμα μόνο οφέλη μπορεί να προσφέρει στην καθημερινότητά μας. Γράφουμε από το προηγούμενο βράδυ, για παράδειγμα, σε ένα χαρτί ή σε μια ατζέντα για τους πιο προχωρημένους, όλες τις υποχρεώσεις που καλούμαστε να βγάλουμε εις πέρας την ερχόμενη μέρα. Έτσι, έχουμε ένα καλύτερο και πιο ολοκληρωμένο πλάνο του συνόλου των υποχρεώσεών μας.

Έτσι, μπορούμε να ρυθμίσουμε τι θα γίνει και πότε, ανάλογα με το χρόνο που διαθέτουμε για το καθετί. Με αυτόν τον τρόπο, έχοντας και μόνο στο μυαλό μας ότι όλα έχουν οργανωθεί και μπει σε μία σειρά, αποβάλλουμε περιττό άγχος και στρες που συχνά  μας κατακλύζει και καταφέρνουμε να βρούμε ακόμη και ελεύθερο χρόνο! Επιπροσθέτως, επιτυγχάνουμε να θέτουμε προτεραιότητες, κάτι πολύ βασικό! Κάνοντας τα πιο σημαντικά πράγματα πρώτα, απομένει σίγουρα πολύς χρόνος για τα πιο μικρά πράγματα. Αλλά συνήθως δεν ισχύει το αντίστροφο!

πρόγραμμα
https://www.maxmag.gr

 

Συνήθως, οι περισσότερο αγχώδεις άνθρωποι αγχώνονται ακόμα και αν έχουν να κάνουν 2 μόνο πράγματα. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχουν ένα σαφές πρόγραμμα κι έτσι δεν έχουν συναίσθηση του πόσο εύκολα και γρήγορα μπορούν να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις αυτές. Για αυτό και πολλές φορές, με το άγχος αυτό και την υπερβολική σκέψη -περιττά και τα δύο- καταλήγουν να σπαταλούν όλο τον χρόνο που διαθέτουν, ενώ υπό άλλες συνθήκες θα χρειάζονταν πολύ λιγότερο χρόνο. Ο μη συγκροτημένος νους, λοιπόν, κοστίζει και τελικά επιφέρει τα εντελώς αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ας δοκιμάσουμε, λοιπόν, να οργανώσουμε έστω και λίγο για αρχή το πρόγραμμά μας

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να γράφουμε σε ένα χαρτί κάθε μέρα το πρωί ή από το προηγούμενο βράδυ όσα επιθυμούμε να κάνουμε. Επωφελές θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε αρίθμηση ορίζοντας σειρά σπουδαιότητας. Μπορούμε να ξεκινήσουμε οργανώνοντας το φαγητό μας, τα ρούχα μας, το σπίτι μας, δηλαδή πράγματα που εκ πρώτης όψεως δείχνουν ασήμαντα, αλλά έχουν εν τέλει τεράστιο αντίκτυπο στην ψυχολογία μας.

πρόγραμμα
http://humansofkalamata.gr

 

Βάζοντας σιγά-σιγά τη ζωή μας σε τάξη και πρόγραμμα, ξεκινώντας με πολύ μικρές κινήσεις μέρα με τη μέρα, θα δούμε τεράστια αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Θα αποβάλλουμε αρκετό από το περιττό στρες που μας καταβάλλει και θα διώξουμε μια και καλή όλον τον αρνητισμό και την κακή διάθεση που μας προξενούν οι σκόρπιες υποχρεώσεις μας. Τι λέτε, λοιπόν, για λίγο πρόγραμμα;

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Άννα Μούκα

20, Αθήνα

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;